- 10. března 2019 06:00
Tahle severská strava je trochu podobná paleo dietě, pouze v ní konzumujete méně masa a mnohem víc zeleniny a obilovin. Podle některých odborníků je prý zdravější než středomořská. Nordic dietu vymysleli dva dánští šéfkuchaři spolu s profesory z dánské univerzity před čtyřmi roky. Ovšem vymyšlená je skvěle. Je zaměřená na zdravé potraviny, zejména celozrnné těstoviny a pečivo, čerstvé ryby i zeleninu.
Zapomenout musíte na polotovary a výrobky z bílé mouky. Severští odborníci taky doporučují, abyste třikrát týdně večeřeli maso, dvakrát týdně mořské plody či ryby a další dvě večeře pouze bezmasá jídla. Další výhodou je pestrost této diety. Díky tomu se vám „nepřejí“. Co dalšího by v severském jídelníčku mělo být?
Celozrnné potraviny
Autor: iStockZákladem severské diety jsou celozrnné výrobky, včetně pečiva nebo těstovin. Vybírejte takové, které obsahují kvalitní složené sacharidy a které jsou bohaté na vlákninu. Dánové i Švédové konzumují například žitný kváskový chléb, takzvaný rugbrod. Žitný chléb bez problémů koupíte v obchodech, můžete si ho však sami upéct. Komplexní sacharidy mají tu výhodu, že se déle tráví, tudíž nemáte brzo hlad. Obsahují taky hodně vitaminů, minerálů a antioxidantů.
Řepkový olej
Autor: Shutterstock.comMožná máte v povědomí, že olivový olej je zdravější, v této severské dietě se ale upřednostňuje olej řepkový. Podobně jako olivový má i tento druh nízký obsah nasycených tuků a více zdravých omega-3 mastných kyselin, dokonce víc než olivový. Vedle toho obsahuje kyselinu alfa-linolenovou, která chrání váš mozek, a snižuje tak riziko vzniku mrtvice.
Bobuloviny
Autor: Shutterstock.comJsou součástí severského způsobu stravování. Skvělé jsou i z toho důvodu, že i když jich sníte moc, nepřiberete po nich. Obsahují vysoké množství antioxidantů, které se nazývají antokyany. Ty udržují vaše žíly a tepny zdravé a pružné. Tím také přispívají ke snížení krevního tlaku.
Tučné ryby
Autor: Shutterstock.comNemusíte se jich bát, naopak. Obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin, které vašemu tělu prospívají. Mohou také snížit riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Snižují také hladinu cholesterolu, zejména triglyceridů. Ideální jsou sardinky, tuňák či losos. Severské národy konzumují i sledě a makrely, které s oblibou nakládají nebo suší. Jíst byste je měli aspoň dvakrát týdně.
Fazole a hrách
Autor: iStockNordic dieta doporučuje spolu s celozrnnými potravinami a rybami také luštěniny, zejména hrách a bílé fazole. Jsou skvělým zdrojem složených sacharidů, vlákniny a také bílkovin. Vedle toho v nich najdete spoustu živin, například vitaminu B, zinku, železa a také riboflavinu.
Kořenová, listová zelenina a hlízovité potraviny
Autor: Shutterstock.comTu si můžete dopřávat bez omezení, ideální jsou mrkev, červená řepa, brambory, zelí, kapusta či brokolice. Některé z nich (například brambory) mají sice více kalorií, ale zase vám poskytnou dostatek vlákniny, která udrží hladinu cukru v krvi stabilní. Navíc jsou tyto druhy zeleniny nabité živinami, které chrání vaše buňky, snižují hladinu cholesterolu a pomáhají v boji s infekcí.
Ořechy a semínka
Autor: iStock.comDopřávejte si je pravidelně, protože jsou zdrojem komplexních sacharidů – podobně jako celozrnné potraviny, zelenina či bobuloviny. Jsou také bohaté na zinek, měď, draslík, vitamin E, niacin, antioxidanty a polynenasycené tuky. To vše pomůže snížit hladinu cholesterolu a taky vaši hmotnost. Vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol i vyšší hladina cukru v krvi – to vše jsou rizikové faktory pro srdeční onemocnění.
Ukázkový jídelníček na jeden den
Autor: Shutterstock.comChcete severskou – neboli nordic – dietu vyzkoušet? Začněte tím, že vyloučíte z jídelníčku bílý cukr, zpracované potraviny, perlivé nápoje, limonády, balené pečivo a většinu zmrazených pokrmů. Červené maso i alkohol konzumujte jen střídmě. Jste připravení? Zde je ukázka jídelníčku typického pro nordic dietu:
Snídaně: 1 šálek ovesných vloček posypaný plátky z 1 jablka + 2 lžíce bílého jogurtu typu skyr
Oběd: tuňákový salát pokapaný řepkovým olejem a citronovou šťávou, 1 plátek žitného chleba a listový zelený salát
Svačina: Sezonní ovoce (v létě dejte přednost bobulovinám), 50 gramů ideálně farmářského sýra a celozrnné krekry
Večeře: 100 gramů grilovaného lososa s grilovanou nebo dušenou kořenovou zeleninou
/
Klíčová slova: