Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nejslavnější čeští dabéři: Jejich hlasem mluví celý Hollywood, ale znáte jejich tvář?

  • Nejslavnější dabéři
    11. ledna 2024 | 06:00

    Dabing má u nás v České republice velikou tradici a není divu, je opravdu skvělý. Vždyť kdo by neznal legendárního Františka Filipovského, jenž se stal dvorním dabérem Louise de Funèse? Ten mu prý vysekl poklonu, že jeho dabing je lepší než originál.

    Podle Filipovského se také jmenuje cena, jež se za nejlepší dabing uděluje, a rozhodně musí být docela těžké vybrat toho nejlepšího. Znáte tváře a jména našich nejznámějších dabingových herců? Pojďte si je prohlédnout!

  • Alexej Pyško

    Dnes již legendární dabér jednoho z nejoblíbenějších herců Hollywoodu Bruce Willise Alexej Pyško na začátku devadesátých let netušil, že se jím stane. Na svém kontě měl již několik krásných úlovků, když přišel roku 1993 seriál Měsíční svit, v němž hrál Bruce detektiva a velmi vtipně mu sekundovala Cybill Shepherd. To byla pro Alexeje pořádná škola, protože Bruce měl v tomto seriálu neskutečné množství dlouhých monologů, a to v kadenci, jež je opravdu náročná na dabování. Zvládl to na výbornou a od té doby už Bruce česky nepromluvil jiným hlasem. Kromě Willise ještě také od dob filmu Drákula propůjčuje svůj hlas Garymu Oldmanovi a po letech v dabingu se ujal i role režiséra. Získal mnohá ocenění.

    Podívejte se na rozhovor:

    Video se připravuje ...
    Alexej Pyško: Jsem hodně líný člověk! Cvičí za mě jiní! • VIDEO: Hana Höschlová

  • Nela Boudová

    Stejně jako je Alexej Pyško českým Brucem Willisem, je Nela Boudová českou Julií Roberts. Už od roku 1990, kdy dostala k dabingu film Pretty Woman, se stala její dabérkou. Třicet let je dlouhá doba, a jak se nechala Nela slyšet, zná ji tak dokonale, že přesně ví, kdy mrkne. Občas je prý těžké ji dabovat, protože dost mlaská. Jinak jsme Neliným hlasem mohli slyšet promlouvat také další krásné herečky, jako jsou Halle Berry, Sharon Stone nebo Jodie Foster. Dabing je už pro Nelu spíš koníčkem a stačilo by jí dělat ho tak dvakrát do měsíce, Julii Roberts by si však ráda ponechala, jak jen to půjde.

    Podívejte se na rozhovor:

    Video se připravuje ...
    Nela Boudová a Jan Tuna v 7 pádech Honzy Dědka: Jak se dali dohromady? • VIDEO: FTV Prima

  • Zdeněk Mahdal

    Přestože dnes Zdeněk Mahdal dabuje ty největší herce Hollywoodu, jako jsou Nicolas Cage, Woody Harrelson nebo Kevin Costner, jeho první dabingová zkušenost prý skončila vyhazovem. Vůbec mu to nešlo. Dal si pár let pauzičku a pak se nechal znovu přesvědčit, za jeho úspěchem prý stojí dabingová režisérka Marie Fronková. Nyní má tři svá dabingová studia a jediné, co ho během jeho práce dost překvapilo, byl fakt, že když vzal namluvení Babišovy knihy jako každou jinou práci, najednou dostal nálepku, která se mu vůbec nelíbila.

  • Jitka Moučková

    Snad každý musí začít od malých rolí, aby se vypracoval – ani Jitku tahle zkušenost neminula. V osmnácti letech začínala na sitcomech a seriálové hrdinky ji baví dodnes. Nejlépe si ji možná představíte jako Penny v Teorii velkého třesku, kterou má opravdu hodně ráda. Jednou mi Jitka v rozhovoru řekla, že nejhorší je dabovat špatnou herečku, ale že dabingem se dá povýšit její herectví o slušný kousek. Největší výzvou pro ni byl dabing Sagy Noren v severském seriálu Most. Hlavní postava tam totiž trpí Aspergerovým syndromem. K herečkám, které spadají do jejího repertoáru, patří také Scarlett Johansson nebo Jessica Biel.

    Podívejte se na rozhovor:

    Video se připravuje ...
    Dabérka Jitka Moučková: Každé Vánoce hrozí rozvodem • VIDEO: Adam Balažovič / BPŽ

  • Libor Hruška

    Hlas Libora Hrušky můžeme slýchat v dabingu už od osmdesátých let. Začínal už jako kluk a není divu, vždyť tatínek byl dabingovým režisérem a celkově měli v rodině k této profesi blízko. Na kontě toho má opravdu požehnaně, vždyť na začátku jeho kariéry se stávalo, že dělal až sto filmů ročně. Jednou z prvních opravdu velkých rolí byl také Al Pacino v Kmotrovi. Jinak hlas propůjčil těmto hvězdám: Kurt Russell, Russell Crowe, Mark Wahlberg, Aaron Eckhart nebo Jamie Foxx. On sám si nejvíc oblíbil Ewana McGregora.

  • Dagmar Čárová

    Stejně jako Alexej Pyško i Dagmar Čárová dostala velkou dabingovou příležitost v seriálu, který běžel na začátku devadesátých let, a to byl seriál Měsíční svit. S Brucem Willlisem tam hrála krásná Cybill Shepherd a ta dostala sametový hlas Dagmar Čárové. V dabingu je Dagmar považována za jednu z nejzkušenějších hereček a na svém kontě toho má opravdu hodně. Další hvězdy, ke kterým prý vždy přistupuje s velkou pokorou, jsou Sigourney Weaver, s níž si dala celou sérii Vetřelce, nebo Jodie Foster, s níž prožila Mlčení jehňátek. Největší problémy s dabingem má u Sandry Bullock, která má prý velmi specifický projev.

  • Simona Vrbická

    Další hvězdou dabingového nebe je Simona Vrbická, která má přezdívku sexy hlas. Přestože její první zkušenost s dabingem prý byla pořádný trapas, neodradilo ji to a od dvaceti let se mu věnuje intenzivně. Moc ji bavilo především namlouvání spousty malých postaviček v seriálu Byl jednou jeden život. I ona je dvorní dabérkou jedné velké hollywoodské hvězdy, jejím hlasem totiž mluví Nicol Kidman. Dokonce si ji podle barvy hlasu vybralo americké studio na dabing animáku, protože prý s Nicol jsou si hlasově podobné. Další herečky, které spadají do jejího repertoáru, jsou Kelly Rutherford, Gwyneth Paltrow, Emily Watson.

  • Filip Jančík

    Jeho hlas už se z dabingového studia line víc než pětadvacet let a na kontě má nesčetně filmů a seriálů, ve kterých propůjčil svůj hlas nejedné celebritě. Tvrdí, že nejhorší je pro něj dabovat francouzštinu nebo asijské filmy, protože na jejich způsob vyjadřování se těžko "naciťuje". Také přiznal, že je lehčí nadabovat herce než třeba reality show, protože tam nikdy člověk neodhadne, co se bude dít dál. Kdo by si nepamatoval kultovní seriál Beverly Hills a jednoho z nejcharismatičtějších hrdinů Dylana nebo šíleného Codyho z Kroku za krokem či Ashtona Kutchera v Dva a půl chlapa? Jeho hlas zní z úst také Colina Farrella, Jasona Biggse nebo Setha Greena.

  • Jolana Smyčková

    Jolana Smyčková má velmi barevnou hlasovou škálu a díky tomu může dabovat mladé dívky i charakterní zralé ženy. Svou dabingovou kariéru začala už v patnácti letech a jejím prvním počinem v tomto oboru byl seriál Krok za krokem. Od té doby už si prošlapala cestu k nádherným velkým rolím a díky svůdnému tónu hlasu často dabuje krásné a sexy ženy. Mezi její stálice patří především Emily Blunt, ale také Margot Robbie nebo Rachel McAdams.

  • Stanislava Jachnická

    Stanislavu Jachnickou určitě spousta milovníků seriálu Ulice zná jako Denisu Mastnou. Ovšem její hlas je spojen ještě s jedním velikým seriálem, který se dá sledovat pořád dokola. V seriálu Přátelé mluví jejím hlasem Phoebe, tedy herečka Lisa Kudrow. Můžete si ji spojit ještě s jednou seriálovou kráskou, která ovládala v devadesátkách hitparády oblíbenosti – je jí brutální Nikita Peta Wilson. Stanislava přiznala, že na začátcích se strašně styděla za svůj hlas, připadal jí příšerný. Její hluboký hlas ji předurčuje k dabování starších žen nebo černošek, ale jednou dostala i Pamelu Anderson, a to ji prý opravdu překvapilo.

Autor: Gabriela Röhrichová, Prostě fenomén
Diskuse ke článku
.