Jak doma ošetřit zeleninu a ovoce, aby byly v době covidové bezpečné ke konzumaci?

29. března  2021 
 06:00

Zatím nebyl prokázán jediný případ přenosu koronaviru z potravin na člověka. Doba přežití viru na obalech je poměrně dlouhá, ale obaly samozřejmě vyhodíme. Co se týče nebalených potravin, tedy hlavně ovoce a zeleniny, stačí je opravdu doma jen důkladně umýt pod tekoucí vodou? Výživový specialista Petr Havlíček se v novém dílu pořadu Rozum v troubě na Mall.tv rozpovídal právě na tohle aktuální téma.

Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) se sice neprokázal jediný přenos covidu-19 z potravin na člověka, ale obavy lidí se přesto zvyšují. „Infekce se šíří kapénkami. Nikoli potravinami. Ale samozřejmě chápu, že celá řada z nás se bojí, že když někdo stojí nad okurkami a kýchne, tak že ty kapénky ulpí na produktech, nad kterými dotyčný stojí," vyjadřuje se k aktuální situaci výživový odborník Petr Havlíček. Doba přežití virů na obalech je poměrně dlouhá. Jak tedy přenosu preventivně zabránit?

Poté, co zeleninu a ovoce zbavíte obalu či slupky, si před konzumací nezapomeňte znovu umýt ruce. „Já bych se toho ale asi nějak zásadně nebál," říká Petr Havlíček. Vzhledem k současným hygienickým opatřením jsme všichni nuceni mít na ústech respirátor, dezinfikujeme si ruce u vstupu do obchodu a zároveň jsou dezinfikovány i pomůcky, jako je nákupní vozík. Riziko přenosu je tak minimální. Přesto doma nezapomeňte ovoce a zeleninu důkladně omýt pod tekoucí vodou. V případě, že chcete mít opravdu jistotu, že k přenosu viru nedojde, vydrhněte každý kousek zvlášť specializovaným přípravkem a poté ho otřete. „Je to něco podobného jako přípravky na mytí nádobí, jen jsou uzpůsobeny k ošetření ovoce a zeleniny," radí Petr Havlíček. Třetím krokem je pak kuchyňská úprava, jelikož viry a bakterie lze zlikvidovat tepelnou úpravou při působení minimálně 70 °C po dobu deseti minut.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji