- 15. června 2019 06:00
Když v dnešních dnech uvidíte na ulici dlouhou frontu, s velkou pravděpodobností se na jejím začátku podává zmrzlina. Jeden kopeček do kelímku je pro vás při dietě tou nejméně rizikovou cestou. Pokud si ale chcete dopřát zmrzlinu častěji, připravte si ji doma! Nebudete dokonce potřebovat ani zmrzlinovač!
Kupované zmrzliny jsou často plné rafinovaného cukru a ztuženého tuku. Domácí zmrzlinu si ale můžete připravit z kvalitních surovin a k oslazení lze použít pouze ovoce.
4 metody, jak si vyrobit domácí zmrzlinu bez zmrzlinovače
Autor: iStock.comNevlastníte zmrzlinovač? Poradíme vám, jak si hravě vytvořit zmrzlinu i bez něj!
- Použijte mražené ovoce a rozmixujte ho dohladka! Podávat zmrzlinu musíte ihned, ale zato její příprava nezabere více než pár minut.
- Mixér najde využití i při přípravě smetanových zmrzlin bez ovoce. Připravte si tekutou směs předem, vlijte ji do umělohmotných uzavíratelných sáčků a ty vložte alespoň na několik hodin do mrazáku. Před podáváním směs v sáčku nalámejte a následně dohladka rozmixujte. Použijte výkonný mixér, který zpracuje i led.
- Směs na zmrzlinu vlijte do nádoby a vložte do mrazáku. Každou půlhodinu zmrzlinu promíchejte, a jakmile dosáhnete cílené konzistence, můžete směle podávat.
- Použijte formičky na nanuky.
Arašídovo-čokoládová zmrzlina (Reese's Cup)
Autor: iStock.comBudete potřebovat:
- 1 konzervu kokosového mléka
- 1/4 šálku medu (javorového sirupu)
- 1/4 šálku arašídového másla (100 % arašídů)
- 2 lžíce nepraženého kakaa
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- špetku himálajské růžové soli
- 1/4 šálku arašídového másla (100 % arašídů)
Na větší tác položte pečicí papír a lžičkou vytvořte arašídové hrudky. Následně hrudky zamrazte.
Všechny suroviny rozmixujte dohladka a připravte zmrzlinu druhou metodou. Do hotové zmrzliny vmíchejte zmrzlé hrudky arašídového másla a podávejte.
Kávová zmrzlina
Autor: iStock.comBudete potřebovat:
- 3 až 4 zmrzlé banány
- 1/4 šálku intenzivního espressa pokojové teploty
- třtinový cukr dle chuti
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- hrst pekanových ořechů
Banány nakrájejte na kolečka, vložte do sáčku a vložte nejlépe přes noc do mrazáku. Z kvalitní kávy si připravte intenzivní espresso. Dejte si pozor, aby káva nebyla přepálená, a zmrzlina tak nezískala nahořklou chuť.
Do mixéru vložte banány, espresso a vanilkový extrakt. Použijete-li dostatečně sladké banány, nebudete muset přidávat ani cukr. Směs rozmixujte dohladka a podávejte s nasekanými pekanovými ořechy.
Borůvková zmrzlina
Autor: iStock.comBudete potřebovat:
- 1/2 konzervy kokosového mléka
- 200 g mražených malin
- 100 g mražených borůvek
- 2 až 3 lžíce kokosového cukru, popř. jiného sladidla
- 1 lžíci limetové šťávy
Mražené ovoce rozmixujte spolu s kokosovým mlékem, cukrem a šťávou z limety. Ihned podávejte. Zdobit můžete kokosovými lupínky.
Mátovo-avokádová zmrzlina s čokoládovými kousky
Autor: iStock.comBudete potřebovat:
- 1 odměrku vanilkového proteinu (bez laktózy) nebo kokosové mléko
- 1/2 šálku vody
- hrst baby špenátu
- 1/2 šálku čerstvé máty
- 2 mražená avokáda
- 1/3 šálku javorového sirupu
- 50 g vysokoprocentní hořké čokolády
Mražená avokáda rozmixujte spolu se špenátem, mátou a sirupem. Nakonec přidejte kokosové mléko nebo odměrku vanilkového proteinu s trochou vody. V takovém případě nebudete muset zmrzlinu nadále sladit a bude mnohem dietnější.
Nakonec do zmrzliny přimíchejte nastrouhanou čokoládu.
Sorbet do formiček
Autor: iStock.comTento typ zmrzliny je nejdietnější, potěší i malé děti a je vždy po ruce. Připravte si hned několik porcí a dopřejte si nanuk místo běžné svačiny. Neobsahuje totiž více než sto kalorií!
K přípravě ovocného sorbetu použijte mražené ovoce nebo čerstvé s pár kostkami ledu a případně i trochu sladidla. Ovoce důkladně rozmixujte a hotový sorbet vlijte do formiček na nanuky.
/
Klíčová slova: