Co se stane, když z jídelníčku vyřadíte průmyslově zpracované potraviny?

  • Co se stane, když z jídelníčku vyřadíte průmyslově zpracované potraviny?
    30. září  2019 
     06:00

    S přechodem na zdravou stravu se ve vašem jídelníčku objeví mnohem více potravin, jako jsou ovoce, zelenina, čerstvé maso, luštěniny a zdravé přílohy, které prošly pouze mechanickým zpracováním, a nepřišly tak o nutriční složky. Jak se ale vaše tělo zachová, když se ze dne na den zbavíte chemicky zpracovaných potravin, které mají specifické složení a ovlivňují po celou dobu vaše chutě, náladu, energii i celkové zdraví?

    Instantní jídla, sladkosti a jiné vysoce zpracované potraviny jsou navrženy tak, aby vám chutnaly, a snědli jste jich tak co nejvíce. K životu je ale nepotřebujete!

  • Možná vás neminou abstinenční příznaky

    ...
    Autor: istock.com

    Konečně jste se odhodlali vyměnit fast food a sladkosti za ovoce a zeleninu a zažíváte bolest hlavy, ba dokonce úzkost, podrážděnost a nadýmání? Vaše tělo si na nedostatek cukru i soli musí zvyknout. Čím horší vaše stravovací návyky byly, tím silnější abstinenční příznaky pocítíte.

    Buďte trpěliví, a jak se říká, zatněte zuby. Po několika dnech se metabolismus cukru normalizuje a negativní příznaky i touha po nezdravém jídle rázem zmizí. Pokud máte slabou vůli a nechcete tělo vystavit tak velkému šoku, vyřazujte zpracované potraviny postupně, v řádech několika týdnů. 

  • Zbavíte se výkyvů nálad

    Autor: istock.com

    Rafinovaný cukr absorbuje tělo poměrně rychle, a tak můžete při nezdravé životosprávě zažívat poměrně časté výkyvy nálad. I proto spousta lidí tíhne při smutku nebo ve stresových situacích ke sladkostem. Na chvíli se díky serotoninu opravdu dostaví uspokojivý pocit. Ten však nevydrží příliš dlouho. 

    Zdravá skladba jídelníčku vede zaručeně k lepší náladě! Dostatek vlákniny ve stravě vede k pomalejšímu vstřebávání živin, nedostavují se velké výkyvy glukózy, a naopak můžete zdravými potravinami podpořit přirozenou tvorbu serotoninu, neboli hormonu štěstí. 

  • Budete se lépe soustředit

    Autor: istock.com

    Vysoce zpracované potraviny obvykle obsahují hodně cukru nebo fruktózového (kukuřičného) sirupu. Přestože mozek nějaký ten cukr potřebuje, příliš velké množství vám může způsobit problémy s koncentrací. 

    Špatnou soustředěnost můžete zaznamenat po konzumaci zpracovaných potravin, ale i nadměrného množství jídla, jelikož dochází k rychlému kolísání glukózy. Její nízká hladina (po tzv. "sugar crash") pak může navodit i úzkost, bušení srdce nebo únavu. 

    Jak si přirozeně udržet dobrou náladu? Zaměřte se na potraviny s nízkým a středním glykemickým indexem. Ke vstřebávání cukru bude docházet postupně a vaše energie, a tím i produktivita v práci mnohonásobně vzrostou.

  • Vaše vnímání jednotlivých chutí se výrazně změní

    Autor: iStock.com

    Častou konzumací zpracovaných potravin výrazně ovlivňujete vnímání chutí. Chemicky upravené jídlo je často doplňováno o složky, které chuť zvýrazňují. Mezi ně patří i cukr, sůl a přidaný tuk. 

    Jakmile začnete jíst zdravé potraviny v jejich přirozené podobě, zpočátku vám mohou připadat nevýrazné a plané. Chuťové pohárky se vám ale po čase tzv. pročistí a budete schopni mnohem lépe vnímat jednotlivé chutě daných surovin. Následně budete jídlo i méně sladit, solit i kořenit.

    Nahradit  sladkosti ovocem může být na začátku nového stravovacího režimu těžké, ale po čase zjistíte, že sladkou chuť najdete i v mnoha dalších potravinách, včetně ořechů. Buďte proto trpěliví a uvidíte, že i cukr časem zcela přestanete postrádat.

  • Zlepší se vám trávení i kvalita spánku

    Autor: istock.com

    Vláknina výrazně přispívá ke správné funkci trávicího systému. Vysoce zpracované potraviny ji však většinou postrádají. Zařazením celozrnných výrobků, ale i zeleniny se vám tak automaticky zlepší zažívání. Se zdravou stravou zároveň doplníte jídelníček o probiotika a prebiotika, a tak podpoříte celkové zdraví trávicího ústrojí.

    Se zlepšením trávení můžete zpozorovat i snadnější usínání a zkvalitnění samotného spánku. Na ten má mimo jiné vliv i příjem rafinovaného cukru. Rozkolísaná hladina glukózy totiž tělo podněcuje k častému probouzení se během noci, a to především tehdy, když den zakončíte tabulkou čokolády. 

  • Zhubnete a zlepší se vám pleť

    Autor: iStock.com

    Většina lidí se vrhne na zdravé stravování za účelem cíleného snížení váhy. Zdravá jídla totiž ve většině případů obsahují výrazně menší množství kalorií a zároveň vás díky vláknině zasytí. Vy tak můžete hubnout bez toho, že byste měli hlad, a ještě budete mít energie na rozdávání.

    Vynecháním zpracovaných potravin ulehčíte trávení a pomocí vitaminů a minerálů posílíte celkové zdraví organismu. Mnohem lépe se budete cítit i díky kvalitnímu pitnému režimu, ten se promítne také na vzhledu vaší pleti. Pokud vás trápí pupínky, zařaďte do jídelníčku vedle zdravých potravin i dostatek vody. 

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji