Nejlepší diety za posledních 15 let! Které nejvíc bavily čtenářky Blesku pro ženy?

  • Nejlepší diety za posledních 15 let! Které nejvíc bavily čtenářky Blesku pro ženy?
    3. dubna  2019 
     06:00

    Hroznová dieta, dělená strava, intervalová dieta, jídlo do krabiček. Máme pro vás přehled těch diet, jež nás v Blesku pro ženy, který právě slaví své 15. narozeniny, bavily nejvíce.

    Jakmile najdete tu správnou dietu, budete mít téměř vyhráno. Důležité je, aby vám stravovací plán seděl, byl bezpečný, a hlavně aby vám pomohl k vysněnému cíli – nádherné a štíhlé postavě. Připomeňte si diety, které jste možná před lety sami drželi. Některé z nich jsou ještě stále v kurzu!

  • 2004–2005

    Autor: istock.com

    2004: Podmáslová dieta

    V roce 2004 se stala hotovým hitem podmáslová dieta. Ta spočívá v tom, že jíte podmáslí prakticky s každým jídlem. Pouze u snídaně přidáte kukuřičné lupínky, kiwi a plátek ananasu. Dopoledne si můžete navíc dopřát mrkvovou šťávu a k obědu například palačinky připravené z podmáslí, vajec a hladké mouky.

    2005: Hroznová dieta

    Vsaďte na hrozny a zhubněte už za pět dní! Ráno vypijte nalačno půl litru vody s kapkou citronu a dejte si krátkou procházku nebo pomalý běh. K snídani si připravte zelený čaj a hroznové müsli, večer si pochutnejte například na kuřecích prsou na hroznovém vínu nebo salátu z mrkve, pomerančové šťávy, cukru, olivového oleje, mletého zázvoru, bílých hroznů a sekané petrželky.

    Hrozny vám dodají energii a zaženou chuť na sladké. Navíc obsahují vitamin C, který napomáhá hubnutí, a draslík, který vám pomůže tělo účinně odvodnit.

  • 2006–2007

    Autor: istock.com

    2006: V hlavní roli řeřicha

    Po vzoru třiapadesátileté Liz Harley se mnohé dámy pustily do řeřichové diety. Anglická herečka a modelka s postavou bohyně totiž prozradila, že hubne polévkou z řeřichy. Pět až šest šálků denně doplní o neomezené množství ovoce a zeleniny a nezapomíná ani na nízkotučné mléko nebo jogurt, čerstvé ryby a kuřecí maso. Zcela se však vyhýbá alkoholu a pečivu. 

    2007: Dělená strava

    V roce 2007 mnohé dámy, ale i páni propadli dělené stravě! Ta slibuje, že zhubnete o  půl kila denně, pokud se naučíte správně kombinovat potraviny. Bílkoviny (maso, sýry, vejce, mléčné výrobky) nemůžete jíst dohromady se sacharidy (pečivo, brambory, banány, ovoce). K oběma skupinám si ale můžete vždycky přidat potraviny z tzv. „neutrální skupiny“. K zdrojům sacharidů klidně přidejte trochu másla, sójových výrobků nebo oříšků a zdroje bílkovin doplňte o tolik zeleniny, kolik jen zvládnete sníst.

  • 2008

    Autor: istock.com

    Třífázová dieta

    První fáze začíná očistným dnem, kterým zahájíte látkovou výměnu, a to z ukládání tuků na jejich spalování. Pak si odpočinete a pustíte se do hubnutí. V poslední fázi se řídíte stejnými pokyny jako při počáteční detoxikaci.

    A jak dieta vypadá v praxi? Ovocná snídaně je nízkokalorická a nastartuje odbourávání škodlivých látek z těla. K obědu si dejte rýži uvařenou v zeleninovém vývaru. Ta odvodňuje a čistí střeva od odpadních látek. Večer si dopřejte dušenou zeleninu, která vám dodá dostatek minerálních látek. Během této diety dodržujte pitný režim a nezapomeňte ani na nezbytný pohyb. 

    Makrobiotická strava 

    Zpěvačka Madonna ve svých šedesáti letech vypadá skvěle, a to proto, že si dopřává pouze přírodní a chemicky neupravené potraviny. Na turné si s sebou dokonce vozí osobního kuchaře. Kromě ryb sází na čistě veganskou stravu. Nejí tedy maso, vajíčka ani sýry. Nekonzumuje chleba, ale zato si dopřává luštěniny a sóju. Díky této stravě si Madonna udržuje při své výšce 163 cm pouhých 51 kilo, což jí může kdekdo závidět.

  • 2009

    Autor: istock.com

    Dieta podle Kylie Minogue
    V roce 2009 udávaly dietní trendy hollywoodské celebrity. Jednou z průbojnic zdravé stravy je australská zpěvačka Kylie Minogue. Ta se řídí glykemickým indexem, tedy rychlostí využití glukózy v těle. Čím vyšší číslo GI u potraviny je, tím hůře. Vybírá si proto jídla z hnědé rýže, cereálie a tmavou čokoládu. Naopak se vyhýbá bílé rýži a bílému pečivu.

    Catherine Zeta-Jones jí pouze do 17 hodin

    Slavná herečka a manželka herce Michaela Douglase konzumuje jídla bohatá na sacharidy (cukry) ráno a v poledne, tedy přesně v době, kdy tělo potřebuje nejvíce energie. K snídani si dává toust nebo rýžovou kaši a k obědu si servíruje zeleninu, sýr, sóju nebo kuřecí maso. Od pěti hodin však už nikdy nejí!

    Gwyneth Paltrow fandí detoxu

    Krásná herečka, kterou proslavila role ve filmu Zamilovaný Shakespeare, si oblíbila ovocné a zeleninové šťávy. Také pije bylinkové čaje a ujíždí na zeleninových salátech, celozrnných těstovinách a mořských specialitách.

  • 2010–2011

    Autor: istock.com

    2010: Intervalová dieta

    Novým hitem z Ameriky se stalo zlaté pravidlo sníst každý druhý den maximálně 3000 kJ. Při běžném hubnutí se totiž tělo přepne do „úsporného“ režimu a začne se bránit odbourávání zásob. Po čase se hubnutí může zastavit, což s intervalovou dietou zkrátka nehrozí. Pozor, během „volného“ dne se ale rozhodně nepřejídejte!

    2011: 7 dní s koktejly

    Na tuto dietu budete potřebovat kvalitní mixér. Díky zdravým nápojům do sebe dostanete i ty potraviny, které vám jinak nechutnají. Nápoje jsou velmi lehce stravitelné a mají všechny výhody čerstvého ovoce: obsahují vitaminy, minerály, enzymy a další prospěšné látky. Posílíte imunitu a přirozeně detoxikujete organismus od škodlivých látek. Zkrátka, budete se cítit mnohem lépe!

    Recept na základní koktejl:

    Omyjte a nakrájejte na menší kousky jablko a banán. Přidejte tři hrsti salátu polníčku, dva listy kapusty a kolečko zázvoru. Dejte do mixéru, přidejte vodu tak, aby přesahovala asi tři centimetry nad směsí. Zakápněte šťávou z půlky citronu a mixujte na nejvyšší stupeň tři minuty. Ihned vypijte.

  • 2012–2013

    Autor: istock.com

    2012: Dieta doby kamenné

    Velkým hitem se stala v roce 2012 – a stále jím je – paleo dieta. Ta vychází z doby, kdy se lidé živili jako lovci. Tehdy jedli hlavně maso, nějaké to ovoce, zeleninu a bobule. Zastánci tohoto stravovacího systému nikdy nekupují pečivo, sušenky, mléko a s výjimkou batátů ani brambory. Také nepijí alkohol, kávu ani čaj.

    2013: Chilli dieta

    Pověstné červené papričky vám sice spálí pusu, ale i díky nim můžete být opravdu štíhlejší. Chilli totiž zvyšuje teplotu, vy se začnete potit a budete rychleji spalovat tuky. Jen to s papričkami nesmíte přehnat. Stačí, když si je naordinujete obden a vydržíte to třikrát.

    Dieta podle krevních skupin

    Jakmile víte, jakou máte krevní skupinu, můžete se více zaměřit na potraviny, které jsou pro vás vhodné. 

    • „Nulky“ patří k vůdčím osobnostem, dobře snášejí maso, ale měly by zapomenout na pšenici, kukuřici nebo květák. 
    • „Áčkům“, neboli „zemědělcům“, bude vyhovovat zelenina. Tabu jsou pro ně mléčné výrobky a maso kromě ryb a drůbeže. 
    • Pro „kočovníky“, tedy lidi s krevní skupinou B, jsou naopak mléčné výrobky téměř povinné. Jíst by měli také vajíčka a listovou zeleninu. Vyhýbat by se měli kuřecímu a vepřovému masu, čočce, pšenici a pohance. 
    • A těm, kterým v žilách koluje skupina AB, odborníci radí jíst hlavně mořské výrobky, mléčné produkty, ananas, ovesné vločky a luštěniny. Neměli by ale kupovat červené maso, semínka a kukuřici.

  • 2014-2015

    Autor: istock.com

    2014: Dvoufázová dieta

    Tahle dieta spočívá v tom, že v jídelníčku omezíte sacharidy (dohromady 600 až 1000 kalorií za den). Kalorie nemusíte vůbec počítat, stačí si najít na internetu seznam potravin, jejich energetickou hodnotu a složení bílkovin a cukrů. Výhodou je, že dietu držíte jenom dvakrát v týdnu. Denně musíte vypít alespoň 2 litry tekutin (voda a neslazené čaje) a při nedietních dnech musíte jíst podle základů středomořské kuchyně.

    Tajný trik Bruce Willise

    Sexy herec Bruce Willis tráví spoustu hodin v posilovně, ale hlídá si taky jídelníček. Třikrát denně si dává lososa. Tvrdí, že ho to udržuje ve formě a pokrm má skvělý vliv na jeho pokožku. Něco na tom nejspíš bude, protože pořád vypadá skvěle.

    2015: Dukanova dieta

    Dukanovu dietu proslavily např. vévodkyně Kate Middleton nebo herečka Nicole Kidman. Hlavní složkou jídelníčku jsou zdroje bílkovin, které můžete postupně doplnit zeleninou a ovocem. Skládá se ze čtyř fází, v té poslední už můžete jíst prakticky cokoli.

    Krabičková dieta

    Sandra Bullock nebo Tom Cruise spoléhají na krabičkovou dietu. Jednoduše zvolíte firmu, která vám doveze několik krabiček denně s jídly. Nebo si je můžete připravit sami doma podle předepsaných receptů.

  • 2016-2017

    Autor: istock.com

    2016: Usmívejte se!

    I když se v souvislosti s hubnutím mluví nejčastěji o změně jídelníčku a cvičení, psychika hraje při shazování kil zásadní roli. Co všechno vám může pomoci k vysněné postavě?

    • Netajte se s tím, že hubnete.
    • Těšte se na menší velikosti krásného oblečení, do kterých se už brzy dostanete. 
    • Mluvte hezky o svém těle. Důležité je, abyste se měli rádi!
    • Usmívejte se. Pamatujte, že jen šťastné tělo může být v klidu a pohodě.
    • Veďte si deníček a zapisujte si váhu, pomůže vám to!

    2017: Jen 15 minut denně

    Zpěvačka Ellie Goulding propadla tzv. patnáctiminutové dietě. Ta spočívá ve vaření rychlých a zdravých jídel a v HIIT intervalovém tréninku. Při něm se střídá maximální a nízká intenzita cvičení. A výsledek? Kila jdou mnohem rychleji dolů než při klasickém kardio sportování. 

    Bez cukru

    Pokud budete chtít vyřadit cukr ze svého života, budete muset zapomenout na fast foody, hotová jídla, samozřejmě sladkosti, ale také třeba na některé druhy ovoce. Zhubnete velmi rychle, jen dejte pozor: určité množství cukru vaše tělo potřebuje. Sacharidy jsou zásadní například pro správné fungování mozku.  

    Volumetrický plán

    I když název diety zní trochu složitě, nic komplikovaného na ní vlastně není. Spočívá v tom, že jíte potraviny s velkým objemem, které mají zároveň málo kalorií. Vybrat si můžete například melouny, okurky nebo rajčata. A denní příjem? Ten by měl být maximálně 6000 kJ, ne víc.

  • 2018–2019

    Autor: istock.com

    Keto dieta a středomořská strava

    Velkým hitem je tzv. keto dieta, při níž se po určitou dobu konzumují hlavně bílkoviny ve formě připravených směsí, a to v pytlíčcích, nebo v podobě klasických pokrmů podle principů této diety. Odborníci také více myslí na to, jací jste. Dietní plány se pak hodí třeba pro romantičky, rebelky nebo temperamentní sexy dračice.

    Do popředí se dostávají stravovací systémy, které jsou spíše životním stylem než dietou. Oblíbená je středomořská dieta, u které hrají hlavní roli ryby, zelenina, olivový olej a pohoda, kterou při stolování zažijete s rodinou a přáteli. Podobný je například i severský způsob stravování. Ten sází také na lokální zdroje potravin, domácí stravu a snahu šetřit životní prostředí a přírodu.

  • Blesk pro ženy slaví 15 let, kupte si narozeninový speciál!

    Blesk pro ženy slaví 15. narozeniny a my se těšíme, že u toho budete s námi. Speciální narozeninové číslo plné skvělého čtení seženete na novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné i elektronické verzi objednat ZDE >>>

    Autor: iStock

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji