Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Krátce po porodu bojuje s agresivní formou rakoviny prsu. Dcera nesmí vyrůstat beze mě, říká

20. ledna 2022 | 05:00

Po porodu se cítíte všelijak. Únava, vyčerpání a stres jsou každodenní náplň života většiny novopečených maminek. Žádná z nich by tyto problémy proto nebrala jako příznaky vážné nemoci. Stejně jako tato žena! Krátce po narození její dcery jí ale byla diagnostikována agresivní forma rakoviny prsu. 

Taylor Norman si pár týdnů po porodu nahmatala na prsu bulku. Během kojení je ale boule na prsu poměrně normální jev, který se objevuje u většiny kojících matek. Bývá to nashromážděné, zatvrdlé mléko. "Při šestinedělní kontrole jsem to řekla svému lékaři, ten tvrdil, že to je normální a nic to není," vzpomíná Taylor. 

Jenže bulka se stále zvětšovala, proto to mladá maminka musela začít znovu řešit, a dobře udělala! Doktoři potvrdili agresivní formu rakoviny prsu v mlékovodech. "Dceři bylo pět měsíců, mně 27 let. Nádor už mi zabíral půl prsu a bolest byla nesnesitelná. Plakala jsem hodiny denně, protože jsem umírala."

Taylor podstoupila chemoterapii, co nejdříve to jen šlo. "Musela jsem se rychle začít léčit. Byl to první krok k životu s mojí holčičkou. Nedovolím, aby beze mě vyrůstala," říká statečná maminka. Po druhém kole chemoterapií zhubla o 9 kilo, bylo jí zle a musela začít brát další léky. "Řekla jsem si, že mě tohle prostě neporazí!"

Nad agresivní rakovinou nakonec vyhrála a své dceři bude v její dospělosti vyprávět, co všechno pro ni podstoupila a jak moc bojovala o život s ní. "Dávala mi sílu. Byla můj hnací motor," dodává Taylor, která měla jasný cíl. Tím byla výchova vlastní dcery.

Autor: Adéla Ondroušková