Hvězdy nelžou! Jak může fungovat dieta ušitá na míru podle horoskopu?

Hvězdy nelžou! Jak může fungovat dieta ušitá na míru podle horoskopu?
29. června  2020 
 06:00

Může fungovat dieta podle jednotlivých znamení zvěrokruhu? Odborný gastronomický poradce Roman Vaněk a výživový odborník Petr Havlíček se podívali, co všechno se na internetu dá najít, a jak je u nich a v jejich pořadu Rozum v troubě na Mall.tv zvykem, okomentovali to s vtipem sobě vlastním!

Pravda je ale taková, že vám toho hvězdy neřeknou mnoho, sem tam mlží, plácají a tak nějak zjednodušují. Ba dokonce mohou zevšeobecněním i ublížit. Co si tedy o hubnutí podle horoskopu myslí výživový odborník Petr Havlíček? „Je to snůška všeobecných tezí a kravin, která rotuje napříč celým internetem, a jeden si to bere od druhého a míchají z toho různé dietní kompiláty na téma hubnutí podle horoskopu."

Co všechno se dočtete na internetu?

„Horoskop jednoduše může pomoct najít tu nejlepší cestu ke zhubnutí, protože respektuje jedinečnost každého z nás. Velkou nápovědou jsou i čtyři živly, které se k jednotlivým znamením zvěrokruhu vážou," píše nejmenovaný webový portál. Charakteristika zemských znamení ale zdaleka neodpovídá realitě. Na stránkách prodetox.cz se dočtete u každého znamení konkrétní doporučení, jak se stravovat.

Jak zhubnout: Je lepší chůze, běh, plavání, nebo sex?

Tak například Roman Vaněk ve znamení Kozoroha by měl konzumovat polévky a také ovoce bohaté na antokyany, které mají silné antioxidační účinky. Další rady už ale mohou být v rozporu s jeho zdravím. Podle dalšího článku trpí Kozorozi na usazování různých škodlivin v kloubech. O pár odstavců níže však autor článku doporučuje jíst potraviny, které zdravotní stav ještě zhorší. „Oni ti na jednu stranu říkají, že budeš mít dnu, a na druhou stranu ti doporučují potraviny, které obsahují puriny. To jsou látky, ze kterých se tvoří kyselina močová, a pokud se z těla nevylučuje dostatečně dobře, tak se usazuje v kloubech a pak to tak strašně bolí," tvrdí Petr Havlíček. Na první pohled je tak zřejmé, že horoskop nepsal žádný výživový odborník.

Na jiném nejmenovaném webu je u znamení Kozoroha zdůrazněna potřeba vápníku. Podle slov Petra Havlíčka je vápník důležitý pro všechny. V případě, že vám hrozí ledvinové kameny, pak byste si měli naopak na příjem vápníku dávat pozor. Vyvarujte se proto obecných doporučení, která neberou v potaz váš zdravotní stav. „Hvězdy myslí i na to nejdůležitější, a to je pitný režim," říká Roman Vaněk, který se následně dočítá, že by měl vypít denně osm sklenic minerální vody a zředěných ovocných šťáv. „Všeobecné doporučení na minerálky je tak půl litru za den a nepíšou, jakou minerálku. Ty do sebe klidně můžeš lít vysoce mineralizovanou minerální vodu, čímž dáš ledvinám totálně zabrat," reaguje vzápětí Petr Havlíček. Závěrem oba autoři pořadu upozorňují na to, aby každý, kdo má trochu rozumu, těmto lžím nevěřil a hlavně se podle nich neřídil!

 

 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji