5 důvodů, proč běháte a nehubnete

  • 5 důvodů, proč běháte a nehubnete
    9. října  2019 
     06:00

    Spousta lidí začne běhat proto, aby zhubli. I přes velký počet spálených kalorií se ale nemusí dostavit chtěné výsledky. Pokud se vám váha už delší dobu drží na stejném čísle, nebo se dokonce zvýšila, zaměřte se na chyby, kterých se dopouštíte. Máme pro vás hned pět různých vysvětlení, kvůli kterým nehubnete!

    Jako první se zaměřte na stravu, která tvoří osmdesát procent úspěchu. Až poté se zabývejte samotným během.

  • Nadměrný příjem kalorií

    Autor: iStock.com

    Pro ztrátu hmotnosti musíte spalovat více kalorií, než přijímáte. I když se tedy rozhodnete trénovat na půlmaraton, nebudete-li jíst méně než spálíte, bude vaše váha stoupat. 

    Při výrazně vyšším výdeji lze očekávat větší hlad a chuť k jídlu, jelikož vaše tělo bude vyžadovat ztracenou energii, aby správně fungovalo. Pokud se tedy nebudete hlídat, budete mít větší potřebu sáhnout po nezdravých potravinách, které jsou energeticky vydatnější. 

    Výjimkou nejsou ani vědomé odměny v podobě dortíků a čokolád, které zcela vymažou veškerou vaši snahu zhubnout. Nejenže přijdete o svůj tvrdě vydřený deficit, ale dojde také k rozkolísání hladiny cukru v krvi a z jednoho dortíku tak mohou být rázem dva.

    V aktuálním čísle magazínu Blesk pro ženy si přečtěte příběh dvou žen, které se s chutí pustily do běhání. Co jim přineslo a jak jim změnilo život? Přečtěte si i rady odborníka Jana Charamzy, osobního trenéra a lektora. Kdy je nejlepší začít běhat? A v čem všem vám běh pomůže? To vše se dočtete v novém Blesku pro ženy, který si můžete právě teď koupit v novinových stáncích, nebo si ho můžete objenat v elektronické či tištěné podobě v našem iKiosku ZDE.

    Autor: archiv

  • Zvýšený podíl svalové hmoty

    Autor: iStock.com

    Už dlouho vám váha neklesla, a to i přesto, že dodržujete redukční jídelníček? Možná je příčinou navýšení svalové hmoty. Ta je těžší než tuk, a tak je mnohem objektivnější, když budete k posouzení vašich výsledků využívat krejčovský metr a fotografie. 

    Při budování síly a vytrvalosti je navýšení svalové hmoty zcela přirozený jev. Vaše tělo se opticky tvaruje, zpevňuje a mimo jiné se vám zvýší hodnota bazálního metabolismu. V klidovém režimu tak spálíte větší množství energie a dosáhnout deficitu bude o to snazší!

    Zaměřte svou pozornost na to, jak se cítíte, a neupínejte se tolik na číslo na váze! Motivujte se raději menší konfekční velikostí a cíl v podobě čísla vyměňte za menší kalhoty, do kterých chcete zhubnout.

  • Zadržování vody

    Autor: iStock.com

    Vyšší číslo na váze nemusí představovat tuk ani svaly, ale voda. Při větším zatížení svalů tělo zadržuje vodu, aby opravilo poškozená svalová vlákna a účinněji doručilo palivo (tj. v tomto případě glykogen) do svalů. 

    Při intenzivnějším tréninku také dochází k navýšení pitného režimu. V porovnání s předchozími dny tak pijete mnohem více a to se může odrazit na váze. Jedná se však o tekutinu, která odchází skrze močové ústrojí, a tak se není třeba z vyšší váhy nijak stresovat.  

    Se zadržováním vody souvisí také nadměrný příjem soli, premenstruační období, určité léky, antikoncepce, betablokátory a protizánětlivá léčiva. Než se tedy pustíte do užívání diuretik nebo jiného radikálního řešení retence, odhalte první její příčinu! Spolu s vodou byste totiž přišli také o elektrolyty, které jsou pro trénink potřebné a jejich nedostatek se projevuje bolestí hlavy, svalovou křečí a nedostatkem energie.

  • Vystupte z komfortní zóny

    Autor: istock.com

    Běháte neustále dokola tu stejnou trasu, držíte si stejné tempo a neliší se ani vzdálenost, kterou vždy uběhnete? Vaše tělo si zvyklo na určitý výkon a ten už je pro ně natolik snadný, že přestal být efektivní.

    Udělejte z každého dalšího pohybu svou osobní výzvu! Zařaďte do běhu kopce, prodlužte vzdálenost nebo vyzkoušejte intervalový běh. Střídejte sprinty s během ve středním tempu a nemusíte běhat déle než dvacet minut.

    Se zlepšující se kondicí pro vás bude o to těžší zvýšit tepovou frekvenci. Je tak třeba neustále posouvat své vlastní hranice a svaly správně stimulovat. Jen tak docílíte těch nejlepších výsledků! 

  • Přetrénování

    Autor: iStock.com

    Někdy méně znamená více. To platí i v případě cvičení. Každodenním sportováním můžete tělo dostat do příliš velkému deficitu, na který reaguje jako na hladovění. Pro svou vlastní záchranu si bude tukové zásoby držet co nejdéle, a vy tak i přes všechnu snahu přestanete hubnout. 

    Dalším z jevů, se kterými se můžete setkat zejména u maratonových běžců, je ztráta svalové hmoty a nárůst tuku v oblasti břicha. Tomu ale můžete snadno předejít kvalitní stravou s dostatkem kalorií, a to zejména v podobě bílkovin a komplexních sacharidů.

    Nadměrné vypětí v těle vyvolává také hyperprodukci stresového hormonu kortizolu. To následně zpomaluje funkci štítné žlázy a pohlavních hormonů, což opět podporuje ukládání tuku. 

    Udržujte se pouze v mírném deficitu, tj. ideálně 250 kalorií denně, kterým docílíte týdenního úbytku 200 gramů a zároveň budete mít dostatek energie na své velké sportovní výkony.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji