- 18. března 2020 06:00
Nařízená karanténa může být pro mnohé výhodou, jelikož je čeká odpočinek a kvalitní péče o své zdraví. Pak jsou tady ale i mámy, které byly zvyklé své ratolesti ráno vypravit do školy, kde se děti stravovaly v jídelnách. Při aktuální situaci však musí dennodenně vařit, uklízet, a ještě se s nimi učit. Proč si proto alespoň chystání jídla neulehčit a nezapojit do procesu i děti? Tahle snadná jídla zvládnou s trochou pomoci připravit i školáci na prvním stupni.
Zatímco lasagne a jiné složité pokrmy jsou jen pro zdatné kuchaře, přichystat salát, sendvič nebo zeleninovou polévku je úplná hračka.
Těstovinový salát s baby špenátem a sýrem feta
Autor: istock.comZatímco uvaření těstovin je lepší svěřit dospělým osobám, nakrájení zeleniny a smíchání všech surovin už zvládne i školák. Přesto neustále přihlížejte a nesvěřujte svým dětem příliš ostré nože!
Na 4 porce budete potřebovat:
- 250 g těstovin penne (pohankových, celozrnných, semolinových)
- 100 g sýru feta
- 1 červenou papriku
- 250 g cherry rajčat
- 1/2 balení baby špenátu
- 50 g piniových oříšků
Postup:
Dejte si vařit těstoviny a mezitím nakrájejte papriku na krátké úzké proužky a cherry rajčata přepulte. Uvařené penne ještě za tepla smíchejte se zeleninou včetně baby špenátu, který tzv. "slehne", neboli zmenší svůj objem. Nakonec přidejte rozdrobený sýr feta, který všechny suroviny spojí. Salát podávejte s nasucho opraženými piniovými oříšky.
Zapečený sendvič s roastbeefem
Autor: istock.comNemáte na vaření vůbec čas? Teplé jídlo můžete vykouzlit i z pečiva, a to dokonce tak výborné, že si ho budete s radostí dopřávat pravidelně. Obměnou surovin se vám jen tak nepřejí.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 8 větších krajíců celozrnného nebo žitného chleba
- 150 g roastbeefu s pepřem (v balení jako šunka)
- 150 g červeného nakládaného zelí
- 4 lžíce plnotučné hořčice
- 4 lžičky bazalkového pesta
- 100 g balkánského sýru
Postup:
Jeden krajíc namažte hořčicí, dejte na něj dva plátky roastbeefu, následně přidejte rozdrobený balkánský sýr, trochu červeného zelí a nakonec celý sendvič uzavřete druhým krajícem potřeným pestem. Chléb krátce zapečte v kontaktním grilu. Děti si mohou připravit sendvič s kuřecí šunkou, tvrdým sýrem, baby špenátem a kvalitním (domácím) kečupem.
Tip: Sendvič opékejte v papíru na pečení. Díky tomu zabráníte ušpinění grilu a následnému připečení surovin na povrch grilu.
Zeleninový krém s červenou čočkou
Autor: istock.comNení nic snazšího než nakrájet suroviny, vhodit je do hrnce a nechat vařit. Proto rychlým jídlem, s jehož přípravou vám pomohou i děti, může být polévka. Ta hladové ratolesti o to víc zasytí, když do ní přidáte luštěniny.
Budete potřebovat:
- 1 litr zeleninového vývaru
- 4 mrkve
- 2 petržele
- 5 brambor
- 1 větší cibuli
- 1 lžíci másla
- 100 g červené čočky
- kari koření
- sůl, pepř, popř. polévkové koření
Postup:
Na másle osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte zeleninu, čočku a vše krátce zarestujte a zalijte vývarem, popř. v horké vodě rozmíchaným bujonem. Tekutina by měla sahat jeden centimetr nad okraj surovin, aby krém nebyl příliš řídký. Polévku vařte přibližně půl hodiny, následně vše důkladně rozmixujte a poté krém dochuťte kari kořením, solí a pepřem.
Bulgurové rizoto s cizrnou
Autor: istock.comChcete si i v karanténě udržet štíhlou linii? Pak ve svých jídlech nezapomínejte na zdroj bílkovin. Nejenže vás zasytí na delší dobu, ale především vás nebude honit mlsná!
Tento pokrm je stále na přípravu velice jednoduchý, ale děti nechte tentokrát jen asistovat.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 200 g (celozrnného) bulguru
- 1 velkou červenou papriku
- 1 větší cibuli
- 1 konzervu (240 g) cizrny v nálevu
- 1 sýr cottage
- 1 lžíci olivového oleje
- koření: červenou sladkou papriku, sůl a pepř
Postup:
Bulgur si uvařte předem dle návodu. Na pánvi si na oleji dozlatova osmažte najemno nakrájenou cibuli, přidejte drobné kousky červené papriky a pět minut restujte. Následně přidejte propláchnutou cizrnu, bulgur a ochuťte solí, pepřem a červenou sladkou paprikou. Na závěr do směsi přimíchejte cottage a na mírném plameni vše míchejte, dokud se nevytvoří krémové rizoto.
Salát Nicoise
Autor: istock.comNa 4 porce budete potřebovat:
- půl kila menších brambor
- 250 g mražených fazolových lusků
- 2 konzervy (200 g) konzervovaného tuňáka v olivovém oleji
- 4 čerstvá vejce
- 1 ledový salát
- 50 g černých oliv
- sůl, pepř
Na zálivku:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce octa
- 1 lžíci plnotučné nebo dijonské hořčice
- 1 lžíci majonézy (light)
Postup:
V osolené vodě si uvařte brambory ve slupce, a to tak, aby nebyly příliš měkké. Vařit dejte také vejce, a to přibližně na osm minut. Fazolové lusky spařte v horké vodě, popř. nasekejte na menší kousky. Brambory nakrájené na čtvrtky smíchejte s lusky, tuňákem, nasekaným ledovým salátem a na kolečka nakrájenými olivami. Do salátu přidejte zálivku a vše důkladně promíchejte. Nakonec na salát přidejte rozpůlené natvrdo uvařené vejce, a to osolte a opepřete.
Koronavirus online
/