Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jedno oko nezůstane suché: Psí hrdinové, kteří se nám vepsali do srdce

  • Psí hrdinové, kteří se nám nesmazatelně zapsali do srdcí
    17. listopadu 2023 | 06:00

    Jsme národem pejskařů, a tak jsou pro nás psí příběhy obzvláště dojemné. Chlupatí čtyřnozí členové rodiny umí být věrní a stateční. Učí nás, jak si užívat každou minutu života, který je díky nim veselejší a bezpečnější. Svou dobrosrdečnou povahou už psi inspirovali nejednoho tvůrce filmů. V řadě snímků mají naši nejlepší přátelé dokonce hlavní roli. Ke zhlédnutí všech těchto napínavých příběhů si proto raději připravte kapesníky.

    Které filmy o psech si nesmíte nechat ujít? Tohle jsou nejoblíbenější filmoví hrdinové, kteří se nám nesmazatelně vepsali do srdcí.

  • Pes Bailey z Psího poslání

    Jedním z vůbec nejoblíbenějších psích hrdinů poslední doby je pes Bailey. Hned po svém uvedení do kin si snímek Psí poslání od režiséra Lasse Hallströma získal přízeň tisíců diváků. Jeho povaha je natolik sympatická, že mnozí majitelé psů po něm pojmenovávají své vlastní mazlíčky. Baileyho příběh nenechá chladným jediného milovníka psů. Myšlenka celého filmu je dojemná až melancholická. Psi mají podle ní na tomto světě za úkol dělat svého páníčka šťastným. Protože ale žijí kratší dobu než lidé, mohou se narodit vícekrát. Co když se ovšem stejně jako pejsek Bailey zamilují do svého pána natolik, že ho pak neustále hledají? Dojemný příběh o Baileyho hledání a znovuobjevení prvního nejdražšího páníčka Ethana (Dennis Quaid) má dva díly. A dokazuje, že člověk a pes jsou spřízněné duše. Pokud jste film ještě neviděla a teprve se na to chystáte, připravte se na slzavé údolí.

    O čem je snímek z roku 2020 Lassie se vrací? Podívejte se na trailer k filmu:

    Video se připravuje ...
    Trailer k filmu Lassie se vrací • VIDEO: BontonfilmCZ

  • Fenka Bella hledá Psí domov

    Silný film režiséra Charlese Martina Smitha vypráví příběh roztomilé hnědé fenky Belly, kterou si jako štěně adoptoval páníček Lucas. Město, ve kterém spolu žijí, ale zakáže chov bojových plemen, a tak je Lucas nucen nechat fenku bydlet nějaký čas u příbuzných. Ta se však s životem bez přítomnosti páníčka nehodlá smířit a rozhodne se vydat zpátky domů nehledě na vzdálenost a možné nástrahy. Dobrodružný příběh plný napětí i krásné americké přírody stojí bezpochyby za zhlédnutí. Setká se znovu odvážná Bella se svým páníčkem? Podívejte se. Jisté je, že je další psí hrdinkou, která nás dojala až k slzám.

  • Nezapomenutelný Beethoven

    Už téměř legendární jsou filmy o talentovaném a nadměrně inteligentním bernardýnovi jménem Beethoven, který se své rodině stará o zábavu i mnoho starostí. Série snímků o velkém dobrosrdečném pejskovi pobaví všechny. Ve filmech není nouze o vtipné i nebezpečné situace. Naštěstí i přes nespočet mrazivých peripetií z nich trochu neomalený, avšak dobrosrdečný bernardýn vyvázne ve všech případech zdravý a spokojený. Jakou jinou oddechovku si pro volné odpoledne s celou rodinou přát? Beethovenovy příběhy zkrátka nestárnou.

  • Osm statečných hrdinů

    Tenhle příběh vás skutečně vezme za srdce. Ne jenom jeden, ale hned „osm statečných“ chlupáčů se ve stejnojmenném filmu potýká s velkou nepřízní okolností. Hlavní roli člena vědecké expedice na Antarktidě, který má s sebou svou smečku psů, ve snímku inspirovaném skutečnými událostmi ztvárnil nyní již zesnulý herec Paul Walker. Strhující a velice smutný děj filmu začíná ve chvíli, kdy se na základnu valí sněhová bouře, proto ji musí výzkumníci opustit. Ovšem — ke zdrcení hlavního hrdiny i všech diváků — bez psí smečky. Na tu už při všem neštěstí nezbylo místo. Hlavní hrdina, který s tím zprvu nesouhlasí, slíbí všem svým čtyřnohým přátelům, že se pro ně vrátí. Jak tohle celé dopadne? Nachystejte si kapesníky.

  • Nezapomenutelná Lassie

    Zapomenout dodnes nelze na chytrou border kolii jménem Lassie. Tohle loajální psí plemeno v nejnovějším pokračování filmu Lassie se vrací (2020) opět názorně předvedlo pravý význam zvířecí oddanosti a lásky k člověku. Režisér filmu Hanno Olderdissen v něm vykresluje hloubku přátelství mezi pubertálním dvanáctiletým chlapcem a jeho psí parťačkou Lassie, která ho všude doprovází. Veselý společný život jim přeruší až stěhování do malého bytu, kde to není pro aktivního psa vhodné. Přátelská dvojka uslyší krutý verdikt. Lassie musí hledat nového majitele. A jak se dalo očekávat, i když jsou noví majitelé Lassie hodní, pravý páníček je jenom jeden. Lassie se tedy rozhodne vrátit domů a čeká ji cesta plná překážek. Díky lásce k páníčkovi ji ale nic nezastaví. A my tleskáme scenáristům za věrohodné vystižení psí oddanosti i za poutavý příběh. Nejspíš vás přiměje plakat, ale také se usmívat…

  • Pes Gump naučil lidi žít

    Pro dojemný psí příběh plný upřímnosti, emocí a naděje nemusíme chodit nikam daleko. Jeden se objevil poměrně nedávno i v naší české kotlině. Snímek Gump – pes, který naučil lidi žít vznikl v roce 2021 pod vedením režiséra F. A. Brabce. Film vypráví o dojemné snaze psa Gumpa najít k sobě toho nejlepšího páníčka, který je pro každého pejska jenom jeden. Děj filmu vyzdvihuje hloubku psích citů k člověku i jeho nezdolnou sílu a odvahu, se kterou je schopen pro svého člověka riskovat téměř vše. Příběh o toulavém pejskovi a jeho vidění světa vás donutí přemýšlet nad tím, jak moc spolu lidský svět a ten psí souvisejí. A jak jsou jeden bez druhého ochuzené. Rodinný film o tom, jak vás vnímá i váš domácí mazlíček, vás pohladí na duši a přiměje si poplakat.

  • Oddaný společník Marley

    Dojemný snímek Marley a já pojednává o životě dvou novinářů manželů Johna a Jenny Groganových, kteří si dříve než vlastní potomky pořídí psa. A i když je jejich pes Marley poněkud neposedný a neposlušný, ukáže se, že nemohli udělat lépe. Marley s páníčky sdílí všechny dobré i zlé chvíle. Všude je následuje a v každém důležitém životním okamžiku je jim věrně po boku, aby je rozesmál. Jenny utěšuje, když poprvé potratí, sdílí s dvojicí pracovní úspěchy a neúspěchy a také se raduje z narození třech lidských dvounožců. I přes různé eskapády a průšvihy, o které se Marley rodině stará, je mezi ním a jeho páníčky silné láskyplné pouto. Konec snímku je ovšem skutečně smutný, protože tvůrci nezapomněli poukázat na to, že psí život je kratší než ten lidský, a tak Marley stárne až onemocní. Rodina se s ním ke svému smutku musí naposledy rozloučit... Připravte se, že při sledování snímku prolejete potoky slz.

  • Nejvěrnější pes Hačikó

    Snímek Hačikó – příběh psa z roku 2009 je pro silnější povahy. V případě, že jste citlivější, totiž hrozí, že na obrazovku v některých částech filmu přes slzy ani neuvidíte. O to hůř, že jeho děj je inspirován skutečnou událostí. Hlavní roli ve snímku natočeném podle japonské filmové předlohy z roku 1987 ztvárnil charismatický Richard Gere. Univerzitní profesor Parker Wilson se ujme toulavého psa. Zanedlouho mezi nimi vznikne nerozlučné a silné pouto. Pejsek Hačikó doprovází každé ráno svého pána až na nádraží, tam se pak vždy odpoledne vydá znovu a čeká na něj, dokud se nevrátí z práce. Ten se ale jednoho dne už bohužel nevrátí, protože zemřel. Hačikó na něj ovšem oddaně dál čeká stále na stejném místě po dobu devíti let... Podobná legenda o bezmezné oddanosti a hlubokých citech psa k člověku se v Japonsku vypráví dodnes.

Autor: Tereza Brožová, Prostě fenomén
Diskuse ke článku
.