Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vypadala jako popálená. Tohle s miminkem udělají alergie a atopický ekzém

2. března 2022 | 06:00

Atopický ekzém má dnes každý druhý, takhle silný projev u čtyřměsíčního miminka ale vyděsil nejen mladou maminku. Holčička musela docházet na infuze a užívat kortikoidy. Co stálo za tak silnou reakcí?

Když to celé začalo, bylo Emmě něco málo přes 4 měsíce. Měla po covidu, také krátce po očkování. Těžko tedy říct, co její stav vyvolalo. Podle lékařů by se to ale stejně projevilo, jen možná o něco později. „Měla oslabenou imunitu po nemoci, do toho jí píchli vakcínu proti pneumokokům. Rozjelo se to ale jen lehce. Pár pupínků, slabá krupička. Nic strašného. Pediatrička už tehdy řekla, ať vysadím mléko, když kojím, a na dokrm zkusím UM s částečně štěpenou kravskou bílkovinou,” popisuje Emmina maminka. 

Atopický ekzém a alergie

„To mléko je strašně hořké, vůbec to nechtěla. Radši řvala hlady.” K nevýrazné vyrážce, která byla začínajícím atopickým ekzémem, se přidal dost agresivní průjem, ze kterého měla holčička těžké opruzeniny. „I to byla známka alergie na kravskou bílkovinu.” Po tom, co jí po konzultaci s alergoložkou byla píchnuta vakcína Bexsero, se stav Emminky začal rapidně zhoršovat. 

Šli jsme tedy do Motola na krevní testy. Skvělá paní doktorka udělala dceři i stěry z kůže a další vyšetření. Byl to ten atopický ekzém.” Lékaři zjistili, že Emma je alergická na vejce. Alergie na kravskou bílkovinu se v krvi neprokázala, to je prý ale u takto malých dětí běžné. Z výsledků bylo také jasné, že Emma prakticky žádnou imunitu nemá. „Mezitím jsem přestala kojit a dcera přešla na UM a nějakou zeleninku. Na recept jsme dostávali speciální mléko, kde už se kravská bílkovina neobjevuje vůbec. Jen pro představu, takové mléko by bez receptu stálo 1439 Kč za 400 g,” popisuje Adéla.

Vypadala jako popálená 

Doteď se mi sevře srdce, když vidím fotku jejího půlročního tělíčka. Svědilo ji to, moc jsme nespali. Brala léky Zyrtec i Fenistil. Na kožní projevy dostala kortikoidy a nespočet mastí. Maminka mi řekla, že vypadá jako popálená. Jen těžko jsem doktorům věřila, že to je ekzém. Napadlo mě několik jiných, horších diagnóz,” vypráví Adéla. Naštěstí se opravdu jednalo o silné alergické reakce, které se projevovali dermatologicky. Emma byla v takovém stavu, že už reagovala i na potraviny, na které alergii ve skutečnosti vůbec neměla. 

Naše paní doktorka v Motole je skvělá, trpělivě mi vysvětlila dietu i proces mazání. Jiní lékaři mi ale moc nepřidali! Říkali, že jsem si neměla pořizovat dítě, když se hroutím z ekzému. Také to, že jsem její matka, kdo jiný má vypozorovat, po čem to má... Následně se přidaly i některé maminky na sociálních sítích, kde jsem fotku dcery sdílela a prosila o radu. Psaly mi, že je to všechno z očkování a že mohu být vůbec ráda, že moje dítě žije, když jsem ji nechala naočkovat.” 

Správná léčba

Na nízkou imunitu byly Emmě doporučeny imunoglobulinové infuze. „Já i přítel jsme s tím souhlasili. Trávila jsem x hodin čtením článků o ekzému. Tohle byla jedna z cest, jak dceři pomoct. Mimo jiné tam několik žen psalo také o síle zinku. Místo kortikoidů jsem tedy zkusila dceři na ložiska dávat oxid zinečnatý rozmíchaný ve vodě, a to byla ta správná kombinace. Dieta, zinek, kapačky a možná také několik návštěv čínské medicíny.” Dnes byste na rok a půl staré holčičce nepoznali, že někdy měla tak silný atopický ekzém. Alergie přetrvávají, s tím ale žije opravdu nespočet lidí. 

Je to jen ekzém, ale pro nás to byla muka. Pláč dcery i můj, málo spánku a nemocnice. Chce to čas a trpělivost. Dnes už víme, jak na to, když se něco objeví. Zinek máme stále s sebou. Opravdu se to ale s věkem miminka zlepší,” vzkazuje Adéla maminkám v podobné situaci. 

Autor: Adéla Ondroušková