- 15. března 2020 06:00
Lidé se většinou dělí na dva tábory. Jeden si stojí za tím, že snídaně je základem dne, a pak jsou tu ti, kteří klidně zvládnou nejíst až do oběda. Nové studie teď prokázaly, že lidé s hodnotnější snídaní spálí přes den dvakrát tolik kalorií oproti lidem s větší večeří. Pozitivní efekt měla větší snídaně také ohledně zmenšení pocitu hladu a chutí na sladké, a to díky vyrovnanější hladině inzulinu v krvi po celý den.
Ukázalo se, že to, co po ránu jíme a pijeme, má nemalý vliv na naše kognitivní funkce, náladu a úroveň energie po celý den.
Lidský metabolismus je po snídani aktivnější
Autor: istock.comNový výzkum americké endokrinologické společnosti ukazuje, že snídaně hraje v našem celkovém zdraví ještě větší roli, než jsme si mysleli. Nejenže má dobrý vliv na zdravější hladinu cukru v krvi (glukózy) a hladinu inzulinu po celý den, ale také ovlivňuje hubnutí.
U účastníků výzkumu byla hlídána termogeneze vyvolaná dietou – nebo jinými slovy to, jak dobře zvládne tělo metabolizovat přijatou potravu. Vědci následně zjistili, že termogeneze u účastníků po větší snídani byla v průměru dvaapůlkrát vyšší než po večeři. To v podstatě ukazuje, že metabolismy lidí jsou po ranním jídle aktivnější.
Snížení hladiny glukózy i inzulinu je pozitivní zprávou pro lidi, kteří chtějí zhubnout, i pro ty, kteří mají cukrovku. "Naše výsledky potvrzují, že velká večeře má zvláště negativní účinky na glukózovou toleranci, což by měli zvážit diabetičtí pacienti, kteří se chtějí vyhnout výkyvům glykémie," uvedli vědci ve studii.
Vynechání snídaně zvyšuje chutě na sladké
Autor: istock.comVynechání snídaně je častou dietní chybou, kterou dělá stále spousta lidí s cílem zhubnout. Pokud se ale ráno nenasnídáte, s velkou pravděpodobností skončíte u mnoha malých svačinek, které kaloricky převýší redukční příjem. Negativním důsledkem vynechání snídaně může být večerní přejídání, které je podle psychologie vyvoláno touhou dohnat ztracené kalorie.
Náš metabolismus je značně ovlivněn cirkadiánním rytmem, neboli cyklem spánku a bdění. Americká endokrinoložka Minisha Sood tvrdí, že lidé jsou po ránu citlivější vůči inzulinu, což v podstatě znamená, že tělo produkuje pro vyrovnání glukózy v krvi menší množství inzulinu. "Proto dává smysl, že celkový metabolismus pracuje lépe v dřívějších hodinách dne," vysvětluje doktorka Sood.
Nasnídejte se a hubněte
Autor: istock.comVětší snídaně doporučují odborníci zvláště tehdy, když se snažíte zhubnout. Jak samotná studie ukazuje, náš metabolismus se v noci zpomaluje, takže tělo musí pro trávení vynaložit velké úsilí.
Dále se zaměřte na vyváženou snídani, kterou můžou tvořit ovoce, vejce, ovesné vločky a jogurt. Naopak se vyhněte příliš zpracovaným potravinám, jako jsou pečivo a sladké cereálie. Ty se vstřebávají rychleji a mohou způsobit zvýšení hladiny cukru v krvi. Doktor John Morton doporučuje: "Snídejte jako král nebo královna, obědvejte jako princ nebo princezna a večeřte jako chuďas."
Tip na zdravou sladkou snídani
Autor: istock.comChcete se na své první jídlo dne těšit i při dietě? Vyzkoušejte jeden ze zdravých receptů, u kterých nebudete mít ani pocit, že se omezujete. Jako sladkou snídani si naservírujte ovesné lívanečky bez přidaného cukru.
Recept na ovesné lívance
Na 1 porci budete potřebovat:
- 1 vejce
- 50 až 100 ml polotučného mléka
- 40 g ovesných vloček namletých na mouku
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 zralý banán
- 1 lžičku kokosového oleje
- 3 lžíce bílého jogurtu na servírování
Půl banánu rozmačkejte vidličkou na jemnou kaši a přidejte k němu vejce. Společně směs pořádně rozšlehejte a přisypte ovesnou mouku, skořici a prášek do pečiva. Následně těsto na lívance nařeďte dle potřeby vodou. Konzistence by však měla být hustší. Pánev potřete kokosovým olejem a smažte jednotlivé lívance dozlatova. Servírujte s bílým jogurtem a zbylou polovinou banánu.
Tip na zdravou slanou snídani
Autor: istock.comPatříte spíše mezi příznivce slaných snídaní? Pak si zamilujete avokádový chléb s vejcem. Tato snídaně je plná bílkovin, ale i zdravých tuků, jako jsou omega-3 mastné kyseliny.
Recept na avokádový chléb s vejcem
Na 1 porci budete potřebovat:
- 80 g (2 ks) celozrnného (žitného) chleba
- 1/2 avokáda
- 1 vejce natvrdo
- citron
- sůl, pepř
Chléb si krátce nasucho opečte na pánvi, aby byl křupavý. Tento krok pokud možno nepřeskakujte. Avokádo si vidličkou rozmačkejte a ochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Pomazánku natřete na "topinky" a ozdobte půlkou uvařeného vejce. Přidejte nakonec ještě trochu pepře a užijte si dokonale vyváženou snídani.
/
Klíčová slova: