Anti-aging food! Díky těmto 5 potravinám omládnete a vaše pleť bude zářit

  • Anti-aging food! Díky těmto 5 potravinám omládnete a vaše pleť bude zářit
    2. srpna  2019 
     06:00

    Patříte mezi ženy, které touží po hladké zářivé pleti? Pokud se vám ani přes používání kvalitní kosmetiky nedaří dosáhnout toho nejlepšího výsledku, možná byste měla pozornost zaměřit na svůj jídelníček. Přestože neexistuje žádné zázračné jídlo, po kterém  by vám vrásky zmizely,  správným výběrem potravin můžete do velké míry zpomalit stárnutí pleti, a podpořit tak její mladistvý vzhled.

    Vyhledávejte potraviny, které hydratují, jsou plné antioxidantů, vitaminů a dalších živin. Nepodceňte však ani dostatek spánku a pravidelný pohyb.

  • Meruňky

    Autor: iStock.com

    Zejména v létě byste měla konzumovat dostatek ovoce, které je plné vitaminů a vody, která vám pomáhá pleť hydratovat. Vitamin C navíc napomáhá tvorbě kolagenu, a vaše pleť tak bude díky němu na pohled mnohem pevnější.

    V boji proti stárnutí jsou ale také účinné antioxidanty, které pomáhají s obnovou buněk a bojují proti volným radikálům. Jeden ze silných antioxidantů je právě betakaroten. Ten naleznete zejména v oranžově zbarveném ovoci, jako jsou meruňky, jejichž sezona právě vrcholí, nebo pomeranče a mandarinky. 

  • Ovesné vločky

    Autor: istock.com

    Mezi oblíbené suroviny, které bývají často součástí masek na obličej, patří i ovesné vločky. Ty obsahují přírodní rostlinnou chemikálii, která pomáhá předcházet poškození kožních buněk a uklidňuje podráždění kůže. Vedle vnější aplikace byste je ale neměla vyřadit ani z jídelníčku.

    Jako celozrnná obilovina mají ovesné vločky nízký glykemický index, a tak udržují nižší hladinu cukru v krvi. „Je známo, že vysoce glykemická jídla způsobují akné a vrásky,“ říká americká dermatoložka z New Yorku Debra Jaliman. Z ovesných vloček si můžete připravit ovesnou kaši nebo je lze použít i na slané pokrmy, např. při přípravě cuketových placiček nebo celozrnného chleba. 

  • Avokádo a tučné ryby

    Autor: istock.com

    Od věku čtyřiceti let je pleť mnohem náchylnější k poškození a je na dotek hrubší a suchá. Zdravé tuky vám pomáhají pleť dostatečně hydratovat, a to přirozenou schopností v pokožce zadržovat vodu. Pleť tak působí mnohem plněji a mladistvěji. 

    Pravidelně proto do své stravy zařaďte avokádo, ale i tučné ryby, jako jsou losos nebo makrela, obsahující mastné kyseliny včetně omega-3. Zdravé tuky působí v těle protizánětlivě, zpomalují stárnutí a podporují trávení. Vyhýbejte se však tučným smaženým jídlům, která mají pro tělo zcela opačný účinek. 

  • Hovězí maso a listová zelenina

    Autor: istock.com

    Vytěžte z letního grilování maximum! Dopřejte si plátek libového hovězího masa a dodáte tělu nezbytné bílkoviny včetně kolagenu, který je pro pevnost a elasticitu pleti nezbytný. 

    Zároveň ale můžete podpořit tvorbu kolagenu v těle i konzumací potravin, které samy o sobě kolagen neobsahují. Patří sem zelenina bohatá na vitamin C, tmavá listová zelenina, jako jsou špenát a kapusta, nebo dokonce sója. Aminokyseliny – prolin a glycin – totiž podporují funkce buněk a schopnost těla produkovat vlastní kolagen.

  • Kurkuma

    Autor: iStock.com

    Vedle běžných potravin se zaměřte i na koření. Přírodní barvivo v kurkumě zvané kurkumin obsahuje antioxidanty a protizánětlivé složky. Jeho vlastnosti mohou pokožku rozzářit a dodat jí zdravý lesk. Pomůže vám ale i s hojením ran, včetně jizev po akné.

    Nehovíte příliš indické kuchyni ani curry? Možná budete chtít vyzkoušet domácí kurkumovou obličejovou masku, a přesvědčit se tak o pozitivních účincích na vlastní kůži. Smíchejte malé množství řeckého jogurtu, medu a kurkumy a aplikujte tenkou vrstvu směsi na obličej. Nechte masku působit patnáct minut a poté ji opláchněte vlažnou vodou.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji