Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Léčivý měsíček: Pomůže proti ekzémům i při žlučníkových potížích

Měsíček prozáří záhonky i truhlíky na balkoně
11. července 2022 | 06:00

Není jen okrasnou květinou na záhonku, tato jednoletka má i kosmetické a lékařské využití. Jakmile vás obdaří svými žlutými a oranžovými kvítky, nasbírejte si jich dostatek do zásoby.

Podporuje hlavně hojení ran, ekzémů, štípanců a zjemňuje pokožku, kromě toho ale působí také podpůrně při žlučníkových potížích, protože zvyšuje tvorbu žluči a zároveň uvolňuje křeče. K vnitřnímu užití se podává nejčastěji tinktura, čaj nebo šťáva, zevně se pak užívá ve formě obkladů a mastí. Měsíček ale dokonce můžete použít v kuchyni jako koření místo vzácného šafránu. Jeho velkou výhodou pak je, že ho mohou bez obav užívat i těhotné, kojící ženy a děti.

Sběr a sušení

Květy se sbírají za suchého počasí celé léto. Využít je můžete čerstvé, nebo je usušit ve stínu. Pamatujte při tom ale na to, že hodně nasávají vlhkost, proto je vhodné je několikrát přesušit. Na přípravu masti trhejte kromě květů i stonky a listy.

Trápí vás nadýmání? Víme, které bylinky vám uleví >>>

Video se připravuje ...
Bylinky proti nadýmání • VIDEO: Videohub

Ochránce záhonů

Měsíček můžete pěstovat jak na zahradě na záhoně, tak i v nádobách na balkoně či za oknem. Nejvíc mu vyhovuje slunné místo a prospívat bude hlavně ve vápenité a dobře propustné půdě. Vysévejte ho od dubna na záhon po špetkách. První květy se objeví asi za 10–12 týdnů, tedy v červenci a srpnu. Kromě toho je ideálním společníkem zeleniny pro svou ochranitelskou funkci. Dezinfikuje totiž půdu a odpuzuje háďátka a svilušky, proto se hodí k bramborám nebo k náchylným rajčatům a okurkám.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Štěpánka Bínová
Video se připravuje ...