- 16. dubna 2021 06:00
Naučte se jíst čerstvé potraviny, které skvěle chutnají a mají na tělo spoustu pozitivních účinků, jako je i efektivnější hubnutí! Některé z nich, jako jsou pampeliška nebo medvědí česnek, si dokonce můžete natrhat sami v přírodě. Jak jarní bylinky a sezonní zeleninu zakomponovat do jídelníčku? Máme pro vás hned několik zdravých receptů, na kterých si pochutná celá rodina.
Těchto šest jarních potravin vám jídelníček zpestří a zároveň vám dodá do těla spoustu živin. Připravte si zdravou pomazánku, smoothie, salát nebo polévku!
Jarní salát z pampelišek a červené řepy
Autor: istock.comPro jaro jsou typické rozkvetlé louky plné pampelišek. Tyto žluté krásky však nemusí být pouhým potěšením pro oko. Můžete je zařadit i do svého jídelníčku a čerpat z nich celou řadu benefitů. „Pampeliška neboli smetanka lékařská pomáhá s odstraňováním škodlivých látek z těla, ovlivňuje činnost jater a čistí krev. Používá se především ve formě čaje, který se připravuje z kořene rostliny nebo z listu, ale mladé lístky můžete upravit i jako salát na podporu trávení,“ říká zakladatelka společnosti LifeFood zabývající se výrobou raw produktů Ing. Mgr. Tereza Havrlandová.
Jarní salát z pampelišek a červené řepy
- čerstvé mladé listy pampelišky
- řepa (může být včetně natě)
- čerstvá pažitka Kaufland
- sezam
- slunečnicový olej Kaufland
Natrhané listy pampelišky promíchejte s nastrouhanou řepou, natrhanou natí a nakrájenou pažitkou. Posypte salát sezamovými či jinými semínky (například lněným, dýňovým, konopným či slunečnicovým semínkem). Nakonec vmíchejte slunečnicový olej. Zvolit můžete i panenský dýňový olej v bio kvalitě.
Banánové smoothie se salátem, rukolou a špenátem
Autor: istock.comOdlehčete na jaře svému jídelníčku tím, že do něj přidáte více zeleniny. „S příchodem jara se vždy těším na širší výběr listové zeleniny, která přináší našemu tělu vitalitu a osvěžení. A mně osobně více čerstvé zeleniny v jídelníčku společně s praktikováním jógy pomáhá lépe zvládat jarní únavu,“ popisuje své zkušenosti zakladatelka a instruktorka pražských Domů jógy Věra Vojtěchová.
Pokud vám samotná listová zelenina nechutná, zkuste si z ní umixovat smoothie. „Doporučuji vyzkoušet velice chutnou kombinaci salátu, rukoly a špenátu s banánem,“ dává svůj tip Tereza Havrlandová. Co se týká volby salátu, nejdostupnější u nás bývá ledový a hlávkový salát, skvělou volbou je i zmiňovaná rukola, která obsahuje vitaminy A, K a C, kyselinu listovou. Věra Vojtěchová k tomu ještě dodává, že nejlepší je vždy konzumovat zeleninu z domácích zdrojů a kvůli energii je podle ajurvédy vhodné znát i osobu, která zeleninu vypěstovala. To je ale v dnešních podmínkách většinou nemožné.
Osvěžující špenátová polévka
Autor: istock.comŠpenát sice patří do kategorie listové zeleniny, ale díky svým účinkům na lidské tělo si zaslouží zvláštní pozornost. „Čerstvý špenát obsahuje vysoké množství živin, zejména kyselinu listovou, lutein, betakaroten, vlákninu a vitamin C,“ vysvětlujte Tereza Havrlandová. Obecně je pak o špenátu známo, že zlepšuje činnost srdce a svalů, očí, a dokonce si i údajně poradí s projevy stárnutí a zpomaluje tvorbu vrásek.
Osvěžující špenátová polévka
- 1 plná hrst špenátu Kaufland
- 1 avokádo Kaufland
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička himálajské růžové soli
- ½ lžičky pepře
- 2 hrnky vody
- 1 lžíce slunečnicových semínek Kaufland
Špenát, oloupané a vypeckované avokádo, česnek, sůl a koření umixujte s vodou (spíše s vlažnou, ne úplně studenou) na krémovou polévku. Polévka má být osvěžující, proto se nevaří. Navíc díky této úpravě v ní zůstanou zachovány všechny živiny. Nakonec můžete krém ozdobit květy sedmikrásek či nadrobno nakrájenými listy medvědího česneku. Dle chuti posypte slunečnicovými semínky nebo např. piniovými oříšky.
Avokádová pomazánka s ředkvičkami
Autor: istock.comŘedkvičky jsou další typicky jarní plodinou, která by neměla v našem jídelníčku chybět. „Z hlediska zdraví prospěšných látek jsou ředkvičky pro lidský organismus doslova vitaminovou bombou. Obsahují vitamin C, betakaroten, kyselinu listovou, vitamin K a vitaminy skupiny B. Z minerálních látek to jsou zinek, fosfor a draslík,“ vyjmenovává hlavní vitaminy a minerální látky Tereza Havrlandová.
O ředkvičkách se tvrdí také to, že udržují mozek v dobré kondici, a protože mají nízkou energetickou hodnotu, hodí se do redukčních jídelníčků. Vedle toho prospívají našim střevům a pomáhají proti zácpě.
Avokádová pomazánka s ředkvičkami
- 5 ředkviček
- 1 zralé avokádo
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce slunečnicového oleje Kaufland
- špetka mořské soli
- 2 lžičky slunečnicových semínek
Zralé, oloupané a vypeckované avokádo krátce mixujte s citronovou šťávou, olejem a solí. Do krému přidejte nadrobno nakrájené ředkvičky. Dále můžete přidat zelenou cibulku, česnek nebo cokoliv dalšího, co sedí do vašich osobních chutí (doporučujeme různé obměny se semínky).
Hráškový hummus
Autor: istock.com„Čerstvý zelený hrášek obsahuje vitaminy C, B1, B2, B3, B6, E, kyselinu listovou. Z minerálních látek stojí za zmínku hořčík, draslík, vápník, fosfor a železo. Vedle toho obsahuje na rostlinu vysoký podíl hodnotných bílkovin, což ocení zejména lidé, kteří nejedí živočišné bílkoviny,“ říká Tereza Havrlandová. Konzumace hrášku podporuje činnost slinivky, mírně snižuje krevní tlak a cholesterol, zlepšuje stav ledvin. „Výhodou hrášku je jeho sladká chuť. Díky tomu chutná skvěle samotně, hodí se jako přísada do ovocných dezertů a výborný je z něj i hráškový hummus,“ doporučuje Havrlandová.
Hráškový hummus
- 200 g čerstvého nebo mraženého hrášku Kaufland
- 120 g naklíčené cizrny
- 2 lžíce sezamových semínek
- 1–2 lžíce citronové šťávy
- 1–2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky mořské soli
- čerstvě namletý pepř
Cizrnu nechte tři dny klíčit (po dvanácti hodinách měňte vodu, druhý a třetí den stačí udržovat cizrnu vlhkou). Sezam rozemelte najemno a smíchejte ho s naklíčenou cizrnou, hráškem, olivovým olejem a čerstvou šťávou z citronu. Směs rozmixujte dohladka a dochuťte mořskou solí a pepřem. Pokud je směs příliš hutná, přidejte trochu vody a opět promixujte.
Pomazánka s medvědím česnekem
Medvědí česnek má sezónu na jaře.Autor: istock.comNechce se vám do pěstování vlastních bylinek? Volně v lese můžete narazit na kopřivy a medvědí česnek. Ten pomáhá tělu zbavit se nastřádaných škodlivin. „V případě sklizně medvědího česneku sklízejte lístky tak, aby cibulky zůstaly v zemi,“ upozorňuje Tereza Havrlandová.
Pomazánka s medvědím česnekem
- 200 g zlatého lněného semínka
- 50 g vlašských ořechů Kaufland
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička ume octa
- medvědí česnek dle chuti
Lněné semínko namočte na cca osm hodin do dostatečného množství čisté vody. Vlašské ořechy namočte alespoň na čtyři hodiny do čisté vody. Vhodné jsou i para ořechy, které není nutné namáčet. Namočená lněná semínka a ořechy řádně propláchněte a vložte do mixéru. Přidejte olivový olej a dle své chuti ume ocet. Umixujte do hladké pomazánky. Nakonec přimíchejte nasekaný medvědí česnek.
Recepty připravil lifefood.cz.
Video se připravuje ...
/
Klíčová slova: