V létě vám hrozí přehřátí organismu! Víme, které potraviny mu mohou zabránit

  • V létě vám hrozí přehřátí organismu! Víme, které potraviny mu mohou zabránit
    25. července  2020 
     06:00

    Léto je období, které se pojí s dovolenou, koupáním a opalováním se na sluníčku. Jenže sluneční paprsky mohou mít i negativní vliv na naše zdraví. Dlouhý pobyt na slunci může vést k přehřátí organismu. Nepodceňujte proto základní ochranu, kterou tvoří pokrývka hlavy, opalovací krém, vydatný pitný režim, ale také vhodný jídelníček. Některé potraviny totiž dokážou tělo účinně ochladit. Které to jsou?

    S přehřátím organismu se pojí spousta zdravotních rizik. Jaká jsou a jak jim předcházet? 

  • Vysoká teplota má vliv na naši náladu

    Autor: istock.com

    Příčinou celkového tepelného poškození organismu je působení extrémních teplot a vnějších vlivů na organismus. „Při vysoké teplotě se hodně potíme, cítíme se unavení, otékají nám ruce a nohy, nemáme chuť k jídlu a někdy se nám nechce už ani myslet,“ vysvětluje zakladatelka a instruktorka pražských Domů jógy Věra Vojtěchová. Ale to jsou vcelku běžné potíže. Mezi ty závažnější patří suchost pokožky a suchost v ústech, různé vyrážky na těle, průjem, dehydratace, zlostná nálada, pálení žáhy, překyselený organismus, zapáchající stolice, pálení při močení nebo při stolici, slabost organismu, potřeba sladkostí a cukru, nechuť k jídlu, absence hladu, zapáchající pot a otoky.

  • Přehřátí organismu hrozí všem bez rozdílu

    Autor: Shutterstock

    Pokud se domníváte, že vám při horkém počasí nic nehrozí, nenechte se mýlit. „Vysoké letní teploty mohou způsobit zdravotní potíže komukoliv, ale nejohroženější skupinou jsou lidé nad pětašedesát let věku, děti do čtyř let, těhotné, kojící nebo velmi drobné ženy, dlouhodobě nemocní, zvlášť lidé s onemocněním srdce, vysokým krevním tlakem a lidé s nadváhou,“ říká terapeutka ajurvédy Mgr. Blanka Novotná. Pozor by si měli dát i lidé, kteří se léčí některými léky.

  • Obranou proti přehřátí je konzumace lehkých jídel

    Autor: istock.com

    Tělo si s vyšší teplotou obvykle dokáže poradit samo, přesto je vhodné mu s tím trochu pomoct. Možná jste na sobě vypozorovala, že se vám v létě mění chutě a nemáte tak velký hlad jako v chladnějších měsících. Jde o přirozenou reakci těla na teplo. Aby organismus snížil tělesné následky vedra, sníží schopnost trávit, a tím se zmenší i apetit. Snažte se jíst proto převážně lehká jídla.

    Zdravé tělo si dokáže většinou samo říct, kdy má skutečně hlad, proto není nutné jíst šest porcí denně, zvlášť v extrémních vedrech. Věra Vojtěchová doporučuje stravování podle ajurvédy: „Podle ajurvédy by hlavním a nejdůležitějším jídlem dne měl být v poledne teplý oběd, ne jen lehký salát. Trávicí síla našeho vnitřního ohně je totiž v tuto dobu nejvyšší a díky tomu nebudeme tělo zbytečně zatěžovat. Správná velikost porce by se vám ale měla vejít do dlaní. Jíst běžně víc než třikrát denně považuje ajurvéda za nevhodné.“

  • Jezte ovoce a zeleninu včetně melounu

    Autor: iStock.com

    Dopřejte si pestrou nabídku sezonních potravin, které obsahují látky důležité pro  tělo. Ovoce je plné vitaminů, minerálních látek, vlákniny a dalších složek, které prospívají našemu zdraví. Výborné jsou jahody, rybíz, třešně a višně, maliny, borůvky, ostružiny, meruňky. Z ovoce i zeleniny si můžete připravit i lahodné čerstvé šťávy.

    U zeleniny, stejně jako u ovoce, si můžete vybírat ze sezonních potravin. Ideální variantou je zelenina s vysokým obsahem vody – cukety, salátové okurky a další. Zvláštní pozornost si zaslouží i vodní meloun, který je ideálním prostředkem pro zdravý způsob uhašení žízně. Vedle vysokého obsahu vody (90–92 %) vyniká i skvělým osvěžujícím aroma, má v sobě vitaminy, antioxidanty a minerální látky, vlákninu a zdraví prospěšná jádra.

  • Vsaďte na zelenou

    Autor: istock.com

    Chlorella je jednobuněčná sladkovodní řasa s detoxikačními účinky. Obsahuje velké množství rostlinného proteinu, hodnotné vitaminy a minerály. Umí na sebe navázat při průchodu tenkým i tlustým střevem škodlivé látky, které se v našem těle tvoří, pročišťuje organismus a připravuje ho na zátěž, což v létě oceníte.

    Mladý ječmen pro změnu obzvláště příznivě působí na organismus vyčerpaný po zimě. Dodá tělu potřebné živiny, sílu a energii, ale stejně tak má blahodárné účinky v létě. Mladý ječmen má extrémně výživné a detoxikační vlastnosti. Používá se ve formě rozpuštěného prášku. Po jeho rozpuštění ve vodě vznikne osvěžující zelený nápoj, který v létě plní ochrannou roli proti negativním vlivům slunečního záření. Vedle toho dokáže skvěle zasytit.

  • Co v létě pít?

    Autor: Shutterstock.com

    Váš pitný režim by měl být z největší části tvořen vodou. Čím si ho ale můžete příjemně zpestřit? Sáhněte po bylinkových čajích. Ty mají nejen zahřívací funkci, ale umějí i ochladit. „V létě je ideální pít zelené, bílé a některé bylinkové čaje. Osobně se mi osvědčila máta, ale ochlazující schopnost mají také ibišek, růže, květy bezinek, citronová tráva, meduňka, citrusy a další,“ radí Věra Vojtěchová.

    Pokud vás na čaje neužije, zkuste do obyčejné kohoutkové vody přidat šťávu z čerstvé limetky a nakrájejte do ní okurku. Budete překvapena, jak osvěžující pití vznikne. „Ledy si do nápojů nedávejte. Příliš chlazené a ledové nápoje jsou zvláštním nebezpečím pro naši rovnováhu,“ varuje Věra Vojtěchová.

  • Pozor na silové a výkonnostní sporty

    Autor: istock.com

    Letním teplotám bychom měli alespoň částečně přizpůsobit i sportovní aktivity. Silové sporty a sporty, kde jsou na prvním místě zátěž a výkon, představují pro tělo obrovskou zátěž. Zkuste zvolit lehčí formy sportu, jako jsou jóga, procházky, dýchací techniky, plavání či další vodní sporty. „Bude to znít možná neuvěřitelně, ale skvělou volbou je cvičení hot jógy, a to nejen v létě. Horká jóga pomáhá našemu tělu lépe se přizpůsobit teplotním extrémům. Je to jeden ze způsobů, jak jóga zmírňuje naše reakce. Pravidelná návštěva hot jógy vám jednoduše může pomoct mnohem lépe se adaptovat a přežít i v těch dnech, kdy rtuť teploměru nepřestává růst,“ říká na závěr Věra Vojtěchová.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji