- 12. srpna 2019 06:00
Ačkoli neexistuje žádná univerzální ani zázračná potravina, která by vás lusknutím prstů zbavila kil navíc, můžete svůj jídelníček upravit tak, abyste hubli snadno a rychle. Nutriční specialistka Monika Bartolomějová ze Světa zdraví tvrdí, že správně nastavený výživový plán ovlivňuje nejen úspěšnost hubnutí, ale z třiceti procent i váš sportovní výkon.
Kterých osm potravin by ve vašem jídelníčku nemělo chybět a jaká jídla si z nich můžete připravit?
Mrkev a dýně
Autor: iStock.comK dosažení zdravého a štíhlého těla vám pomůže, když do svého jídelníčku zařadíte mrkev a dýni, které můžete vařit v páře, dusit nebo „zdravě“ grilovat. „Vedle možnosti zdravé přípravy mají tyto potraviny skvělé výživové hodnoty. Dýně je například zdrojem provitaminu A. Betakaroten obsažený v dýni i mrkvi má antioxidační účinky,“ tvrdí nutriční specialistka Bartolomějová.
Vyzkoušejte dýňové hranolky podle Světa zdraví:
- 1 středně velká dýně hokkaido
- olivový olej, sůl, pepř, drcený kmín
- bylinky (oregano, tymián, rozmarýn)
Omytou a vydlabanou dýni i se slupkou nakrájejte na menší půlměsíčky (velikostně odpovídající hranolkům). Hranolky dejte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olivovým olejem, okořeňte a přidejte bylinky dle chuti. Dýni pečte v troubě vyhřáté na 180 °C cca 30–40 minut. Upečené hranolky lze podle chuti potřít drceným česnekem se solí.
Dýňové hranolky mohou být vhodnou přílohou k pečenému masu či rybě nebo pochutinou podávanou s jogurtovým dipem.
Kapusta
Autor: iStock.comKapusta se dá, stejně jako dýně a mrkev, tepelně upravit v páře, dusit, grilovat nebo si z ní můžete připravit velice chutnou polévku. Podle Moniky Bartolomějové obsahuje v porovnání se škrobovou zeleninou méně sacharidů: „Zelená listová zelenina je méně kalorická. Můžete si ji tedy dopřát ve větším množství.“ Tmavá listová zelenina by měla tvořit základ zdravého jídelníčku i podle fitness trenérky Hollerové, která tvrdí, že kapusta, špenát nebo třeba spirulina mají vysoký obsah alkalizujícího chlorofylu, který napomáhá regeneraci buněk.
Luštěniny
Autor: istock.comAby bylo hubnutí úspěšné, je důležité do jídelníčku doplňovat zdroje bílkovin. „K restované zelenině přidejte kvalitní maso nebo můžete zvolit luštěniny,“ doporučuje Bartolomějová. Zároveň však upozorňuje na nutnost hlídat si jejich množství, protože luštěniny vedle zdraví prospěšné vlákniny a rostlinných bílkovin obsahují i poměrně dost sacharidů.
Trenérka Hollerová k tomu však dodává, že sacharidů se není třeba bát. „Kvalitní sacharidy jsou důležitou součástí jídelníčku, a to zejména u aktivních lidí. Pomáhají s budováním svalů, hubnutím a v neposlední řadě s regenerací po tréninku,“ vysvětluje Hollerová. Skvělým zdrojem rostlinných bílkovin pak jsou černé a červené fazole, čočka nebo cizrna, ze které si můžete udělat chutný hummus.
Česnek, cibule, zázvor
Autor: istock.comK podpoře hubnutí a zároveň i obranyschopnosti organismu slouží pálivé koření. „Česnek, cibule, zázvor či pálivé koření jako chilli papričky dokážou jídlo výborně ochutit. Dokážou také podpořit rychlost metabolismu, ale nevěřte tomu, že pokud si dáte trochu chilli papriček do jídla, zhubnete,“ upozorňuje nutriční specialistka Bartolomějová. Fitness trenérka Hollerová doporučuje vyzkoušet z chilli a dalšího koření výrobu vlastního spalovače tuku, který vám pomůže nakopnut metabolismus.
Vyrobte si vlastní spalovač tuku podle trenérky Katky:
- 1 vrchovatá lžička kakaa
- 1 lžička prášku macha
- čtvrt lžičky chilli
- půl lžičky skořice
- půl lžičky kurkumy
Smíchejte sypké ingredience, poté je důkladně promíchejte. Pro pohodlnější užívání je možné směs nakapslovat (v tomto případě použijte více chilli). Kapsle různých velikostí lze sehnat například v lékárně. Bez použití kapslí smíchejte lžičku výsledné směsi s vodou. Směs pijte ráno a zapíjejte cca 2 dl čisté neperlivé vody.
Grapefruity
Autor: iStock.comO grepech se dlouhodobě traduje, že napomáhají hubnutí. Celebrity v Hollywoodu svého času dokonce ujížděly na tzv. grepové dietě, té se ale raději vyhněte. „Hollywoodská grepová dieta, tukožroutská polévka a další diety tohoto typu jsou nesmyslné, nefungují, a dokonce mohou být zdraví nebezpečné,“ upozorňuje nutriční specialistka Bartolomějová.
Pokud ale grepy a další citrusové plody zařadíte do vyváženého jídelníčku, tělu tím prospějete. „Grepy jsou dobrým zdrojem vitaminu C, draslíku, vápníku. Obsahují i cenné flavonoidy, které v těle působí jako antioxidanty,“ říká Bartolomějová. Trenérka Hollerová doporučuje konzumaci grepů v souvislosti s regenerací. „Grepy posilují imunitní systém, podporují produkci hormonů a preventivně působí proti infekcím a nachlazení,“ říká na závěr Hollerová.
/