Za měsíc o pět kilo méně? Pusťte se do jedné z těchto diet

  • Za měsíc o pět kilo méně? Pusťte se do jedné z těchto diet
    3. března  2019 
     06:00

    Existují stovky nejrůznějších diet, ale ne všechny jsou účinné. Některé z nich jsou dokonce škodlivé. Přestože nejlepší dietou jsou zřejmě rovnováha mezi výdejem a příjmem a dostatek pohybu, pokud potřebujete rychle shodit, můžete vyzkoušet jednu z následujících diet. I ty byste ale měli držet s rozmyslem a ne moc dlouho. Co byste o nich měli vědět?

    Lidské tělo není stroj a každé reaguje jinak i na různé redukční diety. Proto vyzkoušejte tu, která sedne vám a při které se budete cítit dobře. Přesto byste měli vědět, že každá dieta by se měla držet jen na přechodnou dobu a spíše je třeba změnit životní styl. Těchto pět však podle odborníků můžete bez obav otestovat. 

     

  • Cyklická strava

    Autor: iStock

     

    Tato dieta nemá nic společného s dietami, které vyžadují, abyste na dlouhou dobu snížili kalorický příjem. Tajemství cyklické stravy neboli diety na bázi sacharidových vln, spočívá v tom, že během několika dní zvyšujete množství přijatých sacharidů z úplného minima na sacharidovou bombu – dojde pak k zrychlení metabolismu a vy hubnete.

    Standardní forma téhle diety je 5 až 6 dnů diety s nízkým obsahem sacharidů a 1 až 2 dny s vysokým obsahem sacharidů. Australští vědci se domnívají, že dlouhé omezující diety vedou k adaptivní termogenezi. To znamená, že tělo zpomaluje všechny procesy, aby přežilo. Cyklická strava se tomuto procesu vyhne a tělo i nadále aktivně spaluje kalorie.

    Možné vedlejší účinky: Tahle dieta se nedoporučuje lidem, kteří mají problémy s ledvinami, játry nebo žaludkem. Není vhodná ani pro osoby se srdečními chorobami.

     

  • Perricone dieta – dieta zdravých genů

    Autor: istock.com

     

    Americký výživář a dermatolog Nicholas Perricone vymyslel tuhle dietu a tvrdí, že je elixírem mládí. Podle něj vyvolávají takzvané fytonutrienty obsažené v potravinách v buňkách těla stres, čímž se aktivují jejich ochranné geny a odolávají tak lépe procesu stárnutí. Jde o stravu s nízkým obsahem sacharidů, skládající se především z ovoce, zeleniny, bylinek, koření (hlavně kurkumy a skořice) a ryb (losos), luštěnin a biomasa.

    Musíte vyloučit omáčky, sladkosti, alkohol a pečivo. Důležité je konzumovat povolené potraviny v určitém pořadí. Nejprve doporučuje jíst potraviny obsahující proteiny, pak s vlákninou, a nakonec potraviny sacharidové (například ovoce). To prý pomáhá zpomalit absorpci cukru, který přispívá k ukládání tuku. Nevýhody? Jde o poměrně striktní dietu bez obsahu jednoduchých cukrů.

     

  • Paleo dieta

    Autor: istock.com

     

    Je nazývaná také paleolitickou stravou nebo dietou doby kamenné. Paleo jídelníček je založený na stravě podobné té, kterou naši předci konzumovali před čtyřmi tisíci lety. Nemusíte při ní počítat kalorie ani odměřovat porce. Je to prosté – konzumujte libové maso, drůbež, ryby, mořské plody, čerstvé ovoce a zeleninu, nejlépe nezpracované.

    Jíte při ní také ořechy, bobuloviny, houby a med. Zakázány jsou jakékoli zpracované potraviny, tedy mléčné výrobky, pšeničné výrobky, cukr, sůl, sladkosti. „Ani bílý chléb není povolený, protože k jeho upečení dřív neexistovaly potřebné nástroje,“ říká Roger Adams, zakladatel Eat Right Fitness.

    Možné vedlejší účinky: Pokud přestanete konzumovat mléčné výrobky, obiloviny a luštěniny, můžete trpět deficitem vápníku, železa a hořčíku. Velké množství masa může způsobit problémy s kardiovaskulárním systémem. Dieta je považovaná za efektivní, ale kontroverzní, takže doporučujeme držet ji jen krátkou dobu. Vhodná není ani pro vegetariány.

     

  • Ornishova dieta

    Autor: istock.com

     

    Dean Ornish je klinický profesor medicíny a býval osobním lékařem prezidenta Billa Clintona. V 90. letech minulého století přišel s touhle revoluční dietou, kdy naznačil, že vegetariánská strava může pomoci zhubnout a zvrátit riziko vzniku srdečních onemocnění. Co všechno se může při této dietě jíst? Luštěniny, ovoce, obiloviny, zelenina, mléčné výrobky, sýry a jogurty.

    Vyhýbat byste se měli naopak masu, olejům včetně avokáda či oliv, semenům a plnotučným výrobkům. Ornishův poměr příjmu sacharidů, tuků a bílkovin považují někteří za kontroverzní – podle něj má strava obsahovat 10 procent tuku, 15 až 20 procent bílkovin a 70 až 75 procent sacharidů. Efektivnost diety byla prokázána i výzkumem, který prováděli vědci na Stanfordské univerzitě v roce 2007.

    Možné vedlejší účinky: Pokud nebudete mít správně složené denní menu, může časem dojít k nedostatku proteinů, vitaminu B12 a dalších užitečných látek.

     

  • Volumetrická dieta

    Autor: Shutterstock.com

     

    Tato dieta byla vyhlášená odborníky za druhou nejlepší dietu, co se týče bezpečného a udržitelného snížení hmotnosti. Vymyslela ji výživová specialistka Barbara Rolls a hlavní myšlenkou je to, že se nemusíte starat o množství jídla, které sníte, a že můžete sníst tolik, kolik chcete. Základem je totiž naplnit tělo nízkokalorickými potravinami.

    Podstatou je, že jíte potraviny s vysokým obsahem vlákniny a vody, které jsou málo kalorické, ale zasytí vás. Doporučuje se vsadit na potraviny s menším obsahem sacharidů a zeleninu, netučné mléko, obiloviny, cereálie, nízkotučné maso, luštěniny. Pozor si musíte dávat hlavně na velikost porcí a minimalizovat potraviny, jako jsou sušenky, čokoláda, máslo a olej.

    Možné vedlejší účinky: Přestože je dieta založená na nízkokalorických potravinách, některé vysoce kalorické jsou zdravé, například ořechy, semínka či mastné ryby. Tyto potraviny obsahují zdraví prospěšné omega-3 mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro srdce.

     

    Kolik energie bychom měli každý den přijmout? Podívejte se na VIDEO:

    Video se připravuje ...
    Kolik energie je nutné každý den přijmout? • VIDEO: Vím co jím

     

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji