Odbornice na výživu odhalily 6 nejčastějších mýtů o biopotravinách

  • Odbornice na výživu odhalily 6 nejčastějších mýtů o biopotravinách
    13. března  2020 
     06:00

    Ačkoliv se biopotraviny dostávají stále více do popředí a zájem o ně roste už i u nás v Česku, mezi lidmi stále koluje spousta mýtů, které s realitou často nemají nic společného. Čemu z toho, co se o biopotravinách říká, byste měli opravdu věřit? Hned několik odbornic na výživu a zdravý životní styl vám odhalí, zda se jedná o podvod, o kolik jsou biopotraviny zdravější, a dokonce vám i poradí, jak za ně ušetřit.

    Ekologické zemědělství má neuvěřitelně kladný přínos pro životní prostředí a bioprodukty snižují riziko konzumace pesticidů. O kolik jsou ale zdravější než běžné potraviny?

  • Mýtus 1: Biopotraviny jsou podvod

    Autor: istock.com

    Ze všeho nejdříve je nutné vyvrátit tvrzení, že potraviny s označením BIO jsou podvod a ne každá potravina s tímto znakem bio skutečně je. „Výrobky v potravinářském průmyslu s označením BIO podléhají zákonnému dohledu. To znamená, že prošly přísnou kontrolou státu a Evropské unie. Není možné, aby toto označení nesla potravina, která ve skutečnosti BIO není,“ vysvětluje zakladatelka společnosti Lifefood zabývající se výrobou raw produktů Tereza Havrlandová. Pokud můžeme nějakému označení u potravin důvěřovat, pak je to v současné době právě BIO a FAIRTRADE.

    Zajímavost: Věděli jste, že potraviny s označením "domácí", "tradiční", "farmářské" či "lokální" nemusí mít s ekologickým zemědělstvím nic společného? Produkty s tímto označením neprochází kontrolním systémem, který je garantovaný státem a EU.

  • Mýtus 2: Biopotraviny pomáhají při hubnutí

    Autor: istock.com

    Biopotraviny jsou spojeny se zdravým životním stylem a mnohdy se u nich používá přívlastek dietní. Ve skutečnosti ale do sortimentu biopotravin nepatří pouze čerstvé ovoce a zelenina. „V bio kvalitě seženete i uzeniny, sladkosti, různé konzervy, a dokonce i alkohol. Řada těchto potravin má stejný obsah energie jako běžné potraviny a konzumace těchto potravin ve větší míře nepřispívá ke štíhlé postavě ani ke zdraví,“ tvrdí hlavní nutriční specialistka Ing. Monika Bartolomějová ze sítě výživových poraden NutriAdapt.

  • Mýtus 3: Biopotraviny jsou zcela bez pesticidů

    Autor: istock.com

    V jednom ze starších článků National Geographic (z roku 2012) se uvádí, že biopotraviny podle analýz vykazují nižší kontaminaci pesticidy, ale zcela bez pesticidů bioprodukty nejsou. Jaká je skutečnost, vysvětluje Tereza Havrlandová: „Aby potravina mohla mít označení BIO, musí minimálně pětadevadesát procent jejích zemědělsky získávaných surovin pocházet z ekologické produkce. Běžně používané postřiky jsou pro ekologické zemědělství tabu. Těch pár zbývajících procent sice potvrzuje, že biopotraviny nemusí být zcela bez pesticidů, ale je potřeba se podívat na to, kdy a jaké chemie se k ošetření biopotravin používá. Obvykle jde o ochranu proti škůdcům a chorobám a často je používána chemie, která se k danému účelu používala už v dávné minulosti – například síra.“

    Zajímavost: V ekologickém zemědělství se o rostliny pečuje organicky. Farmáři vycházejí ze starých principů. Dříve se ke zúrodňování půdy používaly hnůj, močůvka nebo kompost.

  • Mýtus 4: Biopotraviny se neliší v chuti

    Autor: istock.com

    „Může se stát, že u některých potravin výraznou změnu chuti nepoznáte. Tuhle zkušenost mám například s banánem. Na druhou stranu zkuste porovnat bio a běžnou okurku,“ popisuje svou zkušenost Tereza Havrlandová. Faktem je, že chuť závisí na celé řadě faktorů, ale všeobecně platí, že biopotraviny obsahují méně vody. Díky tomu může být jejich chuť výraznější. Nehledě na to, že v biopotravinách je daleko vyšší obsah nutričních látek, zejména stopových prvků. Nebo jde jen o další mýtus?

  • Mýtus 5: Biopotraviny (ne)jsou zdravější

    Autor: istock.com

    Biopotraviny jsou neustále podrobovány řadě výzkumů, přičemž se objevují stále nová a nová tvrzení, že biopotraviny mají vyšší obsah prospěšných látek. Zároveň jsou tady ale studie, které tvrdí přesný opak. Kde se skrývá pravda?

    „Vzhledem k velmi nízké až nulové zátěži pesticidy oproti průmyslovým potravinám můžeme ekologické zemědělství považovat za zdravější. Vysoký obsah pesticidů v potravinách totiž představuje jedno z hlavních zdravotních rizik naší civilizace. Vedle toho také platí, že systém ekologického zemědělství chrání půdu a řada jeho příznivců usiluje i o snížení spotřeby živočišných produktů,“ říká Tereza Havrlandová.

  • Mýtus 6: Biopotraviny jsou předražené

    Autor: istock.com

    Cenová politika u biopotravin bývá často mylně pochopena. Je totiž potřeba se na to dívat z více úhlů pohledu – ať už z hlediska kvalitnějších živin v biopotravinách nebo z pohledu ochrany životního prostředí. „Při běžném pěstování způsobujeme daleko více škody v podobě znečištěného vzduchu, znečištěné půdy, špatného hospodaření s energií nebo vodou, což většinou i nevědomě zaplatíme v podobě daní. Nelze tak tedy mluvit o tom, že bychom díky tomu, že nakupujeme běžné potraviny levněji než ty bio, ušetřili,“ tvrdí Tereza Havrlandová.

    Monika Bartolomějová k tomu přidává svůj tip, kde biopotraviny nakupovat za přijatelnější ceny. „Levnější biopotraviny seženete na českých bio farmách a u ekologických zemědělců. Doporučuji vyzkoušet i formu tzv. bio bedýnek. Ušetřit se dá i u některých maloobchodních řetězců v době, kdy mají na biopotraviny či na nějakou svou privátní bio značku akci. V neposlední řadě lze využít nákup přes internet,“ radí Bartolomějová. Naopak za nejvyšší cenu nakoupíte biopotraviny ve specializovaných prodejnách.

     

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji