Co svačit při dietě? Sladké i slané recepty, které vám pomohou zhubnout | Jak zhubnout | Blesk.cz

Co svačit při dietě? Sladké i slané recepty, které vám pomohou zhubnout

  • 3. listopadu  2019 
     06:00

    Rozjezd do nového dne vám zajistí chutná snídaně, která by měla obsahovat dostatek energie a živin. Stejně tak důležitou roli má ale v jídelníčku i svačina, která vás zasytí mezi hlavními chody dne. Ve spolupráci s odborníky na výživu vzniklo hned několik receptů, které slouží jako inspirace pro zdravé svačiny při hubnutí. Ale ocení je i rodiče při chystání školních svačin pro své ratolesti. 

    Vyzkoušejte variaci pomazánek, sladký koláček z hrnečku nebo krém stracciatella, který nahradí i kdejaký dezert!

  • Banánový mugcake pro milovníky sladkého

    Pokud patříte mezi příznivce ovesných vloček ke snídani, zkuste obměnu ve formě banánového mugcaku z jáhel. „Banánový muffinek, neboli mugcake, se hodí ke snídani nebo ke svačině. Banán dodá tělu například vitamin B6, jáhlové vločky jsou pak lehce stravitelné a vhodné i pro celiaky, jelikož neobsahují lepek,“ říká hlavní nutriční specialistka Ing. Monika Bartolomějová ze sítě výživových poraden Svět zdraví.

    Budete potřebovat:

    • půlku banánu
    • 30 g jáhlových vloček
    • 1 slepičí vejce z bio chovu
    • 1 čajovou lžičku medu
    • 25 ml polotučného mléka

    Postup:

    Banán nakrájejte na kolečka a rozmačkejte vidličkou. Přidejte zbytek ingrediencí a vše důkladně promíchejte, aby se suroviny spojily. Směsí naplňte hrnek a dejte do mikrovlnky na plný výkon na 2 minuty. Hotový mugcake jednoduše vyklopte na talíř nebo ho můžete podávat rovnou v hrnečku.

    Recept od Světa zdraví.

  • Raw avokádová pomazánka s ředkvičkami

    Tuto jednoduchou a výživnou pomazánku zvládnete připravit za pár minut. Pomazánka je výborná k namazání na celozrnné pečivo.

    Budete potřebovat:

    • 1 avokádo
    • 2 vrchovaté lžíce šťávy z vymačkaného citronu
    • 2 vrchovaté lžíce slunečnicového oleje
    • špetku mořské soli
    • 5 kousků ředkviček
    • 2 lžičky raw slunečnicových semínek

    Postup:

    Zralé, oloupané a vypeckované avokádo krátce rozmixujte s citronovou šťávou, olejem a solí. Do krému přidejte nadrobno nakrájené ředkvičky. Můžete přidat také zelenou cibulku, česnek nebo cokoliv dalšího dle osobních preferencí. Doporučujeme například různé obměny se semínky. Povrch pro oko i na chuť můžete posypat slunečnicovými semínky.

    Recept od Lifefood.

  • Mrkvová pomazánka s tofu

    Mrkvová pomazánka s tofu je ideální k dopolední či odpolední svačině, případně druhé večeři. „Mrkev patří k významnému zdroji antioxidantů, vitaminů a minerálních látek, kterých obsahuje široké spektrum. Mezi ně patří například draslík a hořčík. Tofu je zdrojem bílkovin, a navíc jej můžeme kromě pomazánek použít i jako alternativu k masu,“ radí Monika Bartolomějová.

    Budete potřebovat:

    • 320 g mrkve
    • 120 g tofu
    • 4 čajové lžičky kvalitní sójové omáčky
    • špetku kurkumy
    • 4 ks žitného knäckebrotu

    Postup:

    Mrkev nastrouhejte nahrubo, krátce ji v hrnci nebo na pánvičce pod pokličkou poduste s trochou vody a přendejte do mísy. Po jejím vychladnutí k ní přidejte najemno nastrouhané tofu, sójovou omáčku, kurkumu a lehce promíchejte.

    Recept od Světa zdraví.

  • Raw pomazánka z naklíčené cizrny – hummus

    Cizrna obsahuje téměř všechny vitaminy a minerální látky, především vápník, hořčík a draslík. V porovnání s ostatními luštěninami má také hodně železa. Má vysoký obsah zdravých tuků a vlákniny, čímž působí pozitivně v prevenci civilizačních chorob, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, obezita a vysoká hladina cholesterolu. V tomto receptu budeme pracovat s naklíčenou cizrnou, nebudeme ji vařit,“ upřesňuje Tereza Havrlandová.

    Budete potřebovat:

    • 250 g naklíčené cizrny
    • 2 lžíce raw sezamového semínka
    • 2–3 lžíce olivového oleje
    • 2–3 lžíce šťávy z vymačkaného bio citronu
    • 1 a půl lžičky mořské soli
    • 1 lžičku kořenicí směsi harissa
    • 2–3 stroužky česneku
    • 1 lžičku mleté papriky

    Postup:

    Cizrnu si nechte tři dny klíčit (po dvanácti hodinách měňte vodu, druhý a třetí den stačí udržovat cizrnu vlhkou). Jakmile bude cizrna naklíčená, začněte s přípravou pomazánky. Sezam rozemelte najemno. Smíchejte ho s naklíčenou cizrnou, olivovým olejem a čerstvou šťávou z citronu. Rozmixujte dohladka.

    Dochuťte dip mořskou solí, pepřem nebo harissou. Zajímavá je kombinace s petrželí nebo bazalkou. Italský nádech získáte přimícháním raw sušených rajčat. Pokud je směs příliš hutná, přidejte trochu vody a rozmixujte. Na talíři ozdobte svůj cizrnový dip mletou paprikou a nitkami chilli.

    Recept od Lifefood.

  • Výživný bylinkovo-konopný dip

    Základem tohoto nutričně dokonalého dipu je výživné konopné semínko. „Konopná semínka v sobě mají vyvážený poměr nenasycených mastných kyselin a pomáhají zajišťovat správnou funkci metabolismu. Kromě toho jsou zdrojem rostlinného proteinu, jsou ideální pro vegany a mají vysoký obsah vlákniny,“ tvrdí Tereza Havrlandová z Lifefoodu.

    Budete potřebovat:

    • 2 lžíce raw konopného semínka
    • 1/3 ks avokáda
    • 1 stroužek česneku
    • pár kapek šťávy z vymačkaného citronu
    • 2 lžíce najemno nakrájených bylinek
    • špetku soli s medvědím česnekem
    • špetku pepře

    Postup:

    Namočte semínka cca 3 hodiny před přípravou. Samotná příprava je pak velmi jednoduchá. Vylijte ze semínek přebytečnou vodu a rozmixujte je s avokádem, česnekem a šťávou z citronu. Přidejte bylinky, které máte právě po ruce – petržel, kopr nebo třeba bazalku.

    Chutím a experimentům se meze nekladou. Mixovat můžete také dle své chuti. Buď úplně dojemna, nebo lze pomazánku dělat ručně vidličkou, bez mixéru, nechte drobné kousky, záleží jen na vás. Osolte, opepřete. Povrch můžete ozdobit naklíčenými fazolkami mungo.

    Recept od Lifefood.

  • Pomeranč s krémem stracciatella

    Chcete zdravě mlsat? Snídaně nebo dopolední svačinka se k tomu hodí nejlépe. „Tento jednoduchý recept se skládá pouze z pár ingrediencí, které jsou ale velmi prospěšné. Pomeranč obsahuje rozpustnou vlákninu a vitamin C. Tvaroh je zdrojem bílkovin, takže zasytí. Kvalitní hořká čokoláda obsahuje antioxidanty,“ říká Monika Bartolomějová ze Světa zdraví.

    Budete potřebovat:

    • 15 g kvalitní hořké čokolády
    • 60 g polotučného tvarohu
    • 5 g medu
    • 140 g pomeranče

    Postup:

    Hořkou čokoládu nastrouhejte nahrubo. Krém vytvořte smícháním tvarohu s čokoládou a medem. Podávejte spolu s – na kousky nakrájeným – pomerančem. Místo pomeranče můžete použít i jakékoliv jiné ovoce dle své chuti.

    Recept od Světa zdraví.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji