Zatímco alergii na potraviny odhalíte, intoleranci můžete snadno podcenit!

  • Zatímco alergii na potraviny odhalíte, intoleranci můžete snadno podcenit!
    20. března  2020 
     06:00

    Cítíte se po jídle jako nafouknutý balon, je vám těžko a jste často unavení? Zkuste nad tím tentokrát nemávnout rukou. Možná za tím vězí něco závažnějšího, jako je intolerance na potraviny. Ta se u lidí oproti alergii vyskytuje mnohem častěji, ale zato se hůř rozpoznává. Trávicí problémy totiž mnozí přičítají dennodennímu stresu nebo si myslí, že zase "něco špatného snědli". Ve skutečnosti přitom postrádají vhodné trávicí enzymy.

    Zjistěte, jaký je rozdíl mezi alergií a potravinovou intolerancí a zda za vašimi zdravotními problémy nestojí právě nesnášenlivost vůči laktóze, lepku či jiné skupině potravin.

  • Proč je alergie na potraviny nebezpečná?

    Autor: istock.com

    Potravinová alergie může být v dané situaci mnohem závažnější, jelikož reakce těla většinou nastává do pár minut a projevit se může nejen rýmou, vyrážkou či svěděním, ale i dušností nebo otoky, a to i v oblasti dýchacích cest. V krajním případě může dokonce dojít i k anafylaktickému šoku s následkem úmrtí.

    Alergií na potravinu trpí dvě a půl procenta české populace. "Alergická reakce se může rozvinout kdykoli během života. Na vzniku se podílí polyvalentní dědičnost, riziko je od deseti procent, pokud ani jeden z rodičů netrpí alergií, až po více než padesát procent, pokud alergií trpí oba rodiče. Dále se uvádí jako rizikový faktor přehnaná hygienická opatření při výchově dítěte, které tím není vystaveno mikrobům a dalším imunologickým podnětům a následně má vyšší riziko rozvoje alergií," tvrdí obezitolog, endokrinolog a odborný garant iniciativy Vím, co jím MUDr. Petr Hlavatý.

    Náš tip: V novém čísle Blesku pro ženy se dočtete také o tom, jaký je rozdíl mezi potravinovou alergií a intolerancí. Většina lidí si myslí, že se jedná o jednu a tutéž věc, ale není tomu tak. Udělejte si jasno! Aktuální číslo Blesku pro ženy seženete v novinových stáncích. Nebo si ho můžete objednat v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE.

    Autor: red

  • Co je to potravinová intolerance?

    Autor: istock.com

    V případě potravinové intolerance se jedná o sníženou schopnost trávení určitého druhu potravin nebo jejich částí, která je způsobena nedostatkem vhodných trávicích enzymů v zažívacím traktu. I když vás jako alergie na potraviny neohrožuje na životě, přesto vám ho může pěkně znepříjemnit. Problémem potravinové intolerance je její těžká rozpoznatelnost, jelikož se u každého může projevovat odlišně, a to až po několika hodinách po konzumaci jídla.

    Projevy potravinové intolerance mohou být časté pohyby střev, tlak a bolesti v břiše, stejně tak zácpa nebo průjem, ale i nadváha, časté svědění pokožky, poruchy spánku, chronická únava, bolesti hlavy a časté migrény, a dokonce i deprese a úzkosti.

  • Jak intolerance vzniká a jak jí předcházet?

    Autor: istock.com

    Nesnášenlivost u některých potravin může být dána geneticky, ale také si ji můžete vypěstovat sami, a to nevhodnou životosprávou. Potravinová intolerance totiž může vzniknout při přemíře koncentrované stravy, která obsahuje velké množství cukrů, tuků a bílkovin. Trávicí orgány mají svou hranici produkce enzymů, které přijímanou stravu rozkládají. Pokud jim tedy naservírujete mnohonásobně větší množství těžko stravitelných složek, úplně je tím zahltíte. To se projeví únavou a zpomalením jejich funkcí.

    Nejen špatný jídelníček, ale také nevhodné kombinace a úprava jídla nebo nedostatečné žvýkání mohou za to, že tělo začne špatně fungovat. Tělo musí trávit déle a mnoho symp
tomů může být zmírněno už jen tím, že zvýšíte intenzitu žvýkání jídla před jeho polknutím. Ujistěte se také, že přijímáte dostatek vody a vlákniny, aby vaše střeva pracovala správně.

  • Zabraňuje intolerance hubnutí?

    Autor: istock.com

    Neustálé schovávání nafouklého bříška vám na sebevědomí moc nepřidá. Žádná žena nechce neustále vypadat jako v šestém měsíci těhotenství. Nehledě na to, že i hubnutí vám může intolerance zcela překazit! Co se stane, když odhalíte "nesnášenlivé potraviny"?

    „Zjistíte, že vám splasklo břicho, že se vám zrychlil metabolismus a zlepšilo trávení, takže dochází k přirozené úpravě váhy. Samozřejmě záleží na výchozím stavu, ale klienti běžně zhubnou o osm až deset kilo, aniž by se o to nějak zvlášť snažili. Vyrýsuje se postava, protože tělo dostává přesně ty živiny, které potřebuje, a nevytváří zbytečný tuk. Člověk je energičtější, má lepší výkonnost a aktivnější mozek. Úměrně se zlepšením stavu střeva a postupem detoxikace organismu se upravují i jiné problémy, např. klasické alergie," tvrdí MUDr. Monika Golková, primářka A2C Anti-aging Kliniky v Praze.

  • Jak odhalit nesnášenlivost dané potraviny?

    Autor: istock.com

    Vypátrat potraviny, které vám dělají problémy, můžete hned několika způsoby:

    1. Odhalte intoleranci sami! Veďte si deník, kam si budete zapisovat veškeré snědené potraviny a jejich složení a také to, jak se po jídle cítíte. Týden po týdnu začněte vynechávat problematické potraviny. Jeden týden vynechte ořechy a luštěniny, druhý týden obiloviny, další týden rýži a kukuřici a tak postupně, dokud nepřijdete na to, co vám činí potíže. Tento proces je nenákladný, ale poměrně zdlouhavý.
    2. Samodiagnostický test potravinové intolerance můžete zakoupit v lékárně a zhruba za hodinku můžete mít výsledky. Test bohužel vyhodnocuje jen nejčastější problematické potraviny, jako jsou ořechy, ryby nebo některé druhy ovoce.

    3. Třetí – nejnákladnější, ale zato nejspolehlivější – variantou je krevní test, který vám dá do týdne jasné výsledky. „V současné době se dá testovat už více než 300 položek. Je to asi 217 druhů potravin, ostatní jsou třeba éčka, barviva, konzervanty, plísně či nejrůznější analgetika, antibiotika, aspirin i paralen,“ říká primářka a zakladatelka A2C Kliniky Monika Golková, která test provádí. Od náročnosti testu se odvíjí i jeho cena, která začíná na osmi tisících.

  • Nejčastější alergie a intolerance potravin

    Autor: istock.com

    • Intolerance lepku. Lidem, kteří neumějí trávit lepek, chybí ve střevě příslušný enzym. Vyloučit ze stravy by tak měli většinu základní obilné „čtyřky“: pšenici, žito, ječmen, oves. Avšak pozitivní test "na pšenici" ještě neznamená, že musíte mít celiakii. „Novou diagnostickou jednotkou, která se nyní stává velice populární, je neceliakální intolerance lepku, kdy je klasická celiakie diagnosticky vyloučena," vysvětluje zástupce primáře Centra péče o zažívací trakt Vítkovické nemocnice v Ostravě MUDr. Petr Fojtík, Ph.D.
    • Alergie na mléko a intolerance laktózy. Existuje alergie na bílkovinu kravského mléka. V takovém případě se dá nahradit jiným savčím mlékem, například kozím, či rostlinnými mléky. Alergie se ale může týkat i laktózy. V takovém případě už je ale řeč o intoleranci – nesnášenlivosti laktózy. Naštěstí mléko i mléčné výrobky můžete nahradit rostlinnými (sójové, ovesné, mandlové, rýžové a jiné alternativy).
    • Intolerance kvasnic. V takovém případě byste měli automaticky vyřadit z jídelníčku alkoholické nápoje, a to zejména pivo a víno.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji