- 30. března 2019 06:00
Místní ovoce a zelenina přináší tělu spoustu pozitiv. Takové jablko utržené ze stromu u lokálního farmáře neobsahuje žádné pesticidy a je plné chuti, vitaminů a minerálů. V každém ročním období byste se proto měli zaměřit na konzumaci zejména sezonních potravin a navštěvovat nejlépe farmářské trhy. Které potraviny patří mezi ty jarní a nabízejí vám neskonale dobré a zdravé recepty?
Jaro je bohaté na sklizeň kořenové zeleniny a výhonků a spoustu z nich si můžete snadno vypěstovat sami v květináči.
Cibule - pomazánka s jarní cibulkou
Autor: istock.comCibule patří mezi suroviny, které pravděpodobně zařazujete do jídelníčku celoročně. Hodí se jako základ do zeleninových, ale i masitých jídel, kterým dodává příjemně nasládlou chuť. V syrové podobě je však dosti výrazná, a proto do salátů vybírejte spíše červenou cibuli nebo jarní cibulku, s pomocí které vytvoříte i výbornou jarní pomazánku.
Pomazánka s jarní cibulkou
- 100 g lučiny
- 1 střední mrkev
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 1 stroužek česneku
- 1 svazek jarní cibulky
- sůl, pepř
Mrkev nastrouhejte najemno a vymačkejte z ní přebytečnou šťávu. Lučinu utřete dohladka s hořčicí, česnekem a přidejte mrkev a nadrobno nakrájenou jarní cibulku. Pomazánku dochuťte solí a pepřem.
Špenát - špenátové muffiny
Autor: istock.comEnergetická hodnota špenátu je doslova zanedbatelná, zato ale obsahuje velké množství draslíku, hořčíku, vápníku a sodíku. Jeho využití je velice všestranné. Můžete ho použít jako základ pro čerstvý salát nebo ho kombinovat s vejci. Skvěle se hodí do omelety nebo muffinů, které poslouží jako zdravá svačina.
Špenátové muffiny
- 100 g celozrnné mouky
- 2 plné hrsti baby špenátu
- 1/2 červené papriky
- 60 g feta sýru
- 50 g nastrouhaného 30% eidamu
- 2 vejce
- 50 ml polotučného mléka
- 1/2 lžičky kypřicího prášku
- sůl, pepř
Špenát spařte pod horkou vodou a nechte okapat. Mezitím rozšlehejte vejce, přidejte mléko, nastrouhaný sýr a nadrobno nakrájenou fetu. K tekuté směsi postupně přimíchávejte mouku, dokud nevznikne husté těsto. Nakonec do něj přimíchejte spařený špenát, nadrobno nakrájenou červenou papriku a vše osolte a opepřete. Pečte při 180 °C přibližně 15 až 20 minut.
Nezapomeňte, že těsto díky kypřicímu prášku nabyde, a tak plňte muffiny pouze do dvou třetin. Z tohoto množství by mělo vzniknout přibližně šest muffinů.
Ředkvičky - tacos s kuřecím masem a ředkvičkami
Autor: istock.comUž v dubnu můžete na pultech se zeleninou zahlédnout první svazky zářivých ředkviček. Pro někoho mohou být svou chutí až příliš štiplavé. V jiných může pohled na čerstvý chléb s žervé a ředkvičkami vyvolat myšlenky na to pravé jaro. Zkuste je letos zakomponovat i do hlavního chodu dne!
Tacos s kuřecím masem a ředkvičkami
- 4 malé kukuřičné tortilly
- 200 g kuřecích prsou
- 2 hrsti mungo klíčků
- 1 svazek ředkviček
- hrst čerstvého koriandru
- šťáva z limety
- sůl, grilovací koření
- 1 lžíce olivového oleje
Dresink:
- 150 g řeckého jogurtu
- 1 lžíce rajského protlaku nebo kvalitního kečupu
- 1/2 lžičky sušeného chilli
- sůl, pepř
Kuřecí maso nakrájejte na nudličky, ochuťte solí a grilovacím kořením a zprudka na olivovém oleji opečte. Rozehřejte si v troubě tortilly a naplňte je mungo klíčky, plátky ředkviček a kuřecím masem. Nakonec náplň zakápněte limetovou šťávou a ozdobte jogurtovým pikantním dresinkem.
Salát a jahody - čerstvý salát s jahodami a lněným semínkem
Autor: istock.comS příchodem jara se můžete těšit i na širší výběr v listové zelenině. Jako ideální dietní oběd se tak nabízí salát. Ten nejdostupnější v obchodech bývá ledový. Pokud si pohráváte s myšlenkou, že byste si vypěstovali na zahradě nebo na balkoně vlastní salát, vsaďte na klasiku a vyberte hlávkový.
Čerstvý salát s jahodami a lněným semínkem
Do salátu můžete přidat vedle zeleniny i ovoce. Mezi velice chutné kombinace patří salát s jahodami, jejichž sezona začíná také na jaře. Na dochucení salátu stačí použít balsamico ocet a pro křupavost přidat lněná semínka, která jsou bohatá na omega-3 mastné kyseliny. Nezapomeňte je však před servírováním podrtit. Aby vás ale salát opravdu zasytil, přidejte také bílkovinu v podobě zastřeného vejce nebo minimozzarellek.
Květák - krém z pečeného květáku na kari
Autor: istock.comNa jaře se daří také košťálové zelenině, mezi kterou patří květák. Využijte tak příznivější ceny a vyzkoušejte s ním hned několik receptů! Mezi zdravá jídla, která zasytí a skvěle se hodí do diety, patří polévka z pečeného květáku na kari. Neobsahuje žádné živočišné výrobky a je nenáročná na přípravu.
Polévka z pečeného květáku na kari
- hlávka květáku
- pórek
- 500 ml zeleninového vývaru (popř. kvalitní bujon)
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 malá konzerva (250 ml) kokosového mléka
- 1 lžíce kari koření
- 1 lžička sladké papriky
- sůl
Květák omyjte a rozeberte na růžičky. Ty přesuňte na plech s pečicím papírem a posypte kari kořením a pokapejte kokosovým (popř. olivovým) olejem. Pečte při 200 °C přibližně 15 minut, dokud květák lehce nezhnědne.
Na kokosovém oleji orestujte zprudka na kolečka nakrájený pórek. Po přibližně třech minutách přidejte sladkou papriku a kari koření, se kterým nešetřete. Následně přidejte upečený květák a vše podlijte zeleninovým vývarem, popř. vroucí vodou, a přihoďte bujon. Zelenina by měla být zcela ponořená. Polévku vařte přibližně půl hodiny. Nakonec přidejte kokosové mléko, vše dohladka rozmixujte a dochuťte solí, popř. dalším kari kořením.
Kedluben - kedlubnový salát s jablkem a mrkví
Autor: istock.comKedlubny jsou zásobárnou vitaminů a také vody. Jejich konzumace tak velice prospívá zdraví. Zařadit je můžete do jídelníčku ve formě salátu nebo je můžete podusit, stejně jako hlávkové zelí.
Kedlubnový salát s jablkem a mrkví
- 1 větší kedluben
- 1 střední mrkev
- 2 jablka
- 150 g 5% bílého jogurtu
- citronová šťáva
- hrst vlašských ořechů
- špetka soli
Kedlubnu, mrkev a jablka nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z nich přebytečnou šťávu. Zeleninu spolu s ovocem smíchejte s jogurtem, ochuťte citronovou šťávou a solí a přimíchejte nasekané vlašské ořechy.
V salátu se snoubí sladká i slaná chuť a ořechy dodávají příjemnou křupavost. Salát podávejte samostatně s kouskem kvalitního celozrnného pečiva.
/
Klíčová slova: