Zhubněte díky houbám! Tipy na skvělé pochoutky, které vaší postavě neublíží

  • Zhubněte díky houbám! Tipy na skvělé pochoutky, které vaší postavě neublíží
    23. srpna  2019 
     06:00

    Nejenže je houbaření skvělý způsob, jak spálit kalorie, ale houby vám mohou značně usnadnit i vaši dietu! Patří totiž mezi ty nejméně kalorické potraviny a obsahují poměrně velké množství živin, jako jsou bílkoviny, vláknina, vitamin B, a stopový prvek zinek, všechno pomáhá v odbourávání tuku. Jak houby zpracovat a co si z nich připravit? Poradíme vám!

    Zatímco žampiony si můžete dopřát během celého roku, sezona lesních hub trvá jen pár týdnů v roce. Vyrazte proto do přírody, nasbírejte si pořádnou zásobu a z té čerpejte po celou zimu. 

  • Při houbaření spalujete!

    Autor: iStock.com

    Už u samotného sbírání hub můžete hubnout, a to především pokud se vydáte do lesa s prudšími svahy. Několikahodinová túra se tak rázem stává účinnou kardio aktivitou, při které posílíte i hýždě. A co je ke sběru hub potřeba? Stačí vám proutěný košík, aby se houby nezapařily, kapesní nůž a kvalitní obuv, ve které vám nehrozí zvrtnutí kotníku. 

    Sbírejte jen ty druhy, které bezpečně znáte. Jedovaté totiž od jedlých po chuti nerozeznáte. Pokud si některou houbou nebudete jistí, raději ji nechte v lese. Následná otrava totiž může skončit mnohem hůř než jen střevními problémy. 

  • Jak houby zpracovat do zásoby?

    Autor: iStock.com

    Jelikož sezona hub je časově omezená, nasbírejte si co největší množství a zpracujte houby tak, abyste je mohli využívat v průběhu několika dalších měsíců. Dva základní způsoby, jak s houbami naložit, jsou usušení nebo zamrazení. 

    I když sušená houba pokrm krásně ovoní, částečně ztrácí na chuti a nezachová si původní strukturu. Hodí se tak spíše do polévky nebo pod maso. Mnohem praktičtější je houby na trošce másla krátce podusit a následně je zamrazit. Budou tak kdykoli připraveny k okamžitému použití, a to i pro přípravu smaženice.

  • Houby jsou dietní a zdraví prospěšné

    Autor: iStock.com

    Jelikož jsou houby z velké části tvořeny vodou, obsahují naprosté minimum kalorií. Pracujte s nimi proto stejně jako např. se zelenou zeleninou, jako jsou okurka, salát, brokolice nebo cuketa. I při nízké energetické hodnotě se však nebojte, že byste hladověli. Vláknina v houbách vás dostatečně zasytí.

    Houby také obsahují mnoho dalších zdraví prospěšných látek, které zaručeně oceníte. Podporují zdraví srdce, mají nízký obsah sodíku a nezatěžují ledviny. Obsahují také vysoké množství draslíku, který snižuje krevní tlak. Díky vitaminům B2 a B3 snižují hladinu cholesterolu v krvi, posilují imunitní systém, a v tradiční čínské medicíně se dokonce používaly na léčbu virových onemocnění, nachlazení a chřipky. Navíc jsou plné antioxidantů, které tělo zbavují škodlivých látek.

  • Recept na houbové bramboráky

    Autor: iStock.com

    Smaženice, kulajda a houbová omáčka jsou z jídel, která si můžete upravit do zdravější podoby. Stačí snížit množství tuku a nahradit ho nejlépe některou ze zdravějších alternativ. Zapomeňte tak na jíšku a smetanu vybírejte s co nejnižším podílem tuku. 

    Pokud hledáte nějaký nový recept, pak vyzkoušejte houbové bramboráky z trouby! Skvěle se hodí do sychravého počasí, kdy chuťové pohárky touží po teplém vydatném jídle.

    Postupujte stejně jako u běžných bramboráků. Nastrouhejte brambory najemno, přidejte trochu hladké celozrnné mouky, vejce, sůl, pepř, sušenou majoránku a prolisovaný česnek. Nakonec do vzniklé směsi přidejte sušené houby, které jste si – nejlépe přes noc – namočili, nebo vytáhněte zásobu hub z mrazáku a ty krátce ohřejte. 

    Na pečicí papír vytvarujte z těsta bramboráky a pečte je při 180 °C přibližně půl hodiny. Podávejte se zakysanou smetanou nebo kyselým zelím, které je bohatým zdrojem vitaminu C. 

  • Recept na pomazánku s houbami

    Autor: iStock.com

    Stejně jako si chléb zdobíte zeleninou, můžete na něj položit i osmažené hříbky. Na plátek celozrnného chleba namažte žervé nebo domácí tvarohovou pomazánku. Nakrájejte si nadrobno cibuli, tu na trošce másla osmažte dozlatova a přidejte najemno nasekané houby. Opékejte je zprudka, aby krásně zezlátly a nepustily příliš vody. Směs hub naservírujte na chléb a originální snídaně je na stole!

    Osmažené houby můžete dát i na opečený toust. Na něj položte ztracené vejce nebo volské oko. Výsledkem je moderní verze houbové smaženice.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji