Kvůli tloušťce utratila přes půl milionu, aby mohla do letadla! Pomohla až operace žaludku

Za svou obezitu dlouhé roky vinila genetiku. Postavu jako ona totiž měly i maminka a babička.
Foto: Profimedia.cz
15. srpna  2019 
 06:00

Devětatřicetiletá Australanka Doina Nicutescu zhubla o neuvěřitelných šestasedmdesát kilogramů za méně než dva roky. Odhodlání podstoupit operaci žaludku našla po zkušenostech s létáním letadlem, které se pro ni za poslední roky stalo hotovou noční můrou! Kvůli tloušťce utratila během čtyř let za větší sedadla v business třídě více než půl milionu korun! I přes veškeré obtížnosti ale zvládla procestovat padesát zemí světa.

„Vždy jsem měla obrovskou vášeň pro cestování, ale poznávat svět jako obézní člověk bylo kolikrát opravdu těžké," vzpomíná Doina, která za posledních dvacet let navštívila i několik destinací, kam lidé jezdí výhradně za odpočinkem u moře. „Byla jsem v létě na Tahiti, v Thajsku, na Havaji, řeckých ostrovech i v Chorvatsku, ale na žádném z míst jsem si neoblékla plavky," tvrdí Doina. 

„Zatímco všichni ostatní plavali, skákali z člunů a opalovali se v bikinách s koktejlem v ruce, já seděla zahalená v pozadí," dodává. Obézní Australanka se sto třiapadesáti kilogramy byla bohužel často terčem posměchu. Zejména v Asii se lidé s morbidní obezitou příliš nesetkávají, a tak si na Doinu často ukazovali prstem a vysmívali se jí. 

Nejhorší zkušenost si ale přivezla z Turecka, tam si ji totiž jedna rodina natáčela na video, a dokonce se ji nebála požádat o společnou fotografii. Nejenže tak Doina musela čelit při cestování posměchu, ale ani samotný let letadlem nebyl snadný. Sedadla v ekonomické třídě pro ni byla velice malá, opěrky na ruce se leckdy nedaly sklopit... „Vždy jsem vnímala, jak byli ostatní cestující otrávení, když jsem si vedle nich sedla. Jednou, když jsem cestou na toaletu procházela uličkou, jsem dokonce zaslechla, jak někdo říká, že se do té kabinky stejně nevejdu," vzpomíná Doina.

Běžná velikost bezpečnostních pásů devětatřicetileté Australance nikdy nestačila, a tak musela žádat o prodloužený pás. „Letušky byly obvykle diskrétní, až na jednu, která přes celé letadlo zakřičela: Tady je váš bezpečnostní pás! A zvedla ho nad hlavu, aby ho všichni cestující viděli," vzpomíná Doina. Byla z nepříjemného zážitku natolik v rozpacích, že se rozhodla si pás nechat, aby už o něj nikdy nemusela žádat.

Aby se Doina zcela vyhnula podobným situacím, začala si kupovat sedadla v business třídě, která byla širší. Za čtyři roky cestování letadlem ji ale obezita připravila o šest set tisíc korun! Bylo tak na čase, aby Doina přestala za svou obezitu vinit geny a začala svůj způsob stravování řešit. 

„Všichni si myslí, že když jste obézní, přejídáte se dvacet čtyři hodin denně. Přitom já nikdy nejedla úplně špatně a pohybu jsem měla asi tolik jako běžný teenager," tvrdí Doina, která už v sedmnácti letech vážila sto kilogramů. Přestože jí nedělal výběr jídel až takový problém, nedokázala dodržovat běžnou velikost porcí.

To byl také jeden z důvodů, proč se Doina v květnu roku 2016 rozhodla podstoupit zmenšení žaludku. Už během prvního roku jí váha klesla o šedesát kilo a o dalších šestnáct zhubla hned začátkem následujícího roku. Pro svou postavu snů také podstoupila několik liposukcí a plastických operací, které ji zbavily nadbytečné kůže. Cestování je dnes pro ni už o poznání příjemnější a business třídu si kupuje za odměnu, nikoli jako nezbytnost.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji