Nordic dieta. Hubněte jako vikingové a za měsíc máte o tři kila méně!

  • Nordic dieta. Hubněte jako vikingové a za měsíc máte o tři kila méně!
    10. března  2019 
     06:00

    Tahle severská strava je trochu podobná paleo dietě, pouze v ní konzumujete méně masa a mnohem víc zeleniny a obilovin. Podle některých odborníků je prý zdravější než středomořská. Nordic dietu vymysleli dva dánští šéfkuchaři spolu s profesory z dánské univerzity před čtyřmi roky. Ovšem vymyšlená je skvěle. Je zaměřená na zdravé potraviny, zejména celozrnné těstoviny a pečivo, čerstvé ryby i zeleninu.

    Zapomenout musíte na polotovary a výrobky z bílé mouky. Severští odborníci taky doporučují, abyste třikrát týdně večeřeli maso, dvakrát týdně mořské plody či ryby a další dvě večeře pouze bezmasá jídla. Další výhodou je pestrost této diety. Díky tomu se vám „nepřejí“. Co dalšího by v severském jídelníčku mělo být?

  • Celozrnné potraviny

    Autor: iStock

    Základem severské diety jsou celozrnné výrobky, včetně pečiva nebo těstovin. Vybírejte takové, které obsahují kvalitní složené sacharidy a které jsou bohaté na vlákninu. Dánové i Švédové konzumují například žitný kváskový chléb, takzvaný rugbrod. Žitný chléb bez problémů koupíte v obchodech, můžete si ho však sami upéct. Komplexní sacharidy mají tu výhodu, že se déle tráví, tudíž nemáte brzo hlad. Obsahují taky hodně vitaminů, minerálů a antioxidantů.

  • Řepkový olej

    Autor: Shutterstock.com

    Možná máte v povědomí, že olivový olej je zdravější, v této severské dietě se ale upřednostňuje olej řepkový. Podobně jako olivový má i tento druh nízký obsah nasycených tuků a více zdravých omega-3 mastných kyselin, dokonce víc než olivový. Vedle toho obsahuje kyselinu alfa-linolenovou, která chrání váš mozek, a snižuje tak riziko vzniku mrtvice.

  • Bobuloviny

    Autor: Shutterstock.com

    Jsou součástí severského způsobu stravování. Skvělé jsou i z toho důvodu, že i když jich sníte moc, nepřiberete po nich. Obsahují vysoké množství antioxidantů, které se nazývají antokyany. Ty udržují vaše žíly a tepny zdravé a pružné. Tím také přispívají ke snížení krevního tlaku. 

  • Tučné ryby

    Autor: Shutterstock.com

    Nemusíte se jich bát, naopak. Obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin, které vašemu tělu prospívají. Mohou také snížit riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Snižují také hladinu cholesterolu, zejména triglyceridů. Ideální jsou sardinky, tuňák či losos. Severské národy konzumují i sledě a makrely, které s oblibou nakládají nebo suší. Jíst byste je měli aspoň dvakrát týdně.

  • Fazole a hrách

    Autor: iStock

    Nordic dieta doporučuje spolu s celozrnnými potravinami a rybami také luštěniny, zejména hrách a bílé fazole. Jsou skvělým zdrojem složených sacharidů, vlákniny a také bílkovin. Vedle toho v nich najdete spoustu živin, například vitaminu B, zinku, železa a také riboflavinu.

  • Kořenová, listová zelenina a hlízovité potraviny

    Autor: Shutterstock.com

     

    Tu si můžete dopřávat bez omezení, ideální jsou mrkev, červená řepa, brambory, zelí, kapusta či brokolice. Některé z nich (například brambory) mají sice více kalorií, ale zase vám poskytnou dostatek vlákniny, která udrží hladinu cukru v krvi stabilní. Navíc jsou tyto druhy zeleniny nabité živinami, které chrání vaše buňky, snižují hladinu cholesterolu a pomáhají v boji s infekcí.

  • Ořechy a semínka

    Autor: iStock.com

    Dopřávejte si je pravidelně, protože jsou zdrojem komplexních sacharidů – podobně jako celozrnné potraviny, zelenina či bobuloviny. Jsou také bohaté na zinek, měď, draslík, vitamin E, niacin, antioxidanty a polynenasycené tuky. To vše pomůže snížit hladinu cholesterolu a taky vaši hmotnost. Vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol i vyšší hladina cukru v krvi – to vše jsou rizikové faktory pro srdeční onemocnění.

  • Ukázkový jídelníček na jeden den

    Autor: Shutterstock.com

    Chcete severskou – neboli nordic – dietu vyzkoušet? Začněte tím, že vyloučíte z jídelníčku bílý cukr, zpracované potraviny, perlivé nápoje, limonády, balené pečivo a většinu zmrazených pokrmů. Červené maso i alkohol konzumujte jen střídmě. Jste připravení? Zde je ukázka jídelníčku typického pro nordic dietu:

    Snídaně: 1 šálek ovesných vloček posypaný plátky z 1 jablka + 2 lžíce bílého jogurtu typu skyr

    Oběd: tuňákový salát pokapaný řepkovým olejem a citronovou šťávou, 1 plátek žitného chleba a listový zelený salát

    Svačina: Sezonní ovoce (v létě dejte přednost bobulovinám), 50 gramů ideálně farmářského sýra a celozrnné krekry

    Večeře: 100 gramů grilovaného lososa s grilovanou nebo dušenou kořenovou zeleninou

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji