7 denních zlozvyků, kvůli kterým přibíráte, a nevíte proč

  • 7 denních zlozvyků, kvůli kterým přibíráte, a nevíte proč
    20. března  2021 
     06:00

    Nutričně vyvážená jídla, pravidelné cvičení a dobře promyšlený dietní plán nemusí nutně stačit k tomu, abyste zhubli. Váš den totiž může obsahovat jisté rutinní zlozvyky, kvůli kterým nejenže nehubnete, ale dokonce přibíráte! Vyměnili jste kravské mléko za rostlinné? Jste posedlí sportem? Pijete limonády bez cukru? Nikdy nenecháte na talíři ani zrnko, přestože už nemůžete? Zaměřte se na tyto drobnosti a budete mít váhu pod kontrolou.

    Někdy je to o malých změnách, které musíte ve svém režimu upravit, aby se ručička na váze pohnula tím správným směrem.

  • Zamilovali jste si (až příliš) avokádo

    Avokádo se stalo ve zdravé výživě hitem! Tento druh ovoce je především zdrojem zdravých tuků, ale také minerálních látek, jako jsou draslík, hořčík a fosfor, dále vitaminů B9, C, K a E. Jeho konzumace se doporučuje i při dietě, avšak je důležité s těmito tuky při kalorickém nastavení jídelníčku počítat. Pokud jíte avokádo jako jablka, pak si spíše říkáte o malér. Dopřávejte si proto raději jen půl avokáda denně a doplňte ho i o další zdroje tuků, a to v přiměřené míře. Tuky by v ideálním případě měly tvořit třicet procent vašeho denního příjmu. Jedná se však o velice individuální hodnotu, která může dle cílů a preferencí daného člověka značně kolísat.

    5 rad pro chytré hubnutí. Co je důležitější než jídlo a pohyb?  

  • Neobědváte

    Autor: istock.com

    Proč neušetřit pár set kalorií a prostě ten oběd nevynechat nebo alespoň neodlehčit? Tohle je jeden z myšlenkových pochodů spousty lidí, které často vyvolají doslova atomovou reakci. Možná hlad zaženete myšlenkami na práci, ale on se vám později během dne připomene. Domů dojdete vyčerpaní, unavení a podráždění a objeví se zvýšená chuť k jídlu, které lze jen těžko odolat. Ve výsledku tak spořádáte více jídla, než kdybyste si udělali čas na oběd. Vedle toho mohou tyto výkyvy ve stravování vést k hormonální nerovnováze, což se negativně projeví i na spalování tuků.

  • Vyměnili jste kravské mléko za rostlinné

    Veganský směr do značné míry zasáhl do stravovacích návyků nás všech. Rostlinná mléka se stala trendem, který upoutal možná i vaši pozornost, a vy jste je tak začali upřednostňovat před tím běžným kravským. Pro zpestření jídelníčku to není vyloženě špatný krok. Ovšem kravské mléko obsahuje mnohem vyšší podíl bílkovin, zatímco rostlinné náhrady jsou často nabité sacharidy. Nehledě na to, že málokdo si dopřává nedoslazované varianty, jelikož zejména ořechová mléka jsou chuťově nevýrazná. Pokud tak netrpíte intolerancí laktózy, kravské mléko není třeba nahrazovat sójovou ani jinou alternativou.

  • Bojíte se sacharidů, ale i tuků

    Můžete mít redukční jídelníček založený na větším množství sacharidů a nižším podílu tuků, nebo naopak, nikoli však obou živin zároveň. Pokud budete snižovat obě tyto hodnoty, a jíst tak prakticky jen bílkoviny se zeleninou, pak se vaše restrikce živin dříve či později projeví na fungování organismu. Vedle hladu si při nedostatečném příjmu tuků můžete rozhodit hormony, zhorší se stav vaší pleti a zaznamenáte významný pokles energie. Nedostatek sacharidů vyvolá podrážděnost, únavu a bolest hlavy. Aby toho nebylo málo, z nadmíry bílkovin můžete trpět zažívacími problémy. Zahrňte proto do svého jídelníčku všechny živiny v dostatečné míře.

  • Jíte a pijete všechno

    Autor: Shutterstock.com

    Ačkoli se zdá být limonáda bez kalorií jako splnění dietního snu, umělá sladidla nejsou o nic lepší než cukr. Přestože stále neexistuje přímý důkaz, že by byla umělá sladidla zdraví škodlivá, mohou souviset se vznikem cukrovky a obezity, jelikož prokazatelně podporují chutě na sladké. Cukr podporuje konzumaci dalšího cukru a umělé sladidlo se chová také tak. Řiďte se proto pravidlem: všeho s mírou. Dopřávejte si limonády bez cukru jen ve výjimečných případech, nikoli však na denní bázi.

  • Jíte do posledního zrnka

    Autor: istock.com

    Byli jste vychováni tak, že se od stolu neodchází, dokud se vše nedojí? Zapomeňte na zastaralé zvyklosti. Nyní jste pánem svého stravování vy, a pokud cítíte, že už jste po pár soustech plní, nepřejídejte se. Jídlo, které jste nepřipravovali vy, může obsahovat skryté tuky, které mají syticí schopnost, a proto vám stačí menší porce. Snažte se naslouchat tělu, co vám říká, a je-li vaše porce poloviční, než je aktuálně na talíři, nemusíte dojídat. Právě neúměrné porce totiž vedou k přibývání na váze.

  • Kávu jedině s mlékem

    Autor: shutterstock.com

    Dopřáváte si denně tři i více káv? Sladíte? Přidáváte mléko? To už jejich kalorickou hodnotu dokáže slušně navýšit. Pokud navíc patříte mezi milovníky latte, možná si nevědomě zvyšujete svůj denní příjem až o třetinu. Káva s mlékem určitě není něco, co byste si měli zakazovat, ale musíte se umírnit v množství mléka a odnaučit se slazení. Nezapomínejte si do příjmu započítávat i tekutiny, když se nejedná zrovna o vodu. Možná budete překvapeni, o kolik kalorií jste si doteď dopřávali navíc.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji