Indická dieta sníží riziko vzniku cukrovky nebo rakoviny. A určitě díky ní i zhubnete | Jak zhubnout | Blesk.cz

Indická dieta sníží riziko vzniku cukrovky nebo rakoviny. A určitě díky ní i zhubnete

  • (iStock)
    9. června  2019 
     06:00

    Indická kuchyně je známá tím, že je v ní spousta koření, bylinek a taky široká škála nejrůznějších chutí. Asi 80 procent indické populace praktikuje hinduismus, náboženství, které podporuje vegetariánskou nebo lakto-vegetariánskou stravu. 

    Tradiční indický jídelníček je plný rostlinných potravin, jako jsou zelenina, čočka a ovoce, a zahrnuje minimum masa. I proto může skvěle podpořit hubnutí a zároveň zlepšit váš zdravotní stav.

  • Co je obsahem indické stravy?

    Autor: iStock

    Tradiční indická dieta je založená na rostlinných potravinách a především čerstvých potravinách. Rostlinná strava je spojená s mnoha přínosy pro zdraví, včetně nízkého rizika vzniku srdečních onemocnění, cukrovky a některých typů rakoviny, jako jsou rakovina prsu či tlustého střeva. Indická strava je navíc spojená se sníženým rizikem vzniku Alzheimerovy choroby. Vědci se domnívají, že je to způsobeno nízkou spotřebou masa a důrazem na zeleninu a ovoce. Vedle zdravotních benefitů může převážně rostlinná strava podpořit taky hubnoucí proces.

  • Jaké potraviny jsou součástí indické diety?

    Autor: iStock

    Indický jídelníček je složen zejména z celozrnných potravin, čočky, zdrojů zdravých tuků, zeleniny, mléka a ovoce. Protože jsou Indové silně ovlivněni hinduismem, který je založen na nenásilí a na tom, že všechny živé bytosti jsou si rovny, dávají přednost lakto-vegetariánské stravě. Z masa dávají přednost drůbeži, rybám a konzumují vejce. Lakto-vegetariáni se také nevyhýbají mléčným výrobkům. Ze zdrojů zdravých tuků konzumují především kokosový olej. Neobejdou se ani bez koření, jako jsou kurkuma, koriandr, zázvor a kmín. Bylo zjištěno, že látky obsažené v kurkumě mají protizánětlivé, antibakteriální a protirakovinné vlastnosti.

     

  • Co konkrétně jíst?

    Autor: Shutterstock.com

     

    Zkuste do svého denního jídelníčku zakomponovat následující potraviny:

    Zelenina: Rajčata, špenát, lilek, košťálová zelenina, cibule, květák, houby, zelí.

    Ovoce: Mango, papája, granátové jablko, pomeranče, liči, jablka, meloun, hrušky, banány, jahody.

    Ořechy a semena: Kešu, mandle, arašídy, pistácie, dýňová semínka, sezamová semínka.

    Luštěniny: Fazole mungo, hrách, fazole, čočka, cizrna.

    Hlízoviny a kořenová zelenina: Brambory, mrkev, sladké brambory, tuřín.

    Obiloviny: Hnědá rýže, rýže basmati, proso, pohanka, quinoa, ječmen, kukuřice, celozrnný chléb, amarant.

    Mléčné výrobky: Mléko, sýry, jogurty, kefír, ghí.

    Byliny a koření: Česnek, zázvor, kardamom, kmín, koriandr, paprika, kurkuma, černý pepř, bazalka.

    Zdroje zdravých tuků: Kokosové mléko, avokádový olej, kokosový olej, olivový olej, sezamový olej, arašídový olej, ghí.

    Proteinové zdroje: Tofu, luštěniny, mléčné výrobky, ořechy a semena.

     

  • Co během diety můžete pít?

    Autor: iStock

    Indická strava se vyhýbá sladkým nápojům a šťávám. Tyto nápoje mají jednak vysoký obsah kalorií, jednak hodně cukrů, což negativně ovlivňuje hubnutí. Pijte vodu, perlivou vodu, neslazené čaje. Rozhodně se nedoporučuje pít každý den ovocné džusy ani ochucené vody. Jejich konzumace zvyšuje riziko vzniku cukrovky, obezity a srdečních onemocnění.

     

  • Čemu se musíte vyhnout?

    Autor: shutterstock.com

    Určitě se vyhněte potravinám s vysokým obsahem cukru, jako jsou cukrovinky, zmrzlina, sušenky, pečivo, koláče, slazené jogurty, ochucené cereálie. Zapomeňte na sladidla, jako jsou cukr, med i kondenzované mléko. Nepoužívejte salátové dresinky, slazené hotové omáčky, kečupy, grilovací omáčky. Rychlé občerstvení, hranolky, smažená jídla nejsou také vhodná. Z jídelníčku vypusťte i bílé pečivo a bílé těstoviny, margaríny a vysoce zpracované potraviny. V indické stravě se nepoužívají rafinované oleje – řepkový, sójový, kukuřičný.

  • Ukázkový jídelníček na jeden den

    Autor: iStock

    Snídaně: Jablečno-skořicová kaše s mlékem posypaná plátky mandlí. / Pohanková kaše s plátkem manga. / Sambar s hnědou rýží idli (snídaňová omáčka naslano).

    Oběd: Kari cizrna s hnědou rýží. / Celozrnná placka roti se zeleninou. / Fazolové kari a salát s quinoou.

    Večeře: Tofu s kari, míchanou zeleninou a čerstvým špenátovým salátem. / Matar dal khichdi (žlutý hrách s rýží) se salátem. / Pečené tofu se zeleninou a čočkové placky.

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji