Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Tipy, jak zvládnout předvánoční shon bez stresu a napětí

.
21. listopadu 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

Lidé z Vánoc začínají bláznit už v listopadu. Obchodní centra se plní lidmi, které shání dárky pro své nejbližší. Babičky nakupují mouku a cukr, aby mohly upéct cukroví, a maminky začínají s velkým zimním úklidem a vánoční výzdobou. Ve shonu dnešní doby se už zapomíná na pravý význam Vánoc. A čím jsme starší, tím více pro nás Vánoce představují jen stres.

Co vše ovlivňuje stres?

Stres a shon nejen před Vánoci není pro lidské tělo dobrý. Stojí za vznikem mnoha civilizačních chorob. Vyplavování stresových hormonů, kortizolu a adrenalinu, může vést až k chronickým problémům. Nadměrné a dlouhodobé vystavování organismu stresovým situacím může nakonec skončit depresí, úzkostmi, nespavostí, migrénou a bolestmi hlavy.

Myslete i na sebe

V předvánočním čase nezapomínejte především na své potřeby. Pro zlepšení nálady si zajděte ke kadeřnici nebo na manikúru. Sejděte se se starými kamarády a vyrazte třeba nasát vánoční atmosféru na vánoční trhy. Odbourat stres můžete i ve fitku či wellness centru. Potěšit se můžete také nákupem dekorací do bytu nebo si rovnou kupte něco pěkného na sebe. Pokud máte možnost, dejte děti na hlídání babičce a zajděte si s partnerem do divadla či na nějaký vánoční film do kina.

Zaúkolujte celou rodinu a udělejte si Vánoce po svém

Neexistuje žádný manuál pro Vánoce. První adventní neděle je sice už v listopadu a vaše kolegyně v práci již mají vše dávno nachystané, to ale neznamená, že u vás to musí být stejně. Záleží jen na vás a vaší rodině, jak se na vánoční svátky připravíte a kdy budete mít vše hotovo. Nemusí být jako každý rok vše na vás, od toho je tady vaše rodina.

Rozdělte proto úkoly všem členům domácnosti. Nákup stromečku a kapra dejte na starost manželovi a děti pověřte úklidem. Tchýně nebo babička vám zase může pomoci s přípravou štědrovečerní večeře. Užívejte si dobré a pozitivní nálady, která by měla v předvánoční čas panovat a nenechte na sebe žádný stres působit.

Spolehněte se na přírodu

Pokud na vás přece jen stres padne, pro zlepšení nálady je vhodný šalvějový, meduňkový nebo levandulový olej. Éterické oleje můžete kápnout i do vany a dopřát si relaxační koupel. Zlepšit kvalitu spánku a zmírnit stres a napětí vám pomohou i bylinky, ze kterých si můžete uvařit třeba čaj. Mezi ty nejúčinnější patří třezalka, meduňka nebo kozlík lékařský.

Dodejte tělu vitamíny

Pro boj se stresem jsou důležité i vitamíny. Většina z nás však nedokáže přijmout doporučené množství vitamínů ze stravy, a tak je musíme tělu dodat pomocí doplňků stravy. Klíčový je pro lidský organizmus hořčík. Ten je nezbytný pro zlepšení soustředění a při zvýšené fyzické aktivitě. Důležité jsou pro koncentraci také vitamíny skupiny B. Dále vitamín C pro podporu energie a omega-3 mastné kyseliny, které jsou nepostradatelné pro psychiku a duševní vyrovnanost.

Přírodní pomocník z lékárny

Pro zlepšení nálady se v lékárně poohlédněte po přípravku De-press. Ten obsahuje unikátní kombinaci bylin v čele s kozlíkem lékařským pro lepší vyrovnání se stresem a meduňkou přispívající k celkovému uvolnění a pozitivní náladě. Vzácný šafrán tyto účinky synergicky posiluje, urychluje jejich nástup a pomáhá tak udržovat dobrou náladu. Součástí doplňku stravy je také vysoká dávka L-tryptofanu (zdroje tzv. hormonu štěstí), vitaminu B6 a hořčík pro snížení únavy a vyčerpání.

Autor: SWISS PHARMACEUTICAL INVESTMENT LLC