Petr Havlíček: Přesně tyto potraviny by vám neměly nikdy chybět v lednici

15. března  2021 
 06:00

Které potraviny by vám neměly chybět v lednici? Především ty, které jsou co nejméně – ideálně vůbec – průmyslově zpracovány. Jsou čerstvé a v lednici neustále rotují. Ovoce, zelenina, máslo, vajíčka, sýr, šunka, ale také třeba olivový olej. Olej do lednice? Vysvětlení má pro vás přední výživový poradce Petr Havlíček, který se o základním obsahu lednice rozpovídal v nejnovějším dílu pořadu Rozum v troubě na Mall.tv.

„Co mít vždy v lednici?" To byl jeden z dotazů směřovaných na Petra Havlíčka. Jeho odpověď se však liší v závislosti na tom, zda otázku položila žena, nebo muž, u kterého bývá výbava lednice zpravidla dost jednoduchá. „Je to několik lahví piva, sklenice kyselých okurek, hořčice a popřípadě majonéza," říká s nadsázkou Petr Havlíček. Samozřejmě je ale cílem zaměřit svou odpověď spíše na muže a ženy, kteří dbají o své zdraví a chtějí se stravovat vyváženě. Pro takové účely existují určité základní potraviny, které by rozhodně v lednici chybět neměly!

„Zdůraznil bych slova základní potraviny, to znamená potraviny, kterých se nepříliš dotkl zpracovatelský průmysl," upřesňuje Petr Havlíček. U takových potravin nebyly změněny jejich vlastnosti, doba uchovávání, chuť a tak dále. Konkrétně byste tak měli mít ve své lednici ovoce, zeleninu, vejce, máslo, kvalitní sýry a šunku s vysokým podílem masa a minimem přídavných látek. „A samozřejmě nesmíme zapomenout ani na zakysané mléčné výrobky, to znamená nějaký kefír či kvalitní jogurt," pokračuje ve výčtu náš přední výživový specialista. Abyste splnili literu zdravé výživy, tak byste měli zařadit i potraviny, které by měly tzv. rotovat. To jsou potraviny takové, které jsou čerstvé a jsou určeny k přímé konzumaci. Na nákup byste se tak měli vypravit každé dva až tři dny.

Nezapomeňte však ani na zdroj kvalitních tuků, kterým je třeba kvalitní nerafinovaný olej, nejlépe zastudena lisovaný olivový. Překvapilo vás, že patří do lednice? Je to z toho důvodu, že tyto oleje jsou díky minimálnímu zpracování trochu nestabilní, podléhají tak rychleji zkáze, a měli byste je tak uchovávat v chladu. „Předtím než budete připravovat jídlo, tak si ten olej vyndejte o chviličku dříve z lednice, aby povolil," radí na závěr Petr Havlíček. 

 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji