Jak se během vašeho života mění chuť k jídlu? Zjistěte, proč jste doteď nehubli

  • Jak se během vašeho života mění chuť k jídlu? Zjistěte, proč jste doteď nehubli
    23. března  2020 
     06:00

    Jedním z nejsložitějších vztahů v životě je ten k jídlu. Nejíme jen kvůli tomu, že máme hlad. Důvody k jídlu mohou být různé a naše chuť je vyvolávána mnoha dalšími faktory, které vůbec nesouvisejí s prázdným žaludkem. Jedna ze studií nyní odhalila, jak se chuť k jídlu mění podle věku lidí. Poznejte sedm životních fází, které vám pomohou porozumět tomu, proč se vám nedaří zhubnout.

    Podnikněte nezbytné dietní kroky v závislosti na tom, ve které životní fázi se právě nacházíte.

  • 1. fáze: 0–10 let

    Autor: istock.com

    Stravovací návyky získané v raném dětství si můžete nést až do dospělosti. Obézní dítě si pravděpodobně udrží nadbytečná kila až do věku, kdy bude mít vlastní rozum a snahu se o své zdraví postarat. Bohužel ne každý dospělý jedinec se bude snažit své nezdravé návyky změnit. Prvních deset let je tak v životě dítěte klíčových. Dosti však záleží na přístupu rodičů.

    Je důležité, aby si děti zvykly na potraviny různých chutí, textur a barev, aby se jim později nevyhýbaly. Podle výzkumu mají děti stejné stravovací chování jako rodiče, takže jejich prostředí by mělo být pozitivní, vyvážené a mělo by zahrnovat zdravé potraviny, jako jsou zelenina a ovoce. Vy jako dospělí byste měli mít také kontrolu nad velikostí porcí dětí. A pozor: přinutit je sníst všechno na talíři může snížit jejich schopnost naslouchat příznakům hladu a chuti k jídlu, což později vede k nadváze.

  • 2. fáze: 10 až 20 let

    Autor: istock.com

    Během puberty a dospívání je zvýšená chuť k jídlu ovlivněna hormony. V této fázi je vztah mladého člověka k jídlu spojen s jeho současným zdravím a růstem. Toto období je rozhodující pro určení stravovacích návyků do budoucna.

    Bez řádného vedení tíhnou mladí lidé k nezdravým potravinám, jejichž konzumace má důsledky, které přetrvávají až do dospělosti. Vědci zdůraznili, že u mladých žen je větší pravděpodobnost, že trpí nedostatečnou výživou, protože právě v této fázi se tělo soustředí na svou reprodukční funkci.

  • 3. fáze: 20 až 30 let

    Autor: iStock.com

    U dospělých mohou změny v životním stylu způsobit tloustnutí. A jakmile váha naroste, je těžké se kil zbavit. V této konkrétní fázi tělo vysílá silné signály k jídlu, a to když pociťuje hlad, avšak signály, které mají jídlo odmítnout, jsou naopak velice slabé.

    Podle nedávné studie je to kvůli tomu, že existuje příliš mnoho fyzických a psychologických faktorů, které chuť k jídlu v této životní fázi ovlivňují. Pro mnohé je tak velice těžké přestat jíst, i když se cítí sytí.

    Během této fáze je velmi důležité naučit se rozvíjet pocit sytosti, naslouchat tělu, kdy už není hladové, a vyhnout se tak nadměrné konzumaci kalorií. Toho lze dosáhnout správným výběrem potravin bohatých na vlákninu a bílkoviny. Po nich se budete cítit plní po delší dobu, na rozdíl od produktů bohatých na jednoduché cukry a nezdravé tuky.

  • 4. fáze: 30 až 40 let

    Autor: istock.com

    V této fázi života se začnou projevovat účinky stresu. Ukázalo se, že osobní a pracovní potíže v dospělosti vedou k negativním změnám ve stravování a vnímání chuti k jídlu. Zatímco u některých může docházet i k přejídání, jiní pro změnu ztrácejí chuť k jídlu. 

    V této fázi je proto klíčové změnit jakékoli špatné stravovací návyky, ať už v pracovním prostředí nebo doma. Například se snažte vyhýbat se v práci automatům a rychlá občerstvení nahradit zdravými jídly, která si sami doma připravíte.

    Stravovací chování mohou ovlivnit i některé rysy osobnosti, jako je perfekcionismus, který může vést až k úzkostem. Rozpoznání situací, které vám způsobují stres, a jejich následná minimalizace vám tak ve velké míře pomůžou zlepšit vaše stravovací návyky.

  • 5. fáze: 40 až 50 let

    Autor: istock.com

    Výzkumy ukazují, že během této fáze bude velmi obtížné změnit to, co se vám nepodařilo změnit dříve. Zatímco hlava vám diktuje, že musíte mít vyváženou stravu a pravidelně cvičit, ve skutečnosti stále jíte špatně a příliš.

    Podle Světové zdravotnické organizace v této fázi přicházejí do popředí zdravotní problémy pramenící ze špatných stravovacích návyků, jako jsou vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu v krvi a cukrovka. Změny v životním stylu by tak měly být zaměřeny na zlepšení zdraví, a to ještě předtím, než budou následky nezvratné.

  • 6. fáze: 50 až 60 let

    Autor: istock.com

    Od padesáti let věku začíná postupně a trvale klesat podíl svalové hmoty. Vědci to nazývají sarkopenie. Konzumace menšího množství živin, než je potřeba, pomalejší spalování, nižší fyzická aktivita a menopauza můžou tento proces jedině urychlit.

    V této fázi je proto nezbytné dodržovat zdravé stravování s vysokým obsahem bílkovin. Jednoduchá jídla jsou však často nahrazována jinými, která v této fázi nesplňují nutriční potřeby lidí, a to buď kvůli nedostatku času, nebo ztrátě chuti k jídlu.

  • 7. fáze: 60 až 70 let

    Autor: istock.com

    Vlivem stárnutí je tělo čím dál křehčí a ztrácí na váze, často v důsledku ztráty chuti k jídlu a oslabení pocitu hladu. Studie poukazuje na to, že v této fázi je stravování hlavně společenská událost.

    Osamělost, nedostatek rodinné společnosti a nedostatek zdrojů brání požitku z jídla. K tomu se přidávají další faktory, jako jsou obtížné žvýkání a jiná onemocnění. V této fázi je pro prodloužení délky života nezbytné udržovat správnou výživu vedenou odborníkem, popř. mladším rodinným příslušníkem s alespoň základní znalostí zdravé výživy.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji