5 ověřených triků pro hubnutí bez cvičení. Tyhle platí na každého!

  • 5 ověřených triků pro hubnutí bez cvičení. Tyhle platí na každého!
    14. října  2019 
     06:00

    Pro úplného začátečníka může být dietní režim docela věda. Navíc na internetu stále kolují mýty o hubnutí, které se i mnohdy vzájemně vylučují. Jak se v takovém množství informací zorientovat a vědět, jak to dělat správně? Začněte od základů a zaměřte se na těchto pár ověřených faktů, které platí při redukci úplně u každého!

    Ne každý se pouští do stejné diety, ale všichni by měli mít za cíl hubnout bez hladovění. Jak na to?

  • Vsaďte na objem!

    Autor: iStock.com

    Vyvolává ve vás dieta strach z hladovění? Dopřávejte si nízkokalorická jídla o velkém objemu. Jedna z potravin, které obsahují malé množství kalorií a které můžete jíst takřka bez omezení, je zelená zelenina. U barevných druhů už musíte být s konzumací opatrnější, ale stále patří mezi pomocníky v hubnutí.

    Zeleninu můžete zařadit v mnoha variantách, a to jak čerstvou, tak i tepelně upravenou. Díky velkému výběru v druzích se navíc nemusíte bát, že by vás jen tak omrzela. Chuť ovlivňuje i samotné zpracování. Jednou zkuste zeleninu nakrájet, příště pro změnu nastrouhat a uvidíte, že jídlo dostane zase jiný rozměr.

  • Jezte jídlo bohaté na vlákninu

    Autor: istock.com

    Zelenina, ale i luštěniny nebo celozrnné výrobky obsahují spoustu vlákniny, která vás v dietě zasytí. Nevyhýbejte se proto zbytečně pečivu, pouze vybírejte kvalitní druhy, které jsou pro tělo prospěšné a pomohou vám v hubnutí. 

    Vláknina vám také upraví zažívání a má schopnost na sebe vázat toxiny. Má tak pozitivní účinek nejen na samotnou redukci, ale také na vaše zdraví. Dostatkem vlákniny ve stravě tak předcházíte rakovině a jiným onemocněním. Zkuste si tak pár dní zapisovat své jídlo do kalorických tabulek a zjistěte, zda splňujete denní doporučený příjem o pětatřiceti gramech vlákniny. 

  • Zapomeňte na smažení

    Autor: iStock.com

    Ačkoli jsou tuky pro tělo důležité, neměli byste to přehánět s jejich množstvím a měli byste se zaměřit pouze na vybrané druhy. Ve vašem jídelníčku by měly převažovat zejména rostlinné tuky, které získáte z ořechů, semínek, avokáda a zdravých rostlinných olejů, mezi které patří např. řepkový. Ten se hodí zejména pro tepelnou úpravu. Denní doporučená spotřeba se však pohybuje pouze okolo lžíce a půl.

    Pozornost byste měli zaměřit především na nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi. Mezi esenciální, které si naše tělo neumí vytvořit samo, patří např. omega-3 mastné kyseliny, které naleznete v rybách, ale i ve lněném semínku.

  • Hřešte ořechy a čokoládou

    Autor: istock.com

    Ve chvíli, kdy vás začne honit mlsná, sáhněte nejlépe po mandlích nebo osmdesáti- a víceprocentní čokoládě. Obě potraviny jsou přirozeně sladké, ale zároveň neobsahují cukru tolik, aby vám způsobily velké výkyvy glukózy. Mandle navíc obsahují i chrom, který dokáže při pravidelné konzumaci chutě na sladké dokonce potlačit.

    Pokud ale přece jen budete chtít něco sladkého, pak si dejte čerstvé sezonní ovoce. Na podzim se můžete těšit z chuti sladkých mandarinek, které obsahují spoustu vitaminu C – účinného antioxidantu, který oceníte zejména během chřipkové sezony.

  • Nejezte z nudy a dostatečně pijte

    Autor: iStock.com

    Nastavte si svůj režim na tři až pět jídel denně tak, abyste pokryli svůj denní příjem pro redukci. Mezi těmito jídly byste však měli mít pár hodin pauzu, aby vám stačilo vytrávit. Nebudete se tak potýkat s neustále nafouknutým břichem a své tělo naučíte na určitý režim. 

    Mezi jídly se tak snažte nemlsat, a naopak využijte čas k tomu, abyste se zaměřili na svůj pitný režim. Díky němu nebudete pociťovat hlad, a zeleným čajem dokonce podpoříte spalování. Působí jako přírodní antioxidant a je výbornou náhradou za kávu. Ani tu si ale nemusíte odpírat. Pouze vynechte cukr a nejlépe i mléko, které obsahuje zbytečné kalorie navíc.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji