Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zázračná šťáva z kysaného zelí: Léčí záněty, chrání proti rakovině a pomáhá při hubnutí

Trendy všelék - kysané zelí!
10. května 2022 | 05:00

V těle dokáže spravit skoro všechno – zažívání, krevní oběh, zdraví srdce, umí stimulovat imunitu, posílit kosti, snížit cholesterol, léčit záněty, chránit proti rakovině.

Sice moc nevoní, a i když vzdáleně může připomínat rozmixovaný banán, chuť takovou nemá ani náhodou. Těžko nicméně najdete všestrannější a dostupnější lék. Moje známá, která vyrůstala v malé ruské vesnici, mi vyprávěla, jak měli ve škole v každé třídě velký sud kysaného zelí. Kdykoli měly děti o přestávce hlad, prostě si ze sudu nabraly porci zdravého šťavnatého kysaného zelí. Geniálně jednoduchý recept, jak děti nasytit, a ještě posílit jejich zdraví a imunitu.

Video se připravuje ...
Domácí kysané zelí • VIDEO: Videohub/recepty

Tak co, chutná vám?

Naštěstí si kysaného zelí a hlavně jeho zdravé šťávy začíná poslední dobou považovat stále víc lidí. Jejich lepší zdraví totiž mluví za vše. Co dávno věděly naše prababičky, teď objevili influenceři. I oni jsou z ní nadšení. Zvlášť po posledních dvou těžkých letech bychom jí měli alespoň pár skleniček vypít všichni. Chuť má sice svíravou, ocení ji ale žaludek! Prostřednictvím kyseliny mléčné ho dokáže zbavit nežádoucích bakterií, a naopak podpoří růst těch dobrých. Obsahuje 12 % doporučené denní dávky draslíku, který ovlivňuje mnoho funkcí v těle, například dokáže snížit tlak a zmenšit riziko vzniku osteoporózy.

Kdy ji ještě pít?

Pokud trpíte nadýmáním, bolestmi hlavy, kožními problémy, přibýváním na váze, zácpou, únavou či bolestmi zad, může to být známka, že vaše střeva nemají tu správnou rovnováhu kyselin a bakterií, nejsou tedy schopna trávit jídlo. Šťáva z kysaného zelí ve vašem trávicím traktu rychle nastaví rovnováhu. Obsahuje také vitaminy A, B1, B2 a vitamin K, pomáhá při hubnutí, zlepšuje funkce mozku, umí tělo ochránit před rakovinnými buňkami a má pozitivní vliv na zmírnění zánětu. Dokonce údajně pomůže zvládat stres, a ještě vám dodá energii. Pokud jste šťávu z kysaného zelí ještě nikdy neměli, začněte raději s menším množstvím.

V aktuálním čísle Blesk zdraví najdete další zajímavé články. Vyzkoušejte naše předplatné a získejte hodnotný dárek!


Autor: iva
Video se připravuje ...