Kávová dieta: Kolik jakého kafe pít, abyste zhubli ještě letošní léto?

  • Kávová dieta: Kolik jakého kafe pít, abyste zhubli ještě letošní léto?
    29. července  2019 
     06:00

    Kávová dieta je relativně nový stravovací režim, který už si nyní získal spoustu příznivců. Dieta zahrnuje pití několika šálků kávy denně a omezení v kalorickém příjmu. Spoustě lidem pomohla káva k rychlejšímu úbytku, ale také je třeba počítat s nevýhodami, které tahle dieta přináší. Seznamte se s tímto horkým trendem v hubnutí!

    Je pro vás káva požitkem? Pak vás určitě potěší, že se s její pomocí můžete zbavit i nadbytečných kil! Stačí dodržovat pár základních pravidel. Mezi ně patří i poměrně příkré omezení energetického příjmu. Jen to, že budete k normálnímu jídlu pít víc kafe, zkrátka nestačí. 

  • Původ kávové diety

    Autor: istock.com

    Kávová dieta vychází z knihy The Coffee Lover’s Diet, neboli ve volném překladu "milovníci kávy", od autora Bobyho Arnota. V knize Dr. Arnot tvrdí, že pití kávy několikrát denně může zrychlit váš metabolismus, může urychlit spalování tuků, bránit vstřebávání kalorií a snížit chuť k jídlu.

    K napsání knihy ho inspiroval způsob života na malém řeckém ostrově Ikaria, kde se nachází spousta zdravých starších lidí. Dr. Arnot věří, že jsou jejich zdraví a dlouhověkost výsledkem vysokého příjmu kávy, která je bohatá na antioxidanty.

  • Kolik kávy denně musíte vypít?

    Autor: istock.com

    Dietní plán kávové diety zahrnuje pití minimálně tří šálků (tj. 720 ml) lehce pražené kávy denně. Lehce pražená káva bývá na rozdíl od tmavších druhů bohatší na polyfenolické antioxidanty.

    Dr. Arnot klade v knize zvláštní důraz na typ kávy, který si vyberete, a na její přípravu. Doporučuje lehce pražená kvalitní kávová zrna, která si sami doma umelete. Kávu si následně připravíte pomocí filtrované vody.

    Dieta neurčuje přesné množství kávy, a dokonce povoluje i druhy bez kofeinu. Musíte však splnit minimální počet v podobě tří šálků a neměli byste kávu sladit ani přidávat do ní mléko nebo smetanu.

  • Jídelníček podle Dr. Arnota

    Autor: istock.com

    Jedno jídlo denně Dr. Arnot doporučuje nahradit zeleným smoothie s vysokým obsahem vlákniny. V knize jsou uvedeny konkrétní recepty, kterými se můžete, ale nemusíte řídit. Vaše stravování v průběhu dne by mělo být lehké, s nízkým obsahem kalorií a tuků. Z potravin byste měli vybírat celozrnné potraviny, ovoce a zeleninu. 

    Ukázkové jídelníčky z knihy Dr. Arnota obsahují přibližně patnáct set kalorií, což je méně, než běžný člověk potřebuje. Lze tak očekávat poměrně rychlý úbytek na váze. Jídla v knize zahrnují tofu s celozrnnou rýží a zeleninou nebo salát s grilovaným kuřecím masem a zálivkou z vinného octa.

    Lidé, kteří se jídelníčky řídili, opravdu úspěšně zhubli, a to pravděpodobně díky striktnímu omezení v počtu kalorií. Některé důkazy ale naznačují, že právě káva napomáhá rychlejší redukci tuku. 

  • Pozitiva kávové diety

    Autor: istock.com

    Káva je bohatá na kofein a antioxidanty zvané polyfenoly, které přinášejí hned několik zdravotních výhod, včetně snížení rizika vzniku zánětu a poškození tkání volnými radikály. A pokud jde o hubnutí, káva má hned dvě potenciální výhody – snížení chuti k jídlu a zrychlení metabolismu.

    Studie o třiatřiceti lidech s nadváhou i normální hmotností dokázala, že pití kávy u lidí s nadváhou u nich snížilo počet přijatých kalorií. Během tří sezení obdržela každá osoba před snídaní šálek kávy s 2,7 mg kofeinu. U osob, které měly vodu nebo kávu s nižším obsahem kofeinu, se chuť k jídlu nijak nezměnila. Jiná studie však tento výsledek svádí na placebo efekt. 

    Kofein je však jednoznačně stimulant, který vám může během cvičení zlepšit výkon. Spálíte tak podstatně více kalorií a v dlouhodobém důsledku zrychlíte svůj metabolismus. Právě pro tento účinek obsahují kofein také doplňky stravy pro podporu spalování.

  • Nevýhody kávové diety

    Autor: istock.com

    Přestože přináší pití kávy spoustu výhod, nadměrné množství kofeinu vám může způsobit i zdravotní problémy, a to v podobě vysokého krevního tlaku. To potvrdila i jedna observační studie, která zkoumala vliv kávy na osoby s vysokým krevním tlakem. Nadměrné hodnoty u těchto lidí byly značně vyšší než u osob, které kávu nepily.

    Kofein je také účinné diuretikum, což znamená, že vaše tělo vylučuje více tekutin prostřednictvím moči. Pokud se tak rozhodnete pít hodně kávy, budete muset na toaletu častěji. Močí se však vylučuje i draslík a další důležité elektrolyty. Ztráta příliš velkého množství draslíku může vést ke stavu zvanému hypokalémie. To je však ve spojitosti s pitím kávy velice vzácné.

    V neposlední řadě bylo pití nadměrného množství kávy nejednou spojováno i se srdečními záchvaty, bolestí hlavy, nespavostí, zvýšeným rizikem zlomenin kostí, osteoporózou, a dokonce i s depresí. Čtyři šálky kávy denně jsou však stále považovány za bezpečné.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji