Chcete udržet kila pod kontrolou? Výživový poradce radí, jak přes Vánoce nepřibrat

  • Chcete udržet kila pod kontrolou? Výživový poradce radí, jak přes Vánoce nepřibrat
    16. prosince  2023 
     06:00

    Vánoce jsou pro všechny z nás svátky klidu a rodinné pohody, ale často jsou také symbolem hojnosti a přejídání. Celý rok se těšíme na bramborový salát, smaženého kapra a cukroví, a nepřibrat je tak téměř nemožné. Zkuste ale letos udělat pár změn, abyste pak v lednu nezaplakali nad svou váhou. 

     

    Vánočky, cukroví, chlebíčky... To všechno znamená ohrožení naší linie a kila navíc. Stačí ale dodržet pár základních pravidel a ručička váhy zůstane tam, kde má být.

    VIDEO: Bylinky jako pomocník při hubnutí a spalování tuků.

    Video se připravuje ...
    Bylinky jako pomocník při hubnutí a spalování tuků • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

  • Nepřehánějte to

    Vánoce jsou spojené s rodinnou pohodou a s jídlem, ještě to ale neznamená, že toho musíte sníst kvanta. "Lidé často podléhají pokušení a přejídají se vánočními dobrotami, které na ně číhají doma, na trzích nebo u blízkých. Nepřiměřené přejídání se pak způsobí nadměrný příjem kalorií, ale i případné nevolnosti. Nechte si prostor na vychutnávání oblíbených pochoutek v rozumném množství, nepřejídejte se," uvádí výživový poradce a fitness trenér Ivo Šafář. Snězte jen to, co si připravíte na talíř, a nedojídejte ani po dětech.

  • Pozor na alkohol

    Je známo, že s pitím roste chuť k jídlu. "Sladké a vysoce kalorické nápoje zvyšují energetický příjem. Alkohol obsahuje takzvané prázdné kalorie, které mají nulový přínos pro náš organismus," říká Ivo Šafář. Po pár skleničkách tak nebudete mít problém naložit si půlnoční porci řízku se salátem a završit to několika kousky cukroví. Nemusíte abstinovat, mějte ale na paměti, že alkohol je plný zbytečných kalorií, a navíc zhoršuje kvalitu spánku. 

  • Hýbejte se

    Vánoce jsou sice svátky klidu a pohody, nemusíte je ale celé proležet u televize. "Přidejte pohyb k vánočním tradicím. Zorganizujte rodinnou procházku, postavte sněhuláka, běžte si zabruslit nebo zalyžovat, pokud je to možné. Pohyb povzbudí tělo, ale také posílí mysl," dodává Ivo Šafář. Pokud přes den něco spálíte, štědrovečerní večeře vám bude více chutnat. A budete mít ze sebe lepší pocit, protože jste pro sebe něco udělali.

  • Buďte v pohodě

    Vánoční čas má mnoho lidí spojený s velkým úklidem, honičkou za vánočními dárky, doděláváním všech pracovních restů a výsledkem pak je, že jsou všichni akorát ve stresu. "Najděte si chvíle klidu, odpočinku a vyhraďte si také čas na péči o sebe. Dopřejte si horkou koupel, meditaci, relax s oblíbeným čajem nebo prostý odpočinek s knížkou. Duševní pohoda má totiž klíčovou roli při udržování tělesné hmotnosti či hubnutí," uvádí Ivo Šafář. A rozhodně si nelamte hlavu tím, když si dáte něco dobrého. I to totiž k Vánocům patří.

  • A co dělat, když přiberete?

    V prvé řadě zachovejte klid a nezoufejte, pokud se vám na váze ukáže o pár kilo navíc. Důležité je se opět nastartovat a vrátit se ke zdravým stravovacím návykům. "Můžeme lehce zvýšit fyzickou aktivitu, konzumaci ovoce a zeleniny a postupně snižujeme příjem cukru a těžkých jídel, která nahrazujeme pestrou nutričně bohatou stravou. Osobně doporučuji dodržovat pravidlo 80/20, ve kterém si nemusíte nic odpírat. Jedná se o nastavení stravy, kdy se 80 % jídelníčku skládá z nutričně bohatých potravin a 20 % jídelníčku obsahuje méně nutričně bohaté potraviny, především ty, které máme rádi. Drastické povánoční hubnutí či nesmyslná předsevzetí nejsou vhodná řešení. Nastavte si reálné cíle, ale především poslouchejte své tělo. Krok po kroku upravujte svůj životní styl tak, aby byl pro vás dlouhodobě udržitelný," dodává výživový poradce a fitness trenér Ivo Šafář.

/
Autor: Aneta Valešová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji