Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nemohou jí vyoperovat nádor na mozku kvůli neočkovaným. Jsou jich plná všechna lůžka, říká

31. ledna 2022 | 06:00

Probíhající pandemie covidu-19 má stále negativní dopad na systém zdravotní péče. Pro lidi, kteří mají rakovinu a potřebují odstranit nádory, není k dispozici dostatek lůžek na jednotkách intenzivní péče. Nedostatek lůžek je zejména kvůli neočkovaným pacientům, kteří končí v nemocnici s covidem. Umělkyně Amanda sdílí svůj příběh a prosí lidi, aby se nechali očkovat!

Umělkyně Amanda Harris z Portlandu otevřeně mluví o svém příběhu ohledně mozkového nádoru, který je důležité odstranit co nejdříve. Bohužel jí to kvůli nedostačující proočkovanosti nemohou lékaři umožnit. Vyzývá proto lidi, aby se nechali očkovat. Dalo by se tak předejít úmrtím, která sice nejsou na covid, ale kvůli němu. 

Nejsem pacient s rakovinou. V tuto chvíli není známo, zda je můj nádor benigní, nebo maligní, to se zjistí až po jeho vyjmutí a poslání do laboratoře,“ upřesnila. Na urgentní operaci, která by se za běžného chodu nemocnic uskutečnila do několika dní, může mladá umělkyně čekat měsíce. 

„Velkou většinu hospitalizovaných s covidem tvoří neočkovaní, přestože tvoří menšinu naší populace. Fakta jsou jasná, vakcína je bezpečná a účinná. Tomuto nedostatku lůžek by se dalo předejít, kdyby bylo očkováno více lidí.“ Takových pacientů jako Amanda je více. Plná lůžka na JIP mohou zapříčinit i smrt lidí covid negativních. „Prostě je nebude mít kdo kvalitně ošetřit,“ dodává.

Na Amandě je zřetelné, že se o sebe bojí a má ze situace v nemocnicích strach. Prosí proto nenaočkované, aby svůj názor ještě přehodnotili a nechali se očkovat. „Nejde o to, že se naočkovaný člověk nenakazí. Jde o to, že bude mít méně závažné příznaky, nebude tak muset do nemocnice a lůžka budou volná pro pacienty s chorobami, na které žádné očkování vůbec není,“ říká vystrašená Amanda.

Autor: Adéla Ondroušková