Vaječná dieta. Hezká hypotéza, ale postavená na hlavu!

17. srpna  2020 
 06:00

Super novinka – po vejcích se hubne! Při vajíčkové dietě údajně zhubly i celebrity, a to dokonce o třináct kilogramů za pouhých šest týdnů. Jak vaječná dieta vypadá a co si o ní myslí odborníci?

Přestože asi čekáte vejce na tisíc způsobů, realita je zdaleka jiná. V podstatě není tato dieta vůbec o vejcích, ale ani o specifikovaném množství potravin. Je to jen pustý zmatek, ke kterému se v pořadu Rozum v troubě na Mall.tv vyjadřují specialista na výživu Petr Havlíček a šéf PRAKUL Roman Vaněk.

 

Na portálu Farma zdraví se dočtete o vajíčkové dietě, která slibuje úbytek jedenácti kilogramů za čtrnáct dní! „Říká se, že Adrian Brody shodil kvůli roli do filmu Pianista pomocí této diety třináct kilogramů za šest týdnů," cituje článek na farmazdravi.cz Roman Vaněk. „Ty znáš nějakou dietu, která by fungovala, kdyby ji nevyzkoušely celebrity a nezhubly?" ptá se s nadsázkou výživový specialista Petr Havlíček, vzápětí se ale pozastavuje nad absurditou skladby této diety, od které by očekával vejce tisíckrát jinak. Ve skutečnosti ale dieta obsahuje více druhů potravin, a tak není jasné, proč se jí říká vajíčková.

 

Vajíčková dieta pod palbou: Neriskujte svoje zdraví

„Jmenuje se to vajíčková dieta. Napsala to Martina Baierová na stránce farmazdravi.cz a není to nic jiného než pestrá strava rozdělená po dnech," tvrdí Roman Vaněk, který si ale samozřejmě uvědomuje, jak bizarní tato dieta je. Za pestrou stravu totiž nemůžete považovat jídelníček o vejcích, citrusech, kuřecím mase, celozrnném chlebu a salátu. Nehledě na nespecifikované množství. „Co je jeden kousek citrusového ovoce? Jeden dílek, nebo celý kus?" dotazuje se ve videu Petr Havlíček. U ovoce to však nekončí. Co si máte představit pod velkou porcí salátu? A jaký salát měl autor na mysli? Nejenže je tak dieta poměrně strohá, ale ani nemáte šanci dozvědět se správné množství a výběr surovin. Zatímco někdo se bude trápit nad mísou hlávkového salátu, jiný do sebe může vesele tlačit salát bramborový.

Přestože bylo dle slov autora záměrem sestavit jídelníček bez sacharidů, ve skladbě se objevuje i ovoce. Výživová znalost autora vaječné diety je tak rozhodně sporná. „To mi celé přijde jako naprostá kravina. Prostě si vyberu pár jídel, kolem kterých vytvořím nějakou hezkou hypotézu, jako že vejce ti tak zrychlí metabolismus, že začneš hubnout o sto kilo denně," rozčiluje se nad dalším dietním nesmyslem Petr Havlíček. Roman Vaněk vzápětí upozorňuje na to, že je v článku napsáno, abyste vše konzultovali se svým lékařem, a autor diety se tak v pár větách zříká jakékoli zodpovědnosti za předané informace. Spousta lidí však těmto dietám věří a riskují své zdraví! Nebuďte jedním z nich.

 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji