6 jednoduchých tipů na hubnutí i pro ty největší lenochy

  • 6 jednoduchých tipů na hubnutí i pro ty největší lenochy
    9. března  2020 
     06:00

    Jak často si slibujete, že začnete s dietou na začátku nového měsíce nebo v pondělí? Přestože myšlenka zní slibně, pustíte ji z hlavy hned, jakmile se začne měnit v realitu. A tak neustále odkládáte hubnutí na příště. Co kdybyste tentokrát začali měnit svůj životní styl postupně s pomocí pár malých, nenásilných kroků? Ručička na váze bude klesat, a vy pro to nebudete muset udělat téměř nic!

    Změňte ve svém jídelníčku a zvycích jen několik maličkostí a do náročnějšího cvičení se prozatím nenuťte. 

  • Zařaďte nenásilnou aktivitu

    Autor: istock.com

    Hlavní pravidlo v hubnutí je zcela jednoduché. Musíte spálit více kalorií, než konzumujete. V tom vám může ve velké míře pomoct pohyb. Jste ale na cvičení příliš líní, a když si můžete vybrat, raději zůstanete doma? Buďte aktivní během dne mezi každodenními úkoly!

    Sledujete pravidelně nějaký televizní seriál? Udělejte si během reklamních pauz  kliky nebo dřepy! Čistíte si zuby? Využijte těch pár minut k tomu, abyste udělali několik výpadů. Někteří fitness trenéři dokonce doporučují mírnou aktivitu bezprostředně po jídle, to zlepší trávicí proces. Zkuste si tak hned po obědě nelehnout na gauč nebo do postele a jít se alespoň projít.

  • Přidejte do jídla tohle koření

    Autor: istock.com

    Některé druhy koření mají pozitivní vliv na náš metabolismus. Mezi nejoblíbenější patří skořice, kurkuma, paprika a zázvor. Pokud snížíte množství konzumované soli a přidáte do své stravy právě tohle koření, můžete o něco zrychlit spalování tuků. Vedle toho má koření další pozitivní účinky na zdraví.

    • Skořice snižuje hladinu cukru v krvi.
    • Zázvor zlepšuje kvalitu pleti a má velký vliv na naše trávení.
    • Červená paprika roztahuje cévy a zabraňuje zadržování vody.
    • Kurkuma zmírňuje zánět v těle a zlepšuje činnost žlučníku.

  • Pijte studenou vodu

    Autor: istock.com

    Říká se, že chuť vody závisí na její teplotě, a my nemůžeme než souhlasit. Většina lidí nerada pije teplou vodu, ale rádi ji pijí s ledem. Pokud pro vás neplatí nějaká zdravotní omezení, pijte klidně studenou vodu! Vaše tělo musí vydat energii, aby ji ohřálo, a tak spálíte více kalorií. V praxi to sice není více než patnáct kalorií na sklenici vody, ale v součtu už to není zanedbatelné množství. Dokonce existuje i takzvaná „ledová dieta“, která doporučuje konzumovat jídlo studené, a to právě pro efekt zvýšení spalování.

  • Stačí ošálit oči

    Autor: istock.com

    Jednoduchý trik, jak ošálit oči při dietě, je zmenšit porce. Talíř bude plný, a vy tak nebudete pochybovat o tom, že vám jídlo stačí. Další pomůckou při hubnutí je také nakrájet si suroviny na menší kousky. Porce tak bude opticky mnohem větší.

    Když si talíř z poloviny zaplníte zeleninou, nejenže učiníte pozitivní krok pro své zdraví, ale především si zaplníte žaludek vlákninou. Ta vás zasytí na delší dobu a váš kalorický příjem bude automaticky nižší. 

  • Snězte před jídlem jablko

    Autor: istock.com

    Jablka, zejména ta kyselá, stimulují produkci žaludečních kyselin a zvyšují chuť k jídlu. Přesto mohou mít neuvěřitelný účinek při hubnutí. Pokud sníte jablko patnáct minut před jídlem, celkové množství kalorií za den se sníží o sto padesát až dvě stě kalorií. Někteří odborníci na výživu si to vysvětlují tak, že díky přijaté vláknině se cítíte déle plní, jiní tvrdí, že se jedná jen o zaplnění žaludku – nicméně hlavně že to funguje!

  • Zbavte se rizikových potravin

    Autor: istock.com

    Spousta lidí přibírá jen kvůli tomu, že zajídají stres nebo nudu. V takovém případě sahají po těch nejkaloričtějších potravinách, jako jsou brambůrky, čokoláda, sušenky nebo zmrzlina. Ve skutečnosti to ale nejsou jídla, bez kterých by nedokázali denně existovat. 

    Odstraňte proto ze svého jídelníčku právě ty nejrizikovější potraviny, kterými řešíte své emoce nebo které jíte jen z nudy. Pokud si nedokážete představit svůj život bez čokolády, nevzdávejte se jí. Jen snižte její množství a dopřávejte si ji za odměnu. Pokud jste dosud spořádali tabulku čokolády denně, právě tento krok vás může výrazně posunout při hubnutí vpřed.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji