- 31. března 2020 06:00
Zatímco v běžném režimu jste proti chutím na sladké bojovali tím, že jste se rozptýlili procházkou, prací nebo jinou aktivitou, v těchto dnech je odolat mlsání mnohem těžší! Pokud navíc musíte pracovat z domu, může být právě jídlo ideální záminkou k prokrastinaci. Naštěstí pro vás ale máme řešení! Naučte se jíst pravidelně, a to nejlépe v intervalu tří hodin. Svačiny nahraďte zdravými dezerty.
Zaháníte chutě na sladké ovocem? Po větším příjmu jednoduchých cukrů vám hladina glukózy stoupne a chutě se znásobí! Připravte si raději vyvážené jídlo.
Cuketové brownies
Autor: istock.comNa přibližně 10 porcí budete potřebovat:
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek celozrnné hladké mouky
- 1 a 1/3 hrnku kokosového cukru
- 2 hrnky nastrouhané cukety
- 1/2 hrnku Holandského kakaa
- 1/2 hrnku kokosového oleje
- 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžičku himálajské soli
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 3 až 5 polévkových lžic mléka
- 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů (lze vynechat)
Předehřejte si troubu na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem a v míse si smíchejte všechny suché suroviny: mouku, cukr, kakao, jedlou sodu a sůl. Přidejte k nim olej a nastrouhanou cuketu. Těsto zamíchejte a nechte chvíli odstát, aby cuketa pustila trochu vody. Pokud je výsledná konzistence těsta příliš hustá, přidejte mléko. Nakonec přisypte nasekané ořechy, těsto vylijte na plech a pečte přibližně třicet minut.
Banánový chlebíček
Autor: istock.comBudete potřebovat:
- 3 velmi zralé banány
- 3 vejce
- 150 g celozrnné hladké mouky
- 100 g namletých mandlí
- 60 ml rozpuštěného kokosového oleje
- 4 lžíce kokosového cukru
- 1 lžičku kypřicího prášku
- 1 lžičku mleté skořice
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- strouhaný kokos – na vysypání formy
- 1 lžičku ztuhlého kokosového oleje – na vymazání formy
Předehřejte si troubu na 170 °C. Formu na chlebíček vymažte kokosovým olejem a vysypte strouhaným kokosem. V misce si vidličkou rozmačkejte zralé banány a přidejte vejce. Do propojené směsi přidejte olej a vanilkový extrakt. V druhé míse si smíchejte všechny zbylé suroviny a vše spojte dohromady. Těsto může být hutnější, ale mělo by jít snadno z mísy ven, proto lze přidat trochu mléka. Chlebíček pečte přibližně 40 minut.
Bezlepkový makovec
Autor: istock.comBudete potřebovat:
- 200 g mletého máku (bez přidaného cukru)
- 250 g tučného tvarohu
- 4 vejce
- 4 velká jablka
- 80 g namletých vlašských ořechů
- 3 až 4 polévkové lžíce medu
- 1 lžičku čerstvé citronové kůry
Bílky oddělte od žloutků a vyšlehejte z nich sníh. Žloutky smíchejte s tvarohem a medem, přidejte nastrouhaná jablka, citronovou kůru a mák spolu s ořechy. Nakonec opatrně vmíchejte sníh a těsto vylijte na plech vyložený pečicím papírem. Makovec pečte při 170 °C přibližně 45 minut. Jakmile vychladne, můžete ho ještě potřít nízkotučným tvarohem smíchaným s citronovou kůrou a medem.
Mrkvové muffiny
Autor: istock.comNa 12 muffinů budete potřebovat:
- 200 g celozrnné hladké mouky
- 50 g nasekaných vlašských ořechů
- 300 g najemno nastrouhané mrkve
- 2 vejce
- 100 ml řepkového oleje
- 50 g rozinek
- 3 až 4 lžíce medu
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 1 lžičku mleté skořice
- popř. mléko na zředění
Nejprve si smíchejte suché suroviny a poté postupně přidejte nastrouhanou mrkev, vejce, olej, med, popř. trochu mléka. Těsto by však nemělo být příliš řídké. Na muffiny můžete použít papírové košíčky, formu na muffiny nebo silikonové formičky. Těsto však můžete vlít do jakékoli formy. Pečte při 180 °C přibližně 25 až 30 minut.
Ovesné sušenky s arašídovým máslem
Autor: istock.comBudete potřebovat:
- 1/2 hrnku arašídového másla
- 1/2 hrnku ovesných jemných vloček
- 1/3 hrnku javorového sirupu
- 1 celé vejce
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 1/3 lžičky himálajské soli
- 50 g nasekané hořké (75- a víceprocentní) čokolády
Do másla vmíchejte sirup a následně vejce. Přimíchejte vločky, prášek do pečiva, sůl, vanilkový extrakt a vše spojte dohromady. Nakonec přidejte i nasekanou hořkou čokoládu. Na plech vyložený pečicím papírem tvořte lžící hromádky. Sušenky pečte při 200 °C přibližně 20 minut.
/
Klíčová slova: