- 8. června 2019 06:00
Chcete jíst zdravě, ale bojíte se, že vás dieta zruinuje? K tomu, abyste uvařili chutná zdravá jídla, nepotřebujete žádné drahé suroviny. Pochutnejte si na bezmasých jídlech, ve kterých nechybějí bílkoviny, a dostupné druhy zeleniny přetvořte v naprosté delikatesy! Tahle jídla jsou rychlá a při dietě zaženou hlad i chutě.
Avokádo, chřest, losos nebo pekanové ořechy jsou zdravé potraviny, které ale nepatří zrovna k nejlevnějším. Zaměřte se proto na jejich levnější náhrady!
Sardinková pomazánka zdrojem omega-3
Autor: istock.comMezi kvalitní zdroje bílkovin patří ryby. Ve vašem jídelníčku by se měly objevit alespoň jednou do týdne, jelikož obsahují prospěšné esenciální mastné kyseliny řady omega-3, vitamin D, jod, železo a selen.
Na rozdíl od běžného masa u ryb se nemusíte bát vyššího množství tuku. Bílkoviny v rybách jsou lehce stravitelné a žaludek opouštějí po dvou až třech hodinách, zatímco maso vepřové se tráví až osm hodin.
Taková pravidelná konzumace lososa se ale může pěkně prodražit. Doplňujte do jídelníčku omega-3 ve formě lněného semínka a z výběru ryb sáhněte po sardinkách!
Pomazánka ze sardinek
Konzervu sardinek ve vlastní šťávě smíchejte s najemno nakrájenou cibulkou a kyselými okurkami, žervé, lžící plnotučné hořčice a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.
Lehký vajíčkový salát
Autor: istock.comMezi levnější zdroje bílkovin patří také vejce, která lze zpracovat hned na několik způsobů, a tak je můžete snídat i večeřet. Pohlídejte si však celkový denní příjem tuků, jelikož jeden žloutek – v závislosti na velikosti vejce – obsahuje přibližně pět gramů tuku.
Lehký vajíčkový salát
Na 2 porce budete potřebovat:
- 4 vejce
- 150 g bílého 10% jogurtu
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- svazek jarní cibulky
- 2 ks řapíkatého celeru
- 80 g sterilované kukuřice
- citronovou šťávu
- sůl a pepř
Vejce uvařte natvrdo a spolu s celerem i jarní cibulkou nakrájejte na menší kousky. Vejce spolu se zeleninou smíchejte s jogurtem a přidejte hořčici, citronovou šťávu, sůl a pepř.
Vegetariánská bowl s čočkovými karbanátky
Autor: istock.comNejrůznější bowls se staly na sociálních sítích velkým hitem. Mezi hlavní suroviny ale často patří avokádo, losos a další dražší suroviny. Stejně chutnou bowl si ale můžete připravit i z mnohem obyčejnějších surovin. Stačí zapojit trochu fantazie.
Vyberte alespoň tři sezonní druhy zeleniny, které tak budou cenově dostupné, a jako zdroj bílkovin a složených sacharidů použijte luštěniny. Čočkové karbanátky připravíte velice rychle a uvidíte, že nadchnou i zarputilé masožravce.
Čočkové karbanátky
- 200 g červené čočky
- 1 bílá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 větší mrkev
- 2 vejce
- 5 lžic jemných ovesných vloček
- sušená majoránka, sůl a pepř
Červenou čočku nechte 15 až 20 minut vařit, dokud nebude zcela měkká, a poté ji dohladka rozmixujte. Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek prolisujte, mrkev nastrouhejte a vše smíchejte s čočkou. Nakonec přidejte rozšlehaná vejce, ovesné vločky, majoránku, sůl a pepř. Těsto by mělo být tuhé, aby se s ním dobře pracovalo.
Tvarujte malé, nepříliš vysoké karbanátky. Ty položte na plech s pečicím papírem a pečte v troubě při 200 °C přibližně 20 až 30 minut.
Pokrm můžete doplnit domácím jogurtovým dresinkem.
Domácí celozrnná pizza s cuketou
Autor: istock.comMožná vás překvapí, že i při dietě si můžete dopřát jídlo, jako je pizza! Využijte letní sezony cuket a naplňte ji pouze zeleninou. Nejenže ušetříte, ale mnohem lépe tak vyzní jednotlivé chutě.
Celozrnná pizza s cuketami
- 1 hrnek celozrnné mouky
- 1/2 hrnku vlažné vody
- 3 lžíce olivového oleje
- špetka himálajské soli
Na náplň:
- rajčatový protlak
- 2 stroužky česneku
- 1/2 zelené cukety
- 1/2 bílé cukety
- 2 větší rajčata
- oregano
- mozzarella nebo nízkotučný tvrdý sýr
Z mouky, vody, oleje a soli vypracujte hladké nelepivé těsto. Prsty ho rozmačkejte na pečicí papír do tvaru kruhu. Plochu potřete rajčatovým protlakem, posypte plátky česneku a do tvaru vějíře vyskládejte natenko nakrájené cukety a rajčata. Nakonec pizzu posypte oreganem, popř. sýrem. Okraje zahněte a pizzu pečte při 200 °C přibližně 15 minut.
Tip: Cuketu před pečením osolte a nechte tzv. vypotit. Přebytečnou vodu osušte.
Mrkvové muffiny z ovesných vloček
Autor: istock.comHledáte inspiraci na snídaně a svačiny? Vyberte si takový recept, který je zdravý, chutný a zároveň levný. Ovesné vločky jsou cenově dostupné a využijete je při přípravě sladkých i slaných jídel. Navíc jsou plné vlákniny, a tak vás obzvláště při dietě dostatečně zasytí.
Mrkvové muffiny z ovesných vloček
- 1 šálek ovesné mouky (rozemleté ovesné vločky)
- 1/2 šálku ovesných vloček
- 1 šálek najemno nastrouhané mrkve
- 1 šálek neslazeného jablečného pyré (popř. bílý jogurt)
- 1/2 šálku medu nebo třtinového cukru
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1 lžička mleté skořice
- špetka muškátového oříšku
- špetka soli
- 1 vejce
- volitelné: nasekané ořechy, rozinky...
Troubu si předehřejte na 180 °C. V míse smíchejte suché suroviny a poté přidejte nastrouhanou mrkev, vejce a jablečné pyré. Těsto by mělo mít hustší konzistenci. Na muffiny můžete použít formičky, plech na muffiny nebo papírové košíčky. Naplňte je těstem a pečte přibližně 20 až 30 minut.
/
Klíčová slova: