Jak si správně vybrat výživového poradce? Pozor na prodejce a rychlokvašky

  • Jak si správně vybrat výživového poradce? Pozor na prodejce a rychlokvašky
    17. února  2020 
     06:00

    Kdyby pro každého bylo snadné zhubnout, prakticky by se s nadváhou nikdo nepotýkal a výživoví poradci by neměli co na práci. Naneštěstí kila navíc trápí většinu populace a zdravý životní styl je pro mnohé stále neprobádaná oblast. Nabízí se tedy oslovit odborníka a nechat se zahrnout těmi správnými informacemi, které vám pomohou dostat tělo do té nejlepší formy. Jelikož ale vkládáte do cizích rukou i své zdraví, měli byste svůj výběr výživového poradce opravdu promyslet.

    Jaké náležitosti by měl váš nutriční kouč či poradce splňovat, abyste byli se službou spokojeni? Máme pro vás pět osvědčených tipů.

  • Dietolog, nebo výživový poradce?

    Autor: iStock.com

    Obezitu, ale i nadváhu už lze považovat za nemoc, a tak je na místě, abyste zvážili svůj zdravotní stav. V případě, že vás trápí jen pár kilogramů navíc a chcete do léta o něco málo zhubnout, pak vám budou stačit úprava jídelníčku a doporučení pro pohyb. S morbidní obezitou už se však pojí mnohé zdravotní problémy a řešení už bývá podmíněno i chirurgickým zákrokem, jako je třeba bandáž žaludku. V takovém případě je dieotolog nebo obezitolog tím nejlepším řešením. 

  • Vybírejte poradce, ne poradnu

    Autor: iStock.com

    Jelikož se stále řadí výživové poradenství mezi volné živnosti, je těžší nalézt dostatečně kvalifikovaného odborníka. Díky několikatýdennímu kurzu může tuto práci dělat prakticky každý. To, jak kvalitně, už je však otázkou...

    Jelikož si je tohoto problému vědoma spousta lidí, svěřují se do rukou vyhlášeným výživovým poradnám. Většinou se ale jedná o krok z bláta do louže. Odborník, kterému se svěříte do péče, může být v tomto případě prakticky kdokoli – mladá studentka zabývající se zdravou stravou teprve pár měsíců, ale i starší žena s mnohaletou zkušeností a vstřícným přístupem. Spoléhat na štěstí u placené služby ale rozhodně není tím správným krokem. I v poradně si proto sami vyberte toho správného člověka.

  • Vsaďte na osobnost a sympatie

    Autor: iStock.com

    Úkolem správného poradce pro výživu je odvést kvalitně svou práci. Ta vychází vždy z jeho vzdělání, znalostí a zkušeností. Rozhodně by se tak mělo jednat o člověka, který se neustále rozvíjí a zkvalitňuje své služby. Než se ale zaměříte na reference a službu poradce jako takovou, věnujte pozornost i dané osobnosti, tomu, jak na vás působí.

    Poradce pro výživu vás bude motivovat, podporovat a budete se mu ve velké míře svěřovat, a to i v těch méně příjemných chvílích. Rozhodně by vám tak měla daná osoba sednout jako člověk. Spolupráce zahrnuje oba lidi a vzájemné sympatie povedou jedině k úspěšnému výsledku.

  • Čtěte reference

    Autor: istock.com

    Jelikož je výživové poradenství služba, lze s ním zacházet jako s jakýmkoli jiným obchodním produktem. Když si vybíráte novou pračku, s velkou pravděpodobností si vyhledáte recenze a hodnocení jiných zákazníků. Postupujte stejně i u výběru poradce.

    Nenechte se však ovlivnit jeho vlastní prezentací, která má za úkol prodat, a tak často zahrnuje šokující proměny a dojemné příběhy. Ptejte se na zkušenosti svých kolegů a přátel nebo zavítejte do hubnoucích skupin na sociálních sítích, kde lidé sdílejí pozitivní, ale i negativní zkušenosti s kouči a poradci.

  • Jakým lidem se vyhnout?

    Autor: istock.com

    Shrnout to, co by měl kvalitní výživový poradce splňovat, lze do pár bodů. Stejně tak byste se ale měli zaměřit na to, kdo pro vás představuje riziko, a komu se tedy do péče rozhodně nesvěřit!

    1. Extremisti. Poradci, kteří zastávají jeden výživový směr a nejsou otevření jiným řešením, vám mohou více ublížit než pomoct. Příkladem mohou být nejrůznější ketodiety, které mnohdy napáchají více škody než užitku. Zásadní je individuální přístup, a to jak ve stravovacím směru, tak i v samotném sestavení jídelníčku na základě výchozích hodnot.
    2. Prodejci. Odhalte, zda daný poradce opravdu prodává svou službu, nebo zda je jeho cílem prodat instantní jídla, koktejly a jiné doplňky, ze kterých má profit. 
    3. Rychlokvašky. Kvalitní poradce nemusí mít za sebou dvacetiletou praxi, ale rozhodně by se mělo jednat o člověka, který studiu zdravé výživy zasvětil nějaký čas. Víkendový kurz z něj odborníka rozhodně nedělá.
    4. Influenceři. Sociální sítě hýbou světem. Štíhlá blondýnka s dokonale kulatým zadečkem ale není automaticky odbornicí na výživu a cvičení. Nesuďte knihu podle obalu a vybírejte si kvalifikované osoby, které se prezentují zkušenostmi, ne polonahými fotografiemi na Instagramu.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji