Nebaví vás vyvařovat? Tahle jídla máte hotová do 15 minut a nepřiberete po nich

  • Nebaví vás vyvařovat? Tahle jídla máte hotová do 15 minut a nepřiberete po nich
    5. října  2019 
     06:00

    Jíst zdravá jídla není tím nejtěžším krokem při dietě. To, co vás může stát výsledky, je jeho příprava. Práce a péče o domácnost vám zabírá spoustu času, a tak nemusí být snadné věnovat hodinu denně vaření. Co kdyby vám ale příprava jídla nezabrala více než patnáct minut? Přemýšlejte strategicky už u nákupu a vybírejte suroviny, které vám vaření usnadní.

    Inspirujte se několika jídly, na kterých si zaručeně pochutnáte a která zvládne uvařit i ten největší začátečník.

  • Variace omelet

    Autor: iStock.com

    Vejce jsou při dietě, ale i mimo ni, hotová záchrana. Jsou zdrojem bílkovin, ale i tuků, a tak vás dostatečně zasytí. Navíc se hodí do studené i teplé kuchyně, a tak je můžete do jídelníčku zařadit kdykoli během dne. Vejce natvrdo se hodí například do salátů a omeleta je výbornou variantou, když chcete žaludek trochu zahřát. 

    Pro tu nejlepší omeletu použijte domácí vejce. Trik pro její nejlepší přípravu tkví v nahrnování a následném přelévání vajec na jednu stranu pánve. Omeleta bude díky tomu krásně nadýchaná. Aby vás však pořádně zasytila, použijte i další suroviny, jako jsou sýry (parmazán nebo sýr feta) a nejrůznější zelenina.

  • Kuskus s červenou řepou a sýrem halloumi

    Autor: iStock.com

    Často se odbýváte studenými saláty, protože uvařit přílohu vám zabere až příliš času? Pak jste ještě neobjevili kuskus! Ten dokonce nemusíte ani vařit a stačí ho zalít horkou vodou. Zatímco vám bude kuskus v uzavřené nádobě tzv. "bobtnat", připravte si jídlo ze zbylých ingrediencí.

    Kuskus můžete smíchat téměř s čímkoli, a to dokonce i s ovocem, jako je např. granátové jablko. V podzimním období ale možná upřednostníte spíše kombinaci červené řepy, kterou lze zakoupit už uvařenou, sušených rajčat a grilovaného sýru halloumi. Na ten si zprudka rozehřejte pánev a krátce ho opečte z obou stran.

  • Vegetariánská tortilla

    Autor: iStock.com

    Jedním z jídel, která budete mít hotová během pár minut a která si můžete zabalit i s sebou do práce, jsou plněné tortilly. Do těch můžete zabalit prakticky cokoli, co máte rádi. Nezapomeňte však na jeden trik, díky kterému nebude tortilla suchá.

    Před tím, než ji začnete plnit zeleninou a dalšími surovinami, namažte ji hummusem nebo guacamole (rozmačkané avokádo ochucené citronovou šťávou, solí a pepřem). Jelikož příprava masa zabere více času, vydejte se vegetariánskou cestou a nahraďte ho sýrem, jako je např. mozzarella, vejcem nebo (sterilovanou) luštěninou.

  • Avokádové lodičky

    Autor: iStock.com

    Za nouzové řešení lze považovat i tuňáka v konzervě. Salátů už jste se ale v létě pravděpodobně nabažili dost, tak vyzkoušejte tuhle moderní variaci lodiček z avokáda. Nálož zdravých tuků vás zasytí a zároveň se jedná o jídlo, které je vhodné i jako občerstvení pro návštěvu.

    Část avokáda nebo celé avokádo lžící vydlabejte a rozmačkejte ho. Následně ho smíchejte s tuňákem ve vlastní šťávě, najemno nakrájenou červenou cibulí a cherry rajčaty nebo červenou paprikou. Směs dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a případně přidejte i nasekané čerstvé bylinky. Směsí naplňte zpět prázdná avokáda a můžete podávat!

  • Havajská poke bowl

    Autor: iStock.com

    Havajské poke bowls se staly poměrně nedávno velkým hitem i u nás! A co se skrývá pod tímto záhadným názvem? Slovo poke znamená v havajštině krájet na kousky a anglické bowl je v překladu miska. Ve výsledku se tak jedná o pár surovin, které se servírují do misky jedna vedle druhé. 

    Přestože už poke bowl nabízí pár podniků, tuhle havajskou specialitu si můžete snadno připravit i doma. Základ tvoří sushi rýže, dále několik druhů zeleniny, čerstvé bylinky a syrová nasolená ryba jako losos nebo tuňák. Použít se doporučují i mořské řasy. Pro dochucení použijte omáčku teriyaki, pastu wasabi nebo např. korejské kimči.

  • Rýžové nudle s krevetami

    Autor: iStock.com

    Máte rádi asijskou kuchyni, ale postrádáte na ni spoustu surovin? Uvařte si jídlo ve stylu pad-thai, které je hotové do patnácti minut. Rýžové nudle spařte horkou vodou a následně zchlaďte ve studené. Následně si nakrájejte zeleninu, kterou máte po ruce. Ideální jsou šalotka, mrkev, výhonky mungo, cukrový hrášek a česnek. Použít ale můžete i červenou papriku, pórek nebo jarní cibulku.

    Bílkoviny dodejte do jídla ve formě krevet, kterým stačí rychlá tepelná úprava. Do pokrmu však správně patří i vejce, a tak můžete mořské plody nebo maso vynechat. Na oleji si zprudka opečte zeleninu, přidejte nudle, ale stále je držte na pánvi odděleně. Do třetice na volnou část pánve rozklepněte vejce. Jakmile budou hotová, smíchejte všechny suroviny a dochuťte jídlo sójovou omáčkou, solí a chilli. Pokrm servírujte s nasekanými arašídy. 

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji