7 jarních sezonních potravin i s recepty na snadná jídla

  • 7 jarních sezonních potravin i s recepty na snadná jídla
    30. března  2019 
     06:00

    Místní ovoce a zelenina přináší tělu spoustu pozitiv. Takové jablko utržené ze stromu u lokálního farmáře neobsahuje žádné pesticidy a je plné chuti, vitaminů a minerálů. V každém ročním období byste se proto měli zaměřit na konzumaci zejména sezonních potravin a navštěvovat nejlépe farmářské trhy. Které potraviny patří mezi ty jarní a nabízejí vám neskonale dobré a zdravé recepty?

    Jaro je bohaté na sklizeň kořenové zeleniny a výhonků a spoustu z nich si můžete snadno vypěstovat sami v květináči.

  • Cibule - pomazánka s jarní cibulkou

    Autor: istock.com

    Cibule patří mezi suroviny, které pravděpodobně zařazujete do jídelníčku celoročně. Hodí se jako základ do zeleninových, ale i masitých jídel, kterým dodává příjemně nasládlou chuť. V syrové podobě je však dosti výrazná, a proto do salátů vybírejte spíše červenou cibuli nebo jarní cibulku, s pomocí které vytvoříte i výbornou jarní pomazánku.

    Pomazánka s jarní cibulkou

    • 100 g lučiny
    • 1 střední mrkev
    • 1 lžička plnotučné hořčice
    • 1 stroužek česneku
    • 1 svazek jarní cibulky
    • sůl, pepř

    Mrkev nastrouhejte najemno a vymačkejte z ní přebytečnou šťávu. Lučinu utřete dohladka s hořčicí, česnekem a přidejte mrkev a nadrobno nakrájenou jarní cibulku. Pomazánku dochuťte solí a pepřem. 

  • Špenát - špenátové muffiny

    Autor: istock.com

    Energetická hodnota špenátu je doslova zanedbatelná, zato ale obsahuje velké množství draslíku, hořčíku, vápníku a sodíku. Jeho využití je velice všestranné. Můžete ho použít jako základ pro čerstvý salát nebo ho kombinovat s vejci. Skvěle se hodí do omelety nebo muffinů, které poslouží jako zdravá svačina.

    Špenátové muffiny

    • 100 g celozrnné mouky
    • 2 plné hrsti baby špenátu
    • 1/2 červené papriky
    • 60 g feta sýru
    • 50 g nastrouhaného 30% eidamu
    • 2 vejce
    • 50 ml polotučného mléka
    • 1/2 lžičky kypřicího prášku
    • sůl, pepř

    Špenát spařte pod horkou vodou a nechte okapat. Mezitím rozšlehejte vejce, přidejte mléko, nastrouhaný sýr a nadrobno nakrájenou fetu. K tekuté směsi postupně přimíchávejte mouku, dokud nevznikne husté těsto. Nakonec do něj přimíchejte spařený špenát, nadrobno nakrájenou červenou papriku a vše osolte a opepřete. Pečte při 180 °C přibližně 15 až 20 minut.

    Nezapomeňte, že těsto díky kypřicímu prášku nabyde, a tak plňte muffiny pouze do dvou třetin. Z tohoto množství by mělo vzniknout přibližně šest muffinů. 

  • Ředkvičky - tacos s kuřecím masem a ředkvičkami

    Autor: istock.com

    Už v dubnu můžete na pultech se zeleninou zahlédnout první svazky zářivých ředkviček. Pro někoho mohou být svou chutí až příliš štiplavé. V jiných může pohled na čerstvý chléb s žervé a ředkvičkami vyvolat myšlenky na to pravé jaro. Zkuste je letos zakomponovat i do hlavního chodu dne!

    Tacos s kuřecím masem a ředkvičkami

    • 4 malé kukuřičné tortilly
    • 200 g kuřecích prsou
    • 2 hrsti mungo klíčků
    • 1 svazek ředkviček
    • hrst čerstvého koriandru
    • šťáva z limety
    • sůl, grilovací koření
    • 1 lžíce olivového oleje

    Dresink:

    • 150 g řeckého jogurtu
    • 1 lžíce rajského protlaku nebo kvalitního kečupu
    • 1/2 lžičky sušeného chilli
    • sůl, pepř

    Kuřecí maso nakrájejte na nudličky, ochuťte solí a grilovacím kořením a zprudka na olivovém oleji opečte. Rozehřejte si v troubě tortilly a naplňte je mungo klíčky, plátky ředkviček a kuřecím masem. Nakonec náplň zakápněte limetovou šťávou a ozdobte jogurtovým pikantním dresinkem. 

  • Salát a jahody - čerstvý salát s jahodami a lněným semínkem

    Autor: istock.com

    S příchodem jara se můžete těšit i na širší výběr v listové zelenině. Jako ideální dietní oběd se tak nabízí salát. Ten nejdostupnější v obchodech bývá ledový. Pokud si pohráváte s myšlenkou, že byste si vypěstovali na zahradě nebo na balkoně vlastní salát, vsaďte na klasiku a vyberte hlávkový.

    Čerstvý salát s jahodami a lněným semínkem

    Do salátu můžete přidat vedle zeleniny i ovoce. Mezi velice chutné kombinace patří salát s jahodami, jejichž sezona začíná také na jaře. Na dochucení salátu stačí použít balsamico ocet a pro křupavost přidat lněná semínka, která jsou bohatá na omega-3 mastné kyseliny. Nezapomeňte je však před servírováním podrtit. Aby vás ale salát opravdu zasytil, přidejte také bílkovinu v podobě zastřeného vejce nebo minimozzarellek. 

  • Květák - krém z pečeného květáku na kari

    Autor: istock.com

    Na jaře se daří také košťálové zelenině, mezi kterou patří květák. Využijte tak příznivější ceny a vyzkoušejte s ním hned několik receptů! Mezi zdravá jídla, která zasytí a skvěle se hodí do diety, patří polévka z pečeného květáku na kari. Neobsahuje žádné živočišné výrobky a je nenáročná na přípravu. 

    Polévka z pečeného květáku na kari

    • hlávka květáku
    • pórek
    • 500 ml zeleninového vývaru (popř. kvalitní bujon)
    • 2 lžíce kokosového oleje
    • 1 malá konzerva (250 ml) kokosového mléka
    • 1 lžíce kari koření
    • 1 lžička sladké papriky
    • sůl

    Květák omyjte a rozeberte na růžičky. Ty přesuňte na plech s pečicím papírem a posypte kari kořením a pokapejte kokosovým (popř. olivovým) olejem. Pečte při 200 °C přibližně 15 minut, dokud květák lehce nezhnědne.

    Na kokosovém oleji orestujte zprudka na kolečka nakrájený pórek. Po přibližně třech minutách přidejte sladkou papriku a kari koření, se kterým nešetřete. Následně přidejte upečený květák a vše podlijte zeleninovým vývarem, popř. vroucí vodou, a přihoďte bujon. Zelenina by měla být zcela ponořená. Polévku vařte přibližně půl hodiny. Nakonec přidejte kokosové mléko, vše dohladka rozmixujte a dochuťte solí, popř. dalším kari kořením. 

  • Kedluben - kedlubnový salát s jablkem a mrkví

    Autor: istock.com

    Kedlubny jsou zásobárnou vitaminů a také vody. Jejich konzumace tak velice prospívá zdraví. Zařadit je můžete do jídelníčku ve formě salátu nebo je můžete podusit, stejně jako hlávkové zelí.

    Kedlubnový salát s jablkem a mrkví

    • 1 větší kedluben
    • 1 střední mrkev
    • 2 jablka
    • 150 g 5% bílého jogurtu
    • citronová šťáva
    • hrst vlašských ořechů
    • špetka soli

    Kedlubnu, mrkev a jablka nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z nich přebytečnou šťávu. Zeleninu spolu s ovocem smíchejte s jogurtem, ochuťte citronovou šťávou a solí a přimíchejte nasekané vlašské ořechy.

    V salátu se snoubí sladká i slaná chuť a ořechy dodávají příjemnou křupavost. Salát podávejte samostatně s kouskem kvalitního celozrnného pečiva. 

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji