Dejte sbohem tuku kolem pasu: Co zabírá a co vůbec?

Zbavte se tuku kolem pasu!
Foto: istock.com
3. listopadu  2021 
 06:00

Tuk na břiše je největším nepřítelem lidí, kteří mají nějaká ta kila navíc, ale často trápí i ty štíhlé. Čím je navíc člověk starší, tím větší je námaha se nepříjemné pneumatiky zbavit. Co s tím a jak si s tukem kolem pasu poradit? Poradíme vám.

 

Proč vlastně řešit tuk na břiše? Nejde jen o vzhled. Tuk kolem pasu a mezi vnitřními orgány – což spolu často souvisí – je nejrizikovější, pokud jde o nemoci srdce a cév nebo cukrovku. Často přitom zabere, když začneme měnit maličkosti. Které to jsou?

 

Pozor na limonády s bublinkami

Začneme třeba s tím, že si odpustíme tu a tam sladkou limonádu, a to i variantu s umělým sladidlem. Studie zveřejněná v časopise Diabetes Pro ukázala, že lidé, kteří denně vypijí více než dvě sklenky takového nápoje, mají v pase více než ti, kdo tak nečiní. Umělé sladidlo paradoxně zvyšuje chuť na sladké. Raději sáhněte po zeleném čaji. Když si ho dáte ráno, prospějete svému pasu, což třeba káva nedokáže. Nadbytek kávy naopak může dokonce působit přesně opačně. Zelený čaj obsahuje katechiny, které pomáhají spalovat tuky.

Jezte tři jídla denně

Odborníci na dietu už roky doporučují, abyste jedli velká jídla a mezi nimi svačiny, tedy pět až šest porcí denně. Teď někteří z nich mění názor a doporučují zůstat jen u tří porcí, protože jak ukazuje například studie, kterou přinesl časopis Hepatology, malé svačinky přispívají ke zvýšenému ukládání tuku v břiše.

Zdá se také, že lidé dopřávající si dopolední svačiny toho pak během dne snědí více než ti, kteří si dají svačinu jen odpoledne. „Nutit někoho do pěti jídel denně je zbytečné. Pokud máte rádi ten pocit, když se najíte dosyta, jezte pouze třikrát nebo čtyřikrát denně. Dejte si však pozor na to, abyste se neošidili o důležité živiny a vaše tělo tak dlouhodobě nestrádalo," radí výživová poradkyně Veronika Duží.

 

Dejte si ořechy

Nemá smysl se vyhýbat všem tukům, některé přímo potřebujete. A to i kvůli tomu, abyste se zbavili nevhodných tukových zásob. Zatímco tabu by měly být nasycené tuky, potřebujete tuky nenasycené. Studie, která vyšla v časopise Diabetes, tvrdí, že vhodné tuky aktivují geny, které snižují ukládání tuků a zlepšují metabolismus inzulinu. Skvělé jsou například obyčejné vlašské ořechy, stačí jich přidat hrstku do ranních vloček. „Stále ale mějte na paměti, že tuky, i ty zdravé, mají oproti sacharidům a bílkovinám dvojnásobnou kalorickou hodnotu. Proto se s nimi musí zacházet opatrně," varuje Veronika Duží.

 

Sacharidy ano, ale z celozrnných výrobků

Lidé se bojí sacharidů jako druhu, ale ne všechny jsou takovou hrozbou. Protože celozrnné výrobky bychom vynechávat neměli, potřebujeme je. Studie Tufts University zjistila, že sledovaní jedinci, kteří jedli tři nebo více porcí celozrnných výrobků denně (oves, quinoa, hnědá rýže, pšenice), měli o deset procent méně břišního tuku než lidé, kteří jedli stejné množství kalorií z rafinovaných sacharidů (bílý chléb, rýže, těstoviny). 

 

Kokosový, nebo řepkový olej?

Přemýšlejte nejen o tom, kolik tuků používáte, ale také o tom, jaké mají složení. „Tuky v kokosovém oleji mohou pomoci ke zlepšení metabolismu, ale záleží na množství a na tom, co jiného v jídelníčku je, aby to nebyl váš jediný zdroj tuku," říká výživová specialistka Markéta Gajdošová. Zahraniční weby často doporučují kokosový olej coby zdravější variantu živočišných tuků, ale úplně stejnou službu udělá olej řepkový, který má lepší složení než třeba olivový.

 

Dobrá zpráva pro milovníky čokolády

Čokoláda může prospět. Tohle zní jako sen každého čokoholika. Ukazuje se totiž, že malé množství hořké čokolády není žádným hříchem, protože může přímo přispět ke snížení celkového množství tělesného tuku a zmenšit objem pasu. Výzkumníci říkají, že to má co do činění s flavonoidy – zdravými sloučeninami, které mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Neznamená to však, že od teď by měla být čokoláda vaším "denním chlebem". Přidejte si kostičku do ovesné kaše nebo si ji rozpusťte do jogurtu.

 

TIP NA VIDEO: Vyzkoušejte také tyto cviky na pevný střed těla.

Video se připravuje ...
Cviky na každý den - pevný střed těla • VIDEO: Kristýna Juřicová

 

Dočetli jste se na konec článku, ale zábava rozhodně nekončí! Odpovězte na různé otázky prostřednictvím nové české aplikace Kvízuj a soutěžte tak o peněžité ceny. Aplikaci si můžete stáhnout ZDE.

 

Autor: wall

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji