Lepek dneska může za všechno. Pravda, nebo nafouknutá bublina?

Lepek dneska může za všechno. Pravda, nebo nafouknutá bublina?
13. července  2020 
 06:00

Kniha Naservírujte si vítězství od autora Novaka Djokoviče je čtrnáctidenní bezlepkový program pro fyzickou a psychickou dokonalost. Odborníci
z gastronomie a výživy Roman Vaněk a Petr Havlíček s tímto přístupem ke stravování ale příliš nesouhlasí, a naopak se snaží v pořadu Rozum v troubě objasnit, jak to s nesnášenlivostí lepku opravdu je. Bezlepkovou dietu totiž bezhlavě drží spousta lidí, kteří s lepkem doopravdy problém nemají, a naopak si mohou na střevní potíže zadělat!

Lepek je přírodní bílkovina, která se vyskytuje v pšenici a příbuzných obilninách. Pokud trpíte nesnášenlivostí lepku, máte autoimunitní onemocnění, které předpokládá doživotní bezlepkovou dietu. „Ve finále ti to zničí tenké střevo, nevstřebávají se ti živiny, tím pádem jdeš do podvýživy a může to mít celou řadu fatálních následků," vysvětluje výživový specialista Petr Havlíček. Pak je tady ale neceliakální intolerance lepku, která se vyznačuje stejnými příznaky. Provedené lékařské testy však budou na celiakii negativní. Dalším vysvětlením zažívacích problémů může být alergie na pšenici, která vzniká i v průběhu života a je imunologicky navázána na jiné faktory imunity než celiakie. „Alergie je okamžitá reakce," říká Petr Havlíček a poukazuje na to, jak onemocnění rozlišit.

Pak jsou tady ale ještě lektiny, což jsou specifické bílkoviny běžně obsažené v naší každodenní stravě. Jedním z nich je i aglutinin pšeničného klíčku (WGA), který podporuje zánětlivou reakci ve střevech a ovlivňuje i jinak zdravé lidi bez diagnostikovaných alergií. „Aby toho nebylo málo, obiloviny obsahují i zkvasitelné cukry, které fermentují bakterie v tlustém střevě, a citlivější lidé tak reagují stejně jako při celiakii," podává Petr Havlíček již páté vysvětlení střevních potíží. Ne za vším tak stojí lepek! Je to v dnešní době pouze to nejsnazší vysvětlení střevního diskomfortu. Pokud se rozhodnete vydat se cestou paleo stravy, může se vám ulevit, ale ve výsledku nepřijdete na příčinu, nebudete vědět, co za vašimi problémy opravdu stojí.

Po vynechání pečiva a dalších pšeničných výrobků se vám může ulevit, ale také se vám může zdravotní stav zhoršit. „Obiloviny vám mohou způsobovat problémy, ale také jsou zdrojem některých pozitivních živin," říká výživový specialista Petr Havlíček. „Zbavíte se i nerozpustné vlákniny, oligosacharidů, na kterých si pochutnávají bakterie ve střevech," dodává.

Pokud se přesto rozhodnete obiloviny z jídelníčku vyřadit, dbejte na to, abyste vynechané živiny doplnili do stravy v jiné formě. V případě, že se ale vyhýbáte lepku preventivně, nedělejte to! Při zpětném zařazení do stravy si můžete na střevní problémy zadělat. Přistupujte tak ke stravování s rozumem, nejezte lepek v extrémním množství a případné zdravotní problémy řešte s lékařem. 

 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji