- 11. března 2021 06:00
Jen co dojdete na nákup, už máte zase pocit, že nemáte z čeho vařit? Možná byste měla nakupovat s větším rozmyslem a neházet do košíku jen náhodné potraviny. Sepište si nákupní seznam a nezapomeňte do něj zahrnout základní potraviny s dlouhou životností, ze kterých si uvaříte i za několik týdnů po jejich zakoupení. Co by u vás v lednici a spíži nemělo nikdy chybět?
Mějte doma sedm základních zdravých potravin, včetně koření a ochucovadel, a už nebudete muset zahánět hlad rychlou donáškou jídla.
Koření a různá dochucovadla
Ze všeho nejdříve vybavte svou kuchyni voňavým kořením, sušenými bylinkami a dalšími přísadami k dochucení pokrmů. Díky tomu můžete stejný pokrm chuťově snadno obměnit. Mezi základní koření, která by vám doma neměla chybět, patří cibule a česnek. Milovníci středomořské kuchyně by měli sáhnout po bazalce, tymiánu a rozmarýnu. K přípravě peprnějších pokrmů nezapomeňte na pepř, červenou papriku, chilli, kurkumu nebo zázvor. K výrobě zálivky či hutnějšího dipu vám stačí hořčice. Vystačíte si však i s kvalitním olivovým olejem. „Čerstvý salát stačí pokapat olivovým olejem, posypat oříšky, opraženými semínky nebo přidat avokádo. Pokud dáváte přednost klasice, smíchejte ocet, sůl, pepř, olivový olej. Salát tím získá výbornou chuť a dostanete do sebe zdravé tuky,“ doporučuje Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita.
Skvělou volbou jsou také čerstvé bylinky a mnohé z nich si můžete úspěšně vypěstovat i v bytě. Chuť čerstvých bylinek je však oproti těm sušeným podstatně jemnější. Chcete-li dosáhnout intenzivnější chuti, zkuste při vaření čerstvé a sušené bylinky kombinovat.
Oříšky a semínka
Další položkou v nákupním seznamu by měly být různé druhy oříšků a semínek, případně si můžete vzít do zásoby i oříškové máslo. Výhodou těchto potravin je, že při správném skladování vydrží většina ořechů a semínek v řádu měsíců. Z nutričního hlediska jejich výhoda spočívá ve vysokém obsahu zdravých tuků, bílkovin, vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Všestranné je také jejich využití v kuchyni. Můžete je snídat – oříšky i semínka lze přidat například do ovesné kaše či k oblíbeným cereáliím nebo si můžete dát malou hrstku ořechů ke svačince. Skvěle se také hodí k přípravě zdravějších verzí dezertů. Využití však najdou i při přípravě obědů a večeří. Zatímco semínky si můžete posypat chléb s pomazánkou, takové arašídové máslo se skvěle vyjímá v asijské kuchyni.
Ovesné vločky, cereálie, granola
Ovesné vločky by měly tvořit základ každé kuchyně. Dá se z nich totiž připravit nejen chutná snídaně, ale i obědové menu či večeře. Mimo to jsou skvělou alternativou klasické mouky. Můžete z nich upéct prakticky cokoliv. „Za zmínku stojí i jejich zdravotní benefity. Díky vysokému obsahu vlákniny mají vločky příznivé účinky na zažívání, udržují tlusté střevo v dobrém stavu, působí proti zácpě a jsou nápomocné při redukci váhy, protože navozují pocit sytosti,“ dodává Michaela Ryglová a doporučuje během nákupu přidat do košíku ještě cereálie nebo třeba křupavou granolu. Tu oceníte, když nebudete ráno stíhat. Stačí ji nasypat do misky, zalít mlékem nebo klidně sníst jen tak.
Budete-li v sekci cereálií a müsli, poohlédněte se tam po oříškových či müsli tyčinkách nebo si kupte flapjack. Kvalitní tyčinka poslouží jako rychlá svačina, případně zažene chuť na sladké.
Vyzkoušejte ovesnou kaši s vůní perníku!
Budete potřebovat:
- 50 g ovesných vloček, 250 ml mléka, špetku perníkového koření, 1 středně velký banán a lesní ovoce
Postup:
Nejprve si v hrnci zahřejte mléko. Poté přidejte ovesné vločky, perníkové koření a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Pak rozmixujte banán, ten vmíchejte do hotové kaše. Podávejte s lesním ovocem – čerstvým nebo mraženým.
Čerstvá bio vejce
Při nákupu vajíček je nejlepší variantou obrátit se na místního farmáře, který chová slepice volně, čímž získáte kvalitnější surovinu a zároveň budete ohleduplní ke zvířatům. Co se týká využití vajec, je neuvěřitelně široké. Vedle klasických míchaných vajec a omelet s nimi můžete zapékat nejrůznější pokrmy z těstovin či brambor. Fantazii se meze nekladou. Navíc se jedná o potravinu, která je doslova nabitá živinami. Bonusem vajec je také to, že pokud budete vajíčka správně skladovat, v lednici vydrží až pět týdnů.
Ryby a maso v konzervě
I když čerstvé ryby a maso jsou obvykle chutnější a zdravější, tak pokud zvolíte kvalitní konzervu, můžete tím ušetřit nejen čas strávený nakupováním, ale i peníze. Zvlášť u čerstvých ryb je cena vysoká, proto se nebojte sáhnout po kvalitním tuňákovi či sardinkách, které jsou plné omega-3 mastných kyselin. Dají se využít do pomazánek nebo třeba lahodných omáček na těstoviny. Podobně se vyplatí mít po ruce kvalitní trhané kuře v konzervě, které můžete dát do sendviče nebo si připravit s rýží.
Obiloviny a těstoviny
Pro přípravu rychlého a přitom nutričně hodnotného jídla se vám bude hodit zásoba těstovin a různých druhů obilovin včetně tzv. pseudoobilovin. „Na trhu je nepřeberné množství těstovin, nemusíte se tak bát nudy v jídelníčku. Vedle klasických špaget můžete zvolit celozrnnou variantu, špecle nebo třeba lasagne. Podobně by vám ve špajzu neměly chybět kuskus, bulgur či quinoa,“ radí odborná garantka výživy Michaela Ryglová. Velkým hitem jsou aktuálně i luštěninové těstoviny, které mají nízký podíl sacharidů, a naopak vyšší podíl rostlinných bílkovin. Skvěle se tak hodí do diety.
Luštěniny
Autor: istock.comLuštěniny jsou chutné a neuvěřitelně zdravé. Jejich pravidelná konzumace napomáhá snižovat hladinu cukru a tuků v krvi, jsou skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny a vitaminů. Pokud vás od jejich přípravy odrazuje dlouhý proces namáčení, můžete zvolit luštěniny předem připravené v nálevu, konzervě nebo začněte s luštěninou, kterou připravíte snadněji a která je i dobře stravitelná. „Doporučuji červenou čočku, která se rozvaří do deseti minut a je ideální na zahušťování jakýchkoliv jídel. Ostatní luštěniny je ale lepší namáčet přes noc, následně vařit v nové vodě,“ doplňuje Michaela Ryglová.
Jaké potraviny vám nesmí chybět v lednici? Podívejte se na video a dozvíte se to.
/
Klíčová slova: