Chcete zdravější zažívání? 6 jednoduchých tipů, které vám pomůžou

  • Chcete zdravější zažívání? 6 jednoduchých tipů, které vám pomůžou
    26. srpna  2019 
     06:00

    Zdraví střev je nesmírně důležité, jelikož více než polovina imunitního systému se nachází v trávicí soustavě. Jeho úkolem je zajistit obranu před četnými patogenními mikroorganismy a toxiny, které mohou ohrozit střevní integritu, stálou teplotu těla, kyselost prostředí a další nezbytné podmínky ke správnému fungování organismu. Jak můžete svá střeva udržet zdravá, a zabránit tak vážným nemocem?

    Ne nadarmo se střevům přezdívá druhý mozek. Proces získávání živin je totiž velice složitý, a mají na něj dokonce vliv i naše emoce. Naučte se s ním proto zacházet co nejlépe! 

  • Zbavte se stresu

    Autor: istock.com

    Vysoká míra stresu má negativní vliv na celé tělo, včetně střev. Ten se může projevit bolestí žaludku nebo nepříjemnými zažívacími problémy, ale v dlouhodobějším měřítku může vést až k vážným onemocněním. 

    Zvolněte proto tempo a snažte se zejména dlouhodobému psychickému stresu vyhnout. Pokud to bude nezbytné, změňte své dosavadní zaměstnání a najděte si práci, kde se setkáte pouze s motivačním stresem, který vás bude vybízet k vyšším výkonům. 

  • Zaměřte se na svou životosprávu

    Autor: istock.com

    Jakmile budete jíst ve spěchu, velké porce a těžce stravitelná jídla, vaše střeva si rozhodně nebudou pískat radostí. Ráno si udělejte čas na to, abyste si připravili chutnou zdravou snídani, a tím nastartujete nejen svůj den, ale i zažívání.

    Do svého jídelníčku zařaďte takové potraviny, které mají pozitivní vliv na zažívání a pomáhají v čištění střev. Základem jsou ovoce a zelenina, které obsahují vodu, vitaminy, minerály a vlákninu. Ta pomáhá čistit střeva a nachází se mimo jiné i v celozrnných výrobcích, vločkách a luštěninách.

  • Konzumujte kysané mléčné výrobky

    Autor: iStock.com

    Aby trávicí trakt správně fungoval, je třeba udržovat bakterie střevní mikroflóry v rovnováze. Toho docílíte konzumací těch správných "přátelských" bakterií zvaných probiotika. Nacházejí se v kysaných mléčných výrobcích.

    Probiotika zvyšují obranyschopnost střev a celkovou imunitu. Zabraňují špatným bakteriím, aby roznášely toxické látky po těle, a snižují tak náchylnost k nemocem. Zahajte proto prevenci v podobě konzumace alespoň jednoho z kysaných mléčných výrobků, jako jsou jogurt, acidofilní mléko nebo jogurtový nápoj.

  • Vypijte alespoň dva litry vody denně

    Autor: iStock.com

    Součástí zdravé životosprávy je také pitný režim. Proplachujte proto svá střeva dostatkem čisté vody, která napomáhá ke správnému zažívání a odplavuje škodlivé látky z těla ven. V americké studii z Centra pro výzkum rakoviny se dokonce prokázalo, že správná hydratace organismu snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.

    Ačkoli je pitný režim závislý na mnoha faktorech, jako jsou váha, fyzická aktivita, ale i roční období, můžete se držet obecného doporučení, které uvádí dva litry tekutin denně. Nezapomeňte ale, že kofeinové nápoje naopak tělo odvodňují, a tak je vždy doplňte alespoň sklenicí vody navíc. 

  • Pravidelně cvičte

    Autor: istock.com

    Pohyb pomáhá zažívání a zároveň zvyšuje produkci hormonu serotoninu, kterému se přezdívá hormon štěstí. Díky němu se vám zvedne nálada, a opadne tak případný stres, se kterým se zrovna potýkáte. Nabízí se tak hned dva důvody, proč zařadit do svého denního režimu alespoň krátké cvičení.

    Ideální váha navíc pomáhá zajistit optimální fungování těla, a to včetně zažívání, a pomáhá cítit se ve svém těle dobře. A jelikož jde pohyb ruku v ruce se stravou, dodržování zdravého jídelníčku bude pro vás mnohem snazší!

  • Zjistěte, zda netrpíte intolerancí

    Autor: iStock.com

    Dlouhodobě jíte zdravě, cvičíte, ale neustálé bolesti břicha, křeče a průjem neustávají? S velkou pravděpodobností vás můžou trápit alergie nebo nesnášenlivost některé skupiny potravin. Mezi ty nejčastější patří intolerance laktózy, lepku, popř. sóji.

    Tím nejjednodušším způsobem, jak nalézt příčinu problému, je postupně dané potraviny vyřadit a pozorovat, jak vaše tělo na změnu reaguje. Pokud nebudete schopni problém sami vyřešit, navštivte svého lékaře, který vám udělá potřebné (gastroskopické) vyšetření. 

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji