Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Vinnetou slaví 60 sezon! Těchto 10 zajímavostí jste o dobrodružné legendě nevěděli

  • 5. srpna 2023 | 06:00

    Apačský náčelník Vinnetou je společně s Old Shatterhandem nejznámější literární postavou spisovatele Karla Maye. Před 60 lety vzniklo hned několik velice úspěšných filmů o této nerozlučné dvojici, která si po několik desítek let stále získává srdce fanoušků všech věkových kategorií – dost možná i to vaše. Věděli jste ale o oblíbené mayovce těchto 10 zajímavostí?

    Když v polovině 60. let přišly do československých kin německé mayovky, ve kterých se hlavních rolí Vinnetoua a Old Shatterhanda ujali Francouz Pierre Brice a Američan Lex Barker, zrodil se kult, který přetrval dodnes. Pojďme se podívat na pikantnosti, které se děly během natáčení!

  • 1. Představitel Vinnetoua slavné mayovky neznal

    Charismatickému Pierru Briceovi obrátila role Vinnetoua život naruby. Zpočátku však neměl o roli příliš zájem a váhal. Díla Karla Maye vůbec neznal, neuměl jezdit na koni, a navíc se mu zdálo, že má jeho postava málo textu. Nakonec jej role pohltila a natáčení si užíval. Jeho kolegové dokonce prohlásili, že Vinnetoua nehrál, že jím sám byl. Režisér Reinl si v roli Vinnetoua zpočátku představoval Horsta Buchholze nebo Christophera Leeho. Jakmile se však setkal s Pierrem, ihned poznal, že on je pravý náčelník kmene Apačů. 

    VIDEO: Nšo-či z Vinnetoua a další role legendární Marie Versini...

    Video se připravuje ...
    Nšo-či z Vinnetoua a další role legendární Marie Versini • VIDEO: Videohub

  • 2. Pokrevní bratrství plné smíchu

    Jedna z nejzásadnějších scén Vinnetoua je rozhodně ta, kdy se náčelník Apačů a jeho bílý bratr v boji a nesnázích Old Shatterhand pokrevně sbratří. Přestože jde o vážnou scénu plnou emocí, oba herci se jí ve skutečnosti nemohli přestat smát. Pokaždé, když spojili ruce a podívali se na sebe, vyprskli smíchy. Režiséra Reinla to však uráželo. Byl vášnivý fanoušek děl Karla Maye a přišlo mu, že se herci autorovi akorát vysmívají.

  • 3. Vinnetou v plavkách

    Při natáčení scény, ve které Vinnetou se stoickým klidem pozoruje souboj svého otce s Old Shatterhandem, bylo příšerné vedro. Vinnetou stál na břehu, měl na sobě indiánskou košili, ale místo kalhot plavky. Kamera proto detailně zabírala pouze horní polovinu jeho těla.

  • 4. Splněný sen malé Nšo-či

    Představitelka Vinnetouovy sestry Nšo-či Marie Versini mayovky znala, a když získala tuto roli, byla štěstím bez sebe. Její otec je totiž překládal do francouzštiny a ona už jako malá si na malou Nšo-či hrála. Musela se však vyrovnat s tím, že se jako první točila scéna, ve které její postava zemře.

  • 5. Trpěl také představitel Old Shatterhanda

    Scéna s umírající Nšo-či byla velmi náročná také pro představitele Old Shatterhanda Lexe Barkera. Krátce před natáčením mu totiž zemřela manželka Irene Labhart, a když mu Nšo-či umírala v náručí, bylo to pro něj stejně bolestné. 

  • 6. Vinnetou zachráncem

    Představitelé Vinnetoua a Old Shatterhanda se spřátelili i mimo kamery a ve chvílích volna si užívali závody v rychlých autech. Tento nebezpečný koníček však oba málem stál život. Pierre Brice se při jednom výjezdu z Rijeky srazil s kamionem a vypadalo to, že nehodu nepřežije. Lex Barker se k němu rozběhl, aby mu poskytl pomoc, ale když ho spatřil, omdlel. Nakonec svému příteli pomohl sám Vinnetou, který tuto nehodu zázrakem přežil.

  • 7. Psí ochránce aneb přerušené natáčení

    Pierre Brice byl velkým milovníkem psů. Na natáčení bral svého jezevčíka Ondine a francouzského buldočka Tita. Právě kvůli buldočkovi muselo být jednou natáčení filmu Vinnetou a Old Shatterhand v Údolí smrti (1968) přerušeno. Jednalo se o scénu, kdy náčelník kmene Apačů jede na svém vraníkovi Ilčim – ten měl do krku zakousnutého malého černého buldočka. Ten se totiž snažil chránit svého páníčka. Režisér Reinl prý tehdy šíleně zuřil.

  • 8. Prokletí apačských puebel

    Během stavění apačských puebel se staly dvě nepříjemnosti. První byla ta, že se k dělníkům dostala nekvalitní voda a po vypití všichni dostali silné průjmy. Druhá pak, že se během stavby přihnal vítr a pueblo zbořil. Škody nakonec nahradila pojišťovna.

  • 9. Rekordní návštěvnost

    S návštěvností 12 496 641 diváků se jedná o druhý nejnavštěvovanější film v československých kinech vůbec.

  • 10. Jako bratři i v reálném životě

    Herec Lex Barker sice působil jako mužný a silný muž, v soukromém životě byl prý spíš citlivý a plachý. Obzvláště co se týkalo vztahu k ženám. O deset let mladší Pierre Brice mu prý radil jako starší bratr.

Autor: Aneta Valešová, Prostě fenomén
Diskuse ke článku
.