Cvičíte a chcete zhubnout? Zásadní chybu nejspíš děláte po sportu!

  • Cvičíte a chcete zhubnout? Zásadní chybu nejspíš děláte po sportu!
    5. srpna  2019 
     06:00

    Ať už trénujete na maraton nebo jen běháte pro zábavu, každý pohyb je pro tělo zdravý a posiluje vaše srdce. Ale v závislosti na tom, jaký je váš cíl, je důležité si správně sestavit i jídelníček. Zatímco jídlo před aktivitou vám dodá potřebnou energii, to, co sníte po běhu nebo cvičení, může výrazně ovlivnit hubnutí, ale i nabírání svalů. Co si dát, a čemu se naopak vyhnout?

    Největší chybou je po náročném výkonu jídlo vynechat. Podpořte formování postavy dostatečným kalorickým příjmem a vhodným výběrem živin. 

  • Cíl: redukce váhy

    Autor: iStock.com

    Během pohybové aktivity tělo spaluje tuk a zároveň přichází o důležité látky. Bezprostředně po sportu se proto napijte, abyste předešli dehydrataci, a do hodiny a půl po sportu by mělo následovat plnohodnotné jídlo. 

    Zejména po náročnější aktivitě nevynechávejte sacharidy, které jsou zdrojem rychlé energie a vyrovnají hladinu krevního cukru. Zároveň tím podpoříte regeneraci a druhý den se nebudete cítit unavení a bez energie. 

    Vedle přílohy nezapomínejte ani na zdroj bílkovin, které ochrání svalovou hmotu a účinně opraví potrhaná svalová vlákna. Vybírat můžete ze zdrojů živočišných bílkovin, jako jsou vejce, maso, sýry nebo mléčné produkty. Spolu s přílohou doplňte jídlo také o zeleninu obsahující vlákninu a důležité vitaminy, o které při pocení přicházíte. 

  • Cíl: nabírání svalové hmoty

    Autor: iStock.com

    Stejně můžete postupovat i při skladbě jídla v případě, že je vaším cílem nabírání svalové hmoty. Pro větší efektivitu byste však měli doplnit bílkoviny do půl hodiny po sportu, a to ve formě proteinového nápoje, jehož vstřebatelnost je např. v porovnání s masem nebo vejci mnohem rychlejší. Dále k nápoji přidejte i rychlé cukry, jejichž ideálním zdrojem je ovoce.

    Následně do dvou hodin po potréninkové svačině zařaďte pevné jídlo složené z komplexních sacharidů a bílkovin s menším množstvím tuků. Opět k pokrmu přidejte porci zeleniny. Ačkoli je oblíbeným fitness jídlem libové kuřecí maso s rýží a brokolicí, vybírat můžete z širokého spektra příloh i zdrojů bílkovin. 

  • Vynechání jídla je chyba

    Autor: istock.com

    Velice často se ženy pro co nejrychlejší úbytek na váze uchylují k hladovění. Ani po sportovní aktivitě nedoplní chybějící živiny, a tím mohou svému tělu značně ublížit. Nejenže nízká hladina cukru v krvi může vést k nevolnosti, ale také dojde k úbytku svalové hmoty.

    A jelikož jídlo funguje pro tělo jako palivo, pravidelné vynechávání jídla může vést i ke zpomalení metabolismu. Dalším vedlejším účinkem hladovění jsou i podrážděnost, únava a zhoršení kvality spánku.

  • Dortík zničí vaše úsilí

    Autor: iStock.com

    "Cvičím, abych si mohla dopřát." Tak zní věta mnoha žen, které neustále bojují s přibývajícími kily. Jejich veškerá snaha při sportu přichází nazmar, jelikož kalorický příjem i přes každodenní cvičení převyšuje výdej.

    Přestože jste např. půlhodinovým během spálila okolo tří set kalorií, zákusek ke kávě váš výkon v nejlepším případě anuluje, v horším vás dostane do kalorického nadbytku. Dortík může být totiž mnohem kaloričtější než plnohodnotné jídlo s přílohou, a navíc neobsahuje potřebné bílkoviny. Nepřispěje tak k regeneraci a váha vám bude dlouhodobě stoupat.

  • Nezapomínejte pít

    Autor: iStock.com

    Kvalitní hydratace je stěžejní jak pro podaný výkon, tak i celkovou funkci organismu. Chcete-li tak dosáhnout těch nejlepších výsledků, nezapomínejte na dostatečné množství tekutin v průběhu celého dne. 

    Voda z těla odplavuje odpadní látky, podporuje trávení a také tělo ochlazuje. I přes horké dny ale pijte vodu o pokojové teplotě. Tělo nebude mít zbytečnou práci s jejím ohřátím, a k hydrataci tak dojde okamžitě. Během sportu doplňujte vodu jen po doušcích, aby vás voda netížila v žaludku. O to více vody však vypijte, jakmile vaše sportovní aktivita skončí.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji