Pitný režim v horku. Víme, kolik musíte vypít, abyste neohrozili své zdraví

  • Pitný režim v horku. Víme, kolik musíte vypít, abyste neohrozili své zdraví
    14. června  2019 
     06:00

    Dostatečný příjem tekutin je důležitý po celý rok. Zejména v létě je ale riziko dehydratace mnohem větší. I přes vysoké letní teploty na pití čisté vody spousta lidí zapomíná a pak je v důsledku trápí únava a bolest hlavy, kterou místo skleničky vody řeší práškem proti bolesti. Kolik vody byste správně denně měli vypít a které nápoje zcela vyřadit?

    Dodržujete zdravý jídelníček, ale s pitným režimem to u vás vázne? Dodržujte pár jednoduchých zásad a zbavíte se mnoha zdravotních problémů, i celulitidy!

  • Musíme pít v létě více?

    Autor: istock.com

    Denní příjem tekutin by se neměl řídit pouze ročním obdobím. V létě je však mnohem pravděpodobnější, že budete mít větší žízeň. „Pravdou je, že v létě máme pocitově chuť pít více. Je to dáno především tím, že se více potíme a dochází k vyšší míře dehydratace organismu. Je třeba si uvědomit, že se voda neztrácí pouze potem, ale i močí, dýcháním a dalšími způsoby,“ vysvětluje na úvod hlavní nutriční specialistka Ing. Monika Bartolomějová ze Světa zdraví.

  • Kolik vody denně bychom měli vypít?

    Autor: iStock.com

    „Zdravý člověk v klidovém režimu, pokud není venku horko, by měl denně vypít 0,03 litru na 1 kg své tělesné váhy. Bude-li někdo vážit například 70 kg, tak vynásobíme tuto váhu hodnotou 0,03 l a vyjde nám číslo 2,1 litru,“ tvrdí Monika Bartolomějová. Pitný režim ale také ovlivňuje míra pocení, která je u každého individuální, což úzce souvisí s množstvím fyzických aktivit. 

    Vypočítané množství je ale pouze orientační. Dejte mimo jiné i na vlastní pocit, a pokud jste dosud vypili sotva dvě sklenice vody denně, navyšujte pitný režim postupně. Řídit se můžete barvou moči, která by měla být téměř čirá.

  • Příznaky dehydratace

    Autor: istock.com

    Bez vody vydrží organismus velmi krátkou dobu. „Celkem rychle, již za den, maximálně za dva (u seniorů a dětí dříve), se rozvíjí porucha vnitřního prostředí provázená příznaky dehydratace – únavou, závratěmi, bolestmi hlavy, nesoustředěním, zrychleným tepem a sníženým močením. Pokud nedojde k nápravě, stav se dále prohlubuje a dochází k poruchám vědomí a poškození důležitých orgánů,“ varuje praktická lékařka MUDr. Irena Sobotková.

    Voda by měla mít vlažnou teplotu, aby se do buněk vstřebala rychleji. Ledovou vodu totiž musí tělo nejprve ohřát. Tělo sice vydá více energie, což při hubnutí oceníte, ale proces hydratace tak značně zpomalíte. 

  • Hydratace organismu pomocí stravy

    Autor: istock.com

    Zdravá strava vám dodá vedle důležitých živin, minerálů a vitaminů také vodu. Ta je nejvíce obsažena v ovoci a zelenině. Příjem vody ze stravy by se měl pohybovat až okolo 800 mililitrů denně! Pokud si tak v létě dopřejete kilový meloun, který je až z devadesáti procent tvořen vodou, máte splněno.

    Nesprávnou volbou stravy tak snadno můžete vodu postrádat. Vyhýbejte se  polotovarům, uzeninám, paštikám, slanému pečivu, ale i sladkostem, jelikož tyto potraviny žádnou vodu neobsahují. Pozor si dejte také na větší množství kávy či zeleného čaje, které organismus odvodňuje.

  • Vyhýbejte se bublinkám

    Autor: istock.com

    Nápoje s vyšším obsahem oxidu uhličitého mohou způsobit vyšší krevní tlak včetně vyšší tepové frekvence. Oxid uhličitý působí negativně také na vylučovací systém, jelikož ledviny ve zvýšené míře vylučují vodu a minerální látky.

    „Bublinky oxidu uhličitého v sycených nápojích mohou způsobovat pocity plnosti a nadýmání, u citlivějších osob může dojít k mírnému podráždění žaludku nebo zhoršení žaludečního refluxu,“ doplňuje MUDr. Irena Sobotková. Perlivou vodu si tak dopřávejte spíše příležitostně a upřednostňujte vodu a ostatní nápoje bez bublinek.

  • Určité nápoje ohrožují naše zdraví

    Autor: istock.com

    „Limonády, colové nápoje, energetické nápoje a další obsahují různé formy cukru, umělá sladidla, CO2, kyselinu fosforečnou, což zcela jistě nejsou látky, které naše tělo potřebuje. Při vysokém dávkování a v souvislosti s mnoha dalšími faktory se totiž mohou podílet na rozvoji některých onemocnění, mezi která patří i onemocnění nádorová,“ upozorňuje na nástrahy v nedietních nápojích Monika Bartolomějová.

    Mnohé studie také dokázaly, že častá konzumace náhražek cukru může naopak způsobit hromadění tuků, a to zejména u lidí, kteří už obézní jsou. Sabyasachi Sen, profesor medicíny a endokrinologie na Univerzitě George Washingtona ve Washingtonu, dokonce tvrdí, že umělá sladidla způsobují poruchy metabolismu.

     

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji