Napadlo vás někdy, co asi tak jí britská královna? Mimo jiné si pochutnává na zdravém jídle a hodně miluje cuketové čatní s rozinkami, které jí pravidelně nosí vévodkyně Kate Middleton, manželka prince Williama. A mladá vévodkyně ho – dle magazínu Womansday.com – dokonce sama vyrábí. A vy ho zkuste taky, protože se snese i s hubnutím.
Snadněji už zavařovat nejde. Při přípravě čatní všechno nasypete do jednoho hrnce, necháte povařit a pak už to jen přelijete do sterilovaných zavařovacích lahví. V chladu vydrží rok i déle. A je to zdravé! Zkuste tenhle recept na cuketové čatní, které si oblíbilo i Její Veličenstvo královna Alžběta II.
Vévodkyně Kate vzpomíná na moment, když se měla poprvé zúčastnit královských Vánoc. „Sakra, co bych jí měla dát, aby to nebylo trapné?“ řekla Kate v prvním rozhovoru, který s ní byl natočen na počest královniných devadesátin. „Myslela jsem na to, co bych asi tak dala i svým prarodičům, a řekla jsem si, že nejlepší dary jsou ve skutečnosti ty, které přicházejí od srdce,“ řekla Kate. A tak se rozhodla, že jí vlastnoručně vyrobí čatní podle starého rodinného receptu.
Recept na čatní je u nich v rodině velmi oblíbený, výborné je zejména v kombinaci se sýrem nebo chlebem. A jak Katin dárek dopadl? Královna Alžběta byla z čatní nadšená a oblíbila si ho natolik, že si o něj pokaždé řekne, když jí docházejí zásoby.
Zde je recept na vyhlášené cuketové čatní s rozinkami (8 sklenic):
Budete potřebovat:
1800 g cukety oloupané, zbavené semínek a nakrájené na malé kousky
4 střední cibule, 3 jablka zbavená jádřinců a nakrájená na malé kousky, 1 šálek rozinek, 1 šálek hrubě nasekaných datlí, 2,5 šálku sladového octa, 4 šálky třtinového cukru, 1 lžička soli, 2 lžíce mletého zázvoru, 2 lžičky muškátového oříšku
Jak na to?
Do velkého hrnce dejte nakrájenou cuketu, cibuli, jablka, přidejte zbytek přísad a sáček koření a promíchejte. Pak vařte na středním plameni. Přiveďte k varu, snižte teplotu a duste asi 1,5 až 2 hodiny, dokud nebude všechno krásně spojené. Hrnec odstavte z plotny, nechte vše vychladnout a propasírujte. Pak lžícemi naplňte sterilované sklenice s octem a uzavřete je (pod víčkem nechte asi 1 cm). Ujistěte se, že jsou víčka čistá, teprve pak je našroubujte. Uložte na chladné místo, kde by vám měly sklenice vydržet až 12 měsíců. Po otevření skladujte v lednici a spotřebujte do jednoho měsíce.