Tortilla na 6 různých skvělých způsobů! Jako svačinový wrap i pizza

Tortilla na 6 různých skvělých způsobů! Jako svačinový wrap i pizza
6. dubna  2023 
 06:00

Tortilly si v kuchyni oblíbíte nejen pro jejich snadnou a rychlou úpravu, ale i pestré využití. Chutné jsou dokonce i za studena, a tak se hodí jako rychlá svačina do práce. Vedle wrapu si z nich můžete připravit i plněné burrito, tacos, zapečenou quesadillu, pizzu nebo zdravé nachos! 

Šest receptů z tortill:
1. Tortila wrap
2. Burrito
3. Mexické tacos
4. Domácí quesadilla
5. Tortillová pizza
6. Nachos z tortilly

 

Vybírejte tortilly různých velikostí i složení. Ke zdravějším variantám patří tortilla celozrnná a z druhů bez lepku oceníte kukuřičnou.

 

Plněná tortilla jako wrap

Autor: istock.com

Tortillu můžete naplnit téměř čímkoli. Mezi nejčastější kombinace patří kuřecí maso se zeleninou. Během chvilky tak máte na talíři vyvážené jídlo plné bílkovin, které vám dodá dostatek energie, skvěle se hodí do diety a je praktické i jako svačina na výlet.

3 tipy na ten nejlepší wrap:

  • Nevynechte dresink nebo pomazánku, aby wrap nebyl suchý. Při hubnutí se však vyhýbejte tučné majonéze a udělejte si dresink z řeckého jogurtu, plnotučné hořčice a koření. Velice chutná je však i veganská variace v podobě pesta, pasty tahini nebo cizrnové pomazánky, neboli hummusu.
  • Volba surovin je pro dokonalý wrap zásadní, a to nejen pro výslednou chuť, ale i strukturu. Přidejte do tortilly křehkou zeleninu, šťavnaté maso nebo lahodný sýr, jemné avokádo a pro křupavost i pár oříšků nebo semínek.
  • Váš wrap dostane zcela jiný rozměr, když ho krátce opečete na pánvi – nebo nejlépe v kontaktním grilu. Stejně dobře poslouží i sendvičovač.

 

Burrito vás pořádně zasytí

Autor: istock.com

Potřebujete dodat pořádnou dávku energie a zasytit na delší dobu? Pak přetvořte wrap v pořádné burrito, které patří k základním pokrmům mexické kuchyně. Náplň je mnohem vydatnější, jelikož ji tvoří i luštěniny, strouhaný sýr a další komplexní sacharidy v podobě rýže.

Tortillu na burrito seženete v běžném obchodě, ale můžete si připravit i domácí. Postup je velice snadný.

Suroviny:
200 g hladké celozrnné nebo kukuřičné mouky
½ balení kypřicího prášku
1 lžička třtinového cukru
špetka himálajské soli
300 ml vody
3 lžíce řepkového oleje

Postup:

Do misky prosejte mouku a přidejte kypřicí prášek, cukr a sůl a olej. Za stálého míchání pomalu přilévejte vodu, dokud vám nevznikne hladké těsto. Na malém množství tuku (téměř nasucho) tvořte tenké placky a opečte je po obou stranách dozlatova.

Tacos jako barevné pohoštění

Autor: istock.com

Dalším typickým pokrmem mexické kuchyně je tacos. Bavit vás bude především svým vzhledem, jelikož se jedná o malé "mističky", které můžete opět naplnit čímkoli, co máte rádi.

Na tacos vybírejte co nejmenší tortilly. Mističky vytvoříte snadno tak, že si předehřejete troubu na 200 °C a pověsíte je na mřížku tak, aby měly po upečení chtěný tvar. Tortilly pečte přibližně 15 minut a poté je nechte vychladnout.

Zapojte do výroby tacos samotné hosty a naskládejte na stůl zvlášť do misek potřebné suroviny. Mezi nimi by neměly chybět avokádové guacamole, rajčatová salsa a maso nebo krevety.

Quesadilla pro milovníky sýru

Autor: istock.com

Quesadilla vyžaduje nezbytnou tepelnou úpravu. Stačí vám však pouze pánev a deset minut času. Na rozehřátou pánev položte tortillu a na jednu polovinu naskládejte suroviny.

Recept na fitness quesadillu

Fitness verzi plnou bílkovin vytvoříte z půlky avokáda, krůtí šunky, tvarůžku nebo nízkotučného sýru a vejce. Ingredience naskládejte na jednu polovinu tortilly tak, abyste si vytvořili i místo, kde rozklepnete vejce. Následně tortillu přehněte, okraje přitlačte k sobě a opékejte tři až čtyři minuty z každé strany.

 

Tortilla místo těsta na pizzu

Autor: istock.com

Patříte mezi milovníky pizzy? Ta se běžně s hubnutím příliš neslučuje. Naštěstí existuje o mnoho méně kalorická verze a v porovnání s běžnou pizzou je její příprava velice nenáročná.

Jako těsto použijte tortillu. Tu si můžete krátce předpéct, aby byla krásně křupavá. Následně na ni natřete rajčatový protlak, alespoň tři druhy zeleniny a nezapomeňte ani na sýr. Použít můžete mozzarellu nebo nízkotučný sýr.

3 tipy na dietní tortilla pizzu:

  • Margherita (rajčata, mozzarella light, sušené oregano, čerstvá bazalka)
  • Tuňáková (červená cibule, žampiony, kukuřice, tuňák, černé olivy)
  • Šunková (kvalitní krůtí šunka, červená paprika, kukuřice, cibule, nízkotučný sýr)

 

Domácí nachos k filmu

Autor: istock.com

Nachos podávané v kině se sýrovou omáčkou patří mezi kalorické bomby, které by vašemu hubnutí rozhodně neprospěly. Doma si však můžete vytvořit dietní verzi plnou bílkovin, po které nebudete mít žádné výčitky.

Tortilla chipsy zakoupené v obchodě jsou ve většině případů smažené, připravte si proto doma dietnější variantu tak, že si tortilly předpečete v troubě a následně je rozlámete na malé trojúhelníky. Vybírejte tortilly celozrnné nebo kukuřičné.

Nachos podávejte s čerstvým guacamole nebo domácí zeleninovou salsou. Z tortilla chipsů však můžete vytvořit i plnohodnotný pokrm, a to tak, že je naservírujete spolu se surovinami, které byste použili pro náplň do burrita.

Autor: Veronika Duží, autorka je výživová poradkyně

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji